Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αγωγή ακυρότητας της Γενικής Συνέλευσης της Creta Farms που ενέκρινε τη συμφωνία συνδιαλλαγής, από Κ. Δομαζάκη

tags :
Αγωγή ακυρότητας της Γενικής Συνέλευσης της Creta Farms που ενέκρινε τη συμφωνία συνδιαλλαγής, από Κ. Δομαζάκη
Ισχυρίζεται ότι οι τράπεζες άσκησαν παράνομα τα δικαιώματα ψήφου- Τι θα συμβεί αν γίνει δεκτή η αγωγή
Αγωγή ακυρότητας κατά της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της 27ης Φεβρουαρίου 2020 για επικύρωση της συμφωνίας συνδιαλλαγής στην Creta Farms έχει καταθέσει ο μέτοχος της εταιρίας Κωνσταντίνος Δομαζάκης.
Η αγωγή έχει υποβληθεί την 1η Ιουνίου. Από το περιεχόμενο της αγωγής προκύπτει ότι με εισαγγελική παραγγελία που εκδόθηκε στις 4/10/2019 έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση μετά από αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως αποτέλεσμα της αναφοράς του κ Δομαζάκη στην τελευταία για τα αδικήματα των άρθρων 375 και 390 (απιστία και υπεξαίρεση) του Ποινικού Κώδικα σε βαθμό κακουργήματος.
Στην αγωγή ο κ. Δομαζάκης ισχυρίζεται ότι οι τράπεζες στην πραγματικότητα ψήφισαν στη θέση των μετόχων το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο οι ίδιες κατήρτισαν ενεργώντας για λογαριασμό τους και για λογαριασμό της οφειλέτριας Creta Farm και ότι το σχέδιο δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα της εταιρίας, ούτε των μετόχων της ούτε το κοινωνικού συνόλου.
Επιπλέον αναφέρει ως λόγους ακύρωσης της συνέλευσης
1.Ότι κακώς προσμετρήθηκε ποσοστό του κ. Μάνου Δομαζάκι (0,72%)
2.Τα αθροίσματα των μετοχών που αναγράφονται στα πρακτικά είναι λανθασμένα
3.Ενώ υπήρχε και δεύτερο θέμα ημερήσιας διαταξης αγνοήθηκε πλήρως
4.Η εκπροσώπηση και άσκηση του δικαιώματος ειδικά της Εθνικής Τράπεζας ήταν μη σύννομη καθώς απουσίαζε από τη Γενική Συνέλευση ο κ. Κ. Παπαδοπουλος που από κοινού με τον Χ Σταματίου έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης της Εθνικής.
5.Το σημαντικότερο και ανεξάρτητα των ανωτέρων λεχθέντων είναι ότι οι θετικές ψήφοι των τραπεζών Εθνική, Eurobank,Alpha, Συνεταιριστική Χανίων και της Intrum δεν έπρεπε να προσμετρηθούν διότι αυτές από 5/2/2020 είχαν απωλέσει τα δικαιώματα ψήφου.
Στην αγωγή του ο κος Δομαζάκης αναφέρει ότι στις 5/2/2020 η Impala αναδέχτηκε στερητικώς έναντι των ομολογιούχων δανειστών τμήμα του χρέους πράγμα στο οποίο δεν συναίνεσε ενώ ταυτόχρονα την ίδια ημέρα η Creta Farms και οι δανείστριες τράπεζες συμφώνησαν να λύσουν τις διμερείς συμβάσεις.
Έτσι κατά τον κ. Δομαζάκη «έληξε και η εξουσιοδότησή μου προς τις τράπεζες τέως ενεχυρούχες δανείστριες να ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση αφού αυτή είχε δοθεί για να εξυπηρετηθούν οι κύριες συμβατικές σχέσεις»
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η νομική βάση στην οποία γίνεται αναφορά σε ποινικές και αδικοπρακτικές ευθύνες από συμβάσεις (σ.σ. συμφωνία συνδιαλλαγής) που απορρέουν από την πραγματοποίηση συνέλευσης εφ όσον αυτή κριθεί άκυρη από το δικαστήριο.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι μια σύμβαση που συνήφθη από άκυρη συνέλευση δεν δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να συναφθεί η σύμβαση.  
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το δικαστήριο δεχτεί την αγωγή του κυρίου Δομαζάκη ανοίγει ο δρόμος για αγωγές και μηνύσεις από την πλευρά του τελευταίου κατά της διοίκησης της εταιρίας και των τραπεζών αλλά και αποτελεί ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που ο κ. Δομαζάκης προσφύγει κατά της απόφασης για την επικύρωση της συμφωνίας συνδιαλλαγής από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχουν ήδη ασκήσει κύρια παρέμβαση υπέρ της Creta Farms και ζητούν να απορριφθεί η αγωγή στο σύνολό της.
Ωστόσο αυτό που πέρα από αυτή καθαυτή την αγωγή το ενδιαφέρον από το περιεχόμενο της αγωγής είναι το ξεδίπλωμα των θέσεων του Κωνσταντίνου Δομαζάκη στις κινήσεις που κάνει εναντίον των εμπλεκόμενων στη συμφωνία συνδιαλλαγής.

Ολόκληρη η αγωγή στο επισυναπτόμενο αρχείο.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης