Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χρυσό αξίας 1 δισ. δολ επιστρέφει στο Maduro η Τράπεζα της Αγγλίας

Χρυσό αξίας 1 δισ. δολ επιστρέφει στο Maduro η Τράπεζα της Αγγλίας
Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου επικαλέστηκε το γεγονός ότι έχει αναγνωριστεί ο Guaidót πρόεδρος της Βενεζουέλας
H πολύκροτη δικαστική αντιπαράθεση με αντικείμενο την κυριότητα επί αποθέματος χρυσού, αξίας 1 δισ. δολαρίων, για το οποίο έριζαν η κυβέρνηση του Καράκας και η Τράπεζα της Αγγλίας κατέληξε με νικητή το Nicolás Maduro.
Ξεκίνησε στα τέλη του 2018, όταν η Βank of England αρνήθηκε να επιστρέψει στον Maduro τη συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού, επικαλούμενη το γεγονός ότι η χώρα αναγνωρίζει ως επίσημο πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Juan Guaidót, ηγέτη της αντιπολίτευσης.
Το Καράκας τότε διά της δικαστικής οδού αξίωσε την άμεση επιστροφή του χρυσού, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Αγγλίας.
Το βρετανικό δικαστήριο έκανε αποδεκτή την προσφυγή και αναίρεσε την απόφαση του Ιουλίου, θεωρώντας ότι η αναγνώριση του Guaidót ως «προέδρου της Βενεζουέλας» δεν είναι οριστική.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω της κατάρρευσης των πετρελαϊκών τιμών αλλά και των αμερικανικών κυρώσεων, η οικονομία της Βενεζουέλας βυθίζεται στο χάος. με τα αποθέματα συναλλάγματος να βρίσκονται στα «τάρταρα».
Ο Maduro, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες, προσπαθεί να «επαναπατρίσει» το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό. Εξ ου και το αίτημα επιστροφής του χρυσού.
Καθώς πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει την κυβέρνηση του Guaidót, και με δεδομένη την άρνηση του Maduro παραδώσει την εξουσία, η Βενεζουέλα τελεί υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς διαρχίας, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου.
Σύμφωνα με την δικαστική ετυμηγορία, συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών έχει το δικαίωμα να αναγνωρίζει τον Guaidót επικεφαλής του κράτους, αλλά θα πρέπει να «συνομιλεί» στην πράξη με την κυβέρνηση του Maduro. Κι αυτό, διότι –σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης- το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον πρέσβη της Βενεζουέλας στο Λονδίνο, τον οποίο έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση Maduro.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης