Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Οι δημόσιες επενδύσεις «κλειδί» για την ανάκαμψη στη μετά την πανδημία εποχή

ΔΝΤ: Οι δημόσιες επενδύσεις «κλειδί» για την ανάκαμψη στη μετά την πανδημία εποχή
Το Ταμείο θεωρεί ότι τα κατάλληλα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές, περιβάλλον και ψηφιακή οικονομία θα δημιουργήσουν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Οι αναπτυγμένες οικονομίες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την αύξηση του χρέους, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να «εκμεταλλευτούν» τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού προκειμένου να αυξήσουν τις επενδύσεις σε έργα υποδομών, επισημαίνεται σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκε σήμερα (5/10/2020).
Παράλληλα, το Ταμείο επισημαίνει ότι τα κράτη θα πρέπει να προετοιμάζουν σχέδια για επικείμενες επενδύσεις σε υποδομές και πράσινη τεχνολογία καθώς αυτό αποτελεί τη βέλτιστη «συνταγή» για την ανακτηση των εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που χάθηκαν εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας.

Το κείμενο της έκθεσης έχει ως εξής:
Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας. Διατηρώντας παράλληλα την έμφαση στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και την παροχή ενισχύσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν τις οικονομίες για τη μετάβαση στον κόσμο μετά το Covid-19 εποχή - συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας ανάκτησης των χαμένων θέσεων εργασίας.
Οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο.
Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάταξη της οικονομικής δραστηριότητας από την πλέον απότομη και βαθύτερη παγκόσμια κατάρρευση στην σύγχρονη ιστορία.
Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας άμεσα και βραχυπρόθεσμα και εκατομμύρια ακόμη έμμεσα και μακροπρόθεσμα. Η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων κατά 1% του ΑΕΠ θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη και να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 2,%, τις ιδιωτικές επενδύσεις κατά 10%, και την απασχόληση κατά 1,2 % εφόσον οι επενδύσεις είναι υψηλής ποιότητας και εάν οι υφιστάμενες επιβαρύνσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους δεν αποδυναμώνουν τα κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις.
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί χρειάζονται περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, ποιος είναι ο πιθανός αντίκτυπος των δημόσιων επενδύσεων στην ανάπτυξη και την απασχόληση και πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι επενδύσεις υποστηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη.

Image


Image


Ποιες αλλαγές συντελέστηκαν


Ακόμη και πριν από την πανδημία, οι δημόσιες επενδύσεις παγκοσμίως ήταν ιδιαίτερα χαμηλές για πάνω από μια δεκαετία, παρά το γεγονός ότι κατέρρεαν δρόμοι και γέφυρες σε ορισμένες αναπτυγμένες οικονομίες και παρά τις τεράστιες ανάγκες για τη δημιουργία υποδομών, δικτύων μεταφορών, ύδρευσης και αποχέτευσης και πολλά άλλα στις περισσότερες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Απαιτήθηκαν επείγουσες επενδύσεις σε τομείς κρίσιμους για τον έλεγχο της πανδημίας, όπως η υγειονομική περίθαλψη, τα σχολεία, η ασφάλεια των κτιρίων και των μεταφορών και οι ψηφιακές υποδομές

Τα χαμηλά επιτόκια παγκοσμίως σηματοδοτούν επίσης ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Τα διατιθέμενα κεφάλαια βρίσκονται σε πληθώρα, ο ιδιωτικός τομέας τελεί σε κατάσταση αναμονής και πλήθος άνεργοι μπορούν να αναλάβουν θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργούνται μέσω δημόσιων επενδύσεων.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις αποθαρρύνονται, λόγω της έντονης αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της κρίσης της πανδημίας και τις προοπτικές των οικονομιών.
Έτσι, σε πολλές χώρες, είναι πλέον η στιγμή να αναληφθούν υψηλής ποιότητας δημόσια επενδυτικά προγράμματα για έργα προτεραιότητας. Και αυτό είναι δυνατόν να υλοποιηθεί με δανεισμό σε χαμηλό κόστος.

Οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανάκαμψη, με δυνατότητα δημιουργίας, άμεσα, μεταξύ 2 και 8 θέσεων εργασίας για κάθε εκατομμύριο δολάρια που δαπανάται σε παραδοσιακές υποδομές και μεταξύ 5 και 14 θέσεων εργασίας για κάθε εκατομμύριο που δαπανάται για έρευνα και ανάπτυξη, «πράσινη» ενέργεια και κτίρια με θετικό περιβαλλοντικό «αποτύπωμα».
Ωστόσο, η υλοποίηση των επενδυτικών έργων ενδέχεται να αποδειχθεί χρονοβόρα. Για να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα - όταν χρειάζονται περισσότερο – τα κράτη πρέπει να προχωρήσουν, όπου κρίνεται ασφαλές, στη βελτίωση των υφισταμένων υποδομών.
Είναι επίσης η ώρα να λάβει χώρα η επανεξέταση και η επανεκκίνηση πολλά υποσχόμενων δημόσιων έργων τα οποία έχουν ήδη καθυστερήσει, η επιτάχυνση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να υλοποιηθούν στα επόμενα δύο χρόνια και ο προγραμματισμός νέων έργων τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες που θα αναδειχθούν μετά την κρίση.

Επιτυγχάνοντας τη σωστή ισορροπία

Ωστόσο, για ορισμένες χώρες, ο δανεισμός με σκοπό την υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων θα είναι δυσχερής επειδή οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι αυστηρές. Ακόμα κι έτσι, μια σταδιακή κλιμάκωση των δημοσίων επενδύσεων που χρηματοδοτούνται με δημόσιο δανεισμό θα μπορούσε να αποδώσει, εφόσον οι «κίνδυνοι ανατροπής» (δηλαδή κίνδυνοι που σχετίζονται με την αναχρηματοδότηση του χρέους) και τα επιτόκια δεν αυξάνονται υπέρμετρα και οι κυβερνήσεις καταρτίζουν τα επενδυτικά σχέδιά τους με σύνεση.
Τα κράτη ενδέχεται, επίσης, να χρειαστεί να ανακατανείμουν τις δαπάνες είτε να αυξήσουν τα έσοδα για επενδύσεις πρώτης γραμμής.

Οι φτωχότερες χώρες - ειδικά στο πλαίσιο των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης 2030 - θα χρειαστούν διεθνή οικονομική ενίσχυση.
Η επένδυση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι κρίσιμο πεδίο, ειδικά σε χώρες που είναι ευάλωτες σε πλημμύρες και ξηρασίες.
Ήταν διαθέσιμη βοήθεια από τα επίσημα «κανάλια» αλλά τα 10 δισ. δολ. που διατέθηκαν το 2018 υπολείπονται των επενδύσεων ύψους 25 δις. δολαρίων που απαιτούνται ετησίως σε οικονομίες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Ο καταλυτής των ιδιωτικών επενδύσεων

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μεγάλης αβεβαιότητας που διανύουμε, την ίδια ώρα, οι δημόσιες επενδύσεις παρέχουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των ιδιωτών επενδυτών στην ανάκαμψη τις οικονομίας και να τους παρακινήσουν να επενδύσουν.
Τα δημόσια έργα μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις με πιο άμεσο τρόπο.
Για παράδειγμα, οι επενδύσεις σε ψηφιακές επικοινωνίες, τα δίκτυα ηλεκτρισμού ή τις υποδομές στις μεταφορές επιτρέπουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
Παρομοίως οι επενδύσεις σε υγειονομική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα σχετίζονται με σημαντικές αυξήσεις των ιδιωτικών επενδύσεων σε ορίζοντα ενός έτους.
Εν ολίγοις, οι δημόσιες επενδύσεις είναι ένα ισχυρό στοιχείο των «πακέτων» τόνωσης των οικονομιών που επλήγησαν από την κρίση της πανδημίας.
Ακόμη και όταν οι χώρες συνεχίζουν να σώζουν ζωές και να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα θεμέλια για μια πιο ανθεκτική οικονομική δραστηριότητα, επενδύοντας σε πλούσιες σε θέσεις εργασίας, εξαιρετικά παραγωγικές και πιο «πράσινες» δραστηριότητες στο πεδίο του οικονομείν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης