Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΔΔΑ: Καταδίκασε την Ισπανία για τον τραυματισμό διαδηλώτριας από την αστυνομία

ΕΔΔΑ: Καταδίκασε την Ισπανία για τον τραυματισμό διαδηλώτριας από την αστυνομία
Υπήρξε παραβίαση του άρθρου 11 (για την ελευθερία της συνάθροισης) ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για υπόθεση κατά της Ισπανίας
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ισπανία για τα τραύματα που υπέστη διαδηλώτρια κατά τη διάλυση μιας συγκέντρωσης, το 2014, από την αστυνομία.
"Υπήρξε παραβίαση του άρθρου 11 (για την ελευθερία της συνάθροισης) της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου", έκρινε ομόφωνα το ΕΔΔΑ στις 6 Οκτωβρίου 2020.
Η ενάγουσα, που γεννήθηκε το 1967, είχε συμμετάσχει τον Φεβρουάριο του 2014 στο Βαγιαδολίδ (βορειοδυτική Ισπανία) σε μια διαδήλωση κατά των δημοσιονομικών περικοπών και της αύξησης της ανεργίας.
Μετά το τέλος της διαδήλωσης, που είχε δηλωθεί στις αρχές, μία ομάδα περίπου 50 διαδηλωτών συνέχισε την πορεία της και σταμάτησε σε μια πλατεία μπροστά από ένα εστιατόριο όπου εκείνη την ώρα γευμάτιζαν προσωπικότητες της πολιτικής.
Ύψωσε ένα πανό που έγραφε "Στοπ στην ποινικοποίηση των κοινωνικών διαδηλώσεων", αναφέρει το δικαστήριο, δικαστικό σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε μια ανακοίνωση.
Κατά τη διάλυση αυτών των διαδηλωτών η ενάγουσα χτυπήθηκε με γκλομπ, τραυματίζοντάς την στο στόμα, στο χέρι και στο κεφάλι προκαλώντας της "μόνιμη αναπηρία", συνεχίζει το ΕΔΔΑ.
"Το Δικαστήριο κρίνει ειδικότερα πως η αυθόρμητη διαδήλωση ήταν ειρηνική έως τη διάλυσή της από την αστυνομία, και πως η ενάγουσα ούτε συνελήφθη ούτε προσήχθη για βία."
"Η χρήση βίας από την αστυνομία ήταν ως εκ τούτου αδικαιολόγητη και αναλύεται σε ένα δυσανάλογο πλήγμα των δικαιωμάτων της ενάγουσας", θεωρεί το ΕΔΔΑ.
Η Ισπανία θα πρέπει να καταβάλει στην ενάγουσα το ποσό των 248,10 ευρώ για έξοδα και δαπάνες, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης