Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μητσοτάκης: Μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών με την Τουρκία οι θαλάσσιες ζώνες - Stoltenberg: Να δούμε στην πράξη την αποκλιμάκωση

Μητσοτάκης: Μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών με την Τουρκία οι θαλάσσιες ζώνες - Stoltenberg: Να δούμε στην πράξη την αποκλιμάκωση
O Stoltenberg χαρακτήρισε την Ελλάδα πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ
Μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία θα είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, διαμήνυσε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η παραβατικότητα της Τουρκίας δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, αλλά αφορά το σύνολο του ΝΑΤΟ και αποτελεί πρόκληση προς την Ευρώπη.
«Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης.
Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε.
Αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος προς όφελος και των δυο μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα προσδοκά συνέπεια και συνέχεια από την Τουρκία.
«Η Ελλάδα υποδέχεται θετικά το πρώτο βήμα από την Τουρκία για την αποκλιμάκωση της πρόσφατης έντασης, μένει να φανεί αν θα υπάρξει συνέχεια ή είναι ελιγμός», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Όπως σημείωσε, η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών πάντα βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της αλληλεγγύης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας αφορά το σύνολο του ΝΑΤΟ.
«Πρόκειται για έναν κίνδυνο που απειλεί όλο το δυτικό κόσμο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόκτηση από την Τουρκία των S -400», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις πρόσφατες αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων» συνέχισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ «Και για την απόφασή μας να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με 15.000 εξειδικευμένα μόνιμα στελέχη».
Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που συστηματικά και την περίοδο της κρίσης ξόδευε πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ είναι η αρχή της αλληλεγγύης.
Η λέξη συμμαχία σημαίνει μαζί στη μάχη. Εν προκειμένου μαζί στη μάχη για την Ειρήνη, την Ασφάλεια, τη Συνεργασία.

Stoltenberg: Πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Ελλάδα πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ.
«Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεισφορά σας.
 Η συνεισφορά αυτή κρατά την Ελλάδα ισχυρή και το ΝΑΤΟ ισχυρό», τόνισε.
«Μέσω εποικοδημητικών συζητήσεων Ελλάδας - Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έχει δημιουργηθεί μια ανοιχτή γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών για να διευκολυνθεί η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, την οποία μένει να δούμε στην πράξη», υπογράμμισε ο γγ του ΝΑΤΟ.
O Stoltenberg αναφέρθηκε στην επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.
«Συζητήσαμε για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στη Μεσόγειο.
 Η συμμαχία μας αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα διαλόγου.
Η συμμαχία μας είναι ισχυρή γιατί είμαστε αλληλέγγυοι ο ένας με τον άλλο», τόνισε.
Ο κ. Stoltenberg εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις του, δήλωσε ευγνώμων για τη συνεισφορά της, και καλωσόρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 2% για αμυντικούς σκοπούς.
«Η Ελλάδα ήταν στην προμετωπίδα του αγώνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στη χώρα μας.
Πρόσθεσε ότι υποστηρίζει τις ελληνικές και τουρκικές αρχές καθώς και την Frontex στη μάχη αυτή, και ευχαρίστησε τη χώρα μας «για όλες τις προσπάθειες».
Είπε επίσης ότι όλο αυτό καταδεικνύει πως το ΝΑΤΟ βοηθά τις προσπάθειες των μελών του και εκτίμησε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί «ανεκτίμητη αξία για όλους»

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στρώνεται το έδαφος για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας με Τουρκία - Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου το ΝΑΤΟ


Με την Τουρκία να εμφανίζεται ανυποχώρητη στις αξιώσεις της έναντι της Ελλάδας και την ίδια στιγμή να διευρύνει την ατζέντα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, προερχόμενος από την Άγκυρα, επισκέπεται την Αθήνα, για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Απώτερος στόχος είναι να διαμορφωθεί το πλαίσιο για την έναρξη των επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ωστόσο, η τουρκική πλευρά συντηρεί με την ένταση με δηλώσεις που μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν... Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, εκτόξευσε -ενώπιον του Stoltenberg- πυρά κατά της χώρας μας, φτάνοντας μάλιστα να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έστειλε πολεμικά πλοία στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Η ανοχή που έδειξε ο γγ του ΝΑΤΟ δεν είναι πρωτοφανής.
Άλλωστε η πολιτική του... Πόντιο Πιλάτου από την πλευρά του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δείξει από τον Οκτώβριο του 2019 -κατά την πρώτη συνάντηση του με τον Stoltenberg στο Μέγαρο Μαξίμου- την ενόχληση της Ελλάδας για το γεγονός ότι ο Stoltenberg εμφανιζόταν ως Πόντιος Πιλάτος απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας και τις παραβατικές ενέργειες στην περιοχή, που είχαν ήδη ξεκινήσει με την παρουσία γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Από ένα σημείο και πέρα η τακτική ίσων αποστάσεων ως ένα βαθμό μπορεί να είναι αναμενόμενη, θεωρώ όμως ότι είναι τακτική η οποία αδικεί την Ελλάδα», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων αντιδρώντας στην στάση του εκπροσώπου της Συμμαχίας.

Οι επαφές Stoltenberg στην Αθήνα

Λίγο πριν τις 10:00 το πρωί, ο Stoltenberg πέρασε την πόρτα του υπουργείου Εξωτερικών όπου και συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια.

Image

Εν συνέχεια μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πρόκειται για τη δεύτερη παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στο Μέγαρο Μαξίμου, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει διαμηνύσει -εδώ και εβδομάδες και όσο η Άγκυρα συντηρούσε την ένταση και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο- ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία εκ μέρους της Συμμαχίας δεν είναι πλέον ανεκτή.  


Οι στόχοι του Stoltenberg

Στο επίκεντρο των επαφών του Stoltenberg στην Αθήνα είναι η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης.
Στο πλαίσιο, οι επαφές του γγ του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Τουρκία αποσκοπούν στα εξής:
1. Να συμβάλει στην περαιτέρω στρατιωτική αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
2. Να κλείσει τυχόν εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό απεμπλοκής Ελλάδας και Τουρκίας.
3. Να ενισχύσει στη σφαίρα της δημόσιας διπλωματίας την εικόνα ενός ΝΑΤΟ που μπορεί να διαμεσολαβεί για να επιλύει τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών του.
Από όσα έχουν γίνει γνωστά, ο περίφημος μηχανισμός απεμπλοκής συνίσταται σε μια διαρκή γραμμή τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ ενός Έλληνα κι ενός Τούρκου αξιωματικού.


Η επίσκεψη Stoltenberg στην Άγκυρα

Ο γγ του ΝΑΤΟ επισκέφθηκε την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Mevlut Cavusoglu, αλλά και τον υπουργό Άμυνας, Hulusi Akar.
Μετά τη συνάντηση, ο Stoltenberg έγραψε στο Twitter: «Καλή συνάντηση με τον Erdogan στην Άγκυρα για σειρά θεμάτων ασφαλείας.
Συζητήσαμε για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο.
Σταθερή μου ελπίδα είναι ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες».

Image


Νέο αίτημα Michel για πολυμερή διάσκεψη

Και τη στιγμή που ο Stoltenberg πραγματοποιεί επαφές στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, επαναφέρει το αίτημα για πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.
«Υπάρχουν συγκρούσεις και αλληλεπικαλυπτόμενες προκλήσεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Έχω ζητήσει μια πολυμερή διάσκεψη για την αντιμετώπιση ζητημάτων που απαιτούν πολυμερείς λύσεις: θαλάσσιες ζώνες, ασφάλεια, ενέργεια, μετανάστευση και οικονομική συνεργασία» σχολιάζει στο twitter, o Michel.

Image


Έτοιμη για τις διερευνητικές επαφές, η Ελλάδα

Από την πλευρά της, πάντως, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη για την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.
Μάλιστα, διαμηνύει ότι το μόνο θέμα που είναι προς συζήτηση είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα σε αντίθεση με την Τουρκία που βάζει στο τραπέζι νησιά και εναέριο χώρο.
Η κωλυσιεργία στην ανακοίνωση της ημερομηνίας για την έναρξη των επαφών αποδίδεται στην τουρκική πλευρά και εκτιμάται ότι οφείλεται στην ανάγκη του Erdogan ώστε να μην δείξει στο εσωτερικό της χώρας του ότι σύρεται στις διερευνητικές μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης