Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμη για νέα μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ - Lagarde: Δεν αναμένεται πλήρης οικονομική ανάκαμψη πριν τα τέλη του 2022

Έτοιμη για νέα μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ - Lagarde: Δεν αναμένεται πλήρης οικονομική ανάκαμψη πριν τα τέλη του 2022
H Christine Lagarde υποστήριξε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να υιοθετήσει νέα νομισματικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας μεταξύ των οποίων και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων
Έτοιμη για νέα νομισματικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, εμφανίζεται η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde.
Σε συνέντευξη της στη Wall Street Journal, η Lagarde προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης φαίνεται «λίγο περισσότερο επισφαλής» εν μέσω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία.
Η ίδια υποστήριξε ότι η παραγωγή δεν θα επιστρέψει στα προ κορωνοϊού επίπεδα πριν τα τέλη του 2022 αλλά και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν στήριξη στην αύξηση των δαπανών.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που θα παράγουν το πιο αποτελεσματικό, αποδοτικό και αναλογικό αποτέλεσμα» δήλωσε η Lagarde.
Επί του παρόντος, η ΕΚΤ έχει επιλέξει να μην μειώσει τα επιτόκια περαιτέρω υπό του μηδέν, ακόμα κι όταν προχώρησε στη λήψη νομισματικών μέτρων σχεδόν 3 τρισ. δολ.
Το επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο -0,5%.
Άλλες κεντρικές τράπεζες -μεταξύ των οποίων η Fed και η Bank of England, έχουν επίσης αποφύγει τα αρνητικά επιτόκια για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι τράπεζες διαμαρτύρονται ότι τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ περιορίζουν τα κέρδη τους διότι δεν μπορούν να μεταβιβάσουν στους καταναλωτές.
Η Lagarde αναγνωρίζει ότι η ΕΚΤ θεωρεί επί του παρόντος σκέφτεται άλλα εργαλεία πολιτικής είναι πιο αποτελεσματικά από μια μείωση επιτοκίων.
Ωστόσο, τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο όπου μια νέα μείωση επιτοκίων θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό, γνωστό στους οικονομολόγους ως «επιτόκια αναστροφής» (reversal rate).
Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση καθώς εξελίσσεται και να ρυθμίσουμε και επαναρυθμίσουμε ό,τι θα πρέπει να ρυθμιστεί» είπε η Lagarde.
Παράλληλα, η Lagarde επεσήμανε ότι οι επιθετικές ενέργειες των κυβερνήσεων για τη στήριξη των οικονομιών απέναντι στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, μέσω αύξησης των δαπανών, έχει συμβάλλει στη μείωση του βάρους που σηκώνουν οι κεντρικές τράπεζες.
«Πλέον, δεν είμαστε το μοναδικό παιχνίδι στην πόλη» υποστήριξε η Lagarde και επεσήμανε «σε αντίθεση με αυτό που είχαμε κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης (200-2009), έχουμε τις δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές να εργάζονται μαζί και να προσπαθεί η μία να αξιοποιήσει την άλλη».

Τι είπε για Γερμανία - Γαλλία - Ισπανία: 

Η Γερμανία αποτελεί την μόνη χώρα στην Ευρωζώνη που σημείωσε σταθερή οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΚΤ.
«Αντί αυτού του σχήματος V που όλοι λαχταρούσαμε και ελπίζαμε, φοβόμαστε ότι μπορεί να έχει ένα δεύτερο σκέλος του V»,
πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα σοβαρή στη Γαλλία και την Ισπανία.
Το νέο κύμα μολύνσεων από κορωνοϊό απειλεί με παράταση την ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Λόγω των μέχρι τώρα δεδομένων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συζητούν για το κατά πόσο η κεντρική τράπεζα πρέπει να προσθέσει νομισματικά κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Επιπροσθέτως, η Lagarde τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών στην παροχή υποστήριξης.
«Αυτό που είναι κρίσιμο αυτήν τη στιγμή είναι οι δημοσιονομικές πολιτικές και οι νομισματικές πολιτικές να λειτουργούν από κοινού για να διασφαλίζουμε ότι δεν θα έχουμε αυτό το είδος «γκρεμού» που θα είχαμε εάν τα μέτρα αποσυρθούν πολύ γρήγορα», είπε η ίδια.
«Αυτό με απασχολεί περισσότερο αυτήν τη στιγμή.»
Καταλήγοντας η πρόεδρος επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της εάν χρειαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης