Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sunak (Βρετανία): Θα χρειαστεί χρόνο η οικονομία να αποκαταστήσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

tags :
Sunak (Βρετανία): Θα χρειαστεί χρόνο η οικονομία να αποκαταστήσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δηλώνει ότι θα αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά μεσοπρόθεσμα
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Risi Sunak δήλωσε σήμερα 5/10, ότι θα προστατεύσει τα δημόσια οικονομικά ύστερα από την αύξηση στις δαπάνες ενώ υπερασπίστηκε τον πρωθυπουργό Boris Johnson, του οποίου οι χειρισμοί στην κρίση του κορωνοϊού έχουν δεχθεί πυρά.
Η Βρετανία οδεύει προς το μεγαλύτερο δημοσιονομικό της έλλειμμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχοντας πληγεί από έκτακτες δαπάνες ύψους περίπου 200 δισεκ. λιρών και την απρόσμενη βουτιά στα φορολογικά έσοδα μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 20% το δεύτερο τρίμηνο.
Ο Sunak, στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματός του –που φέτος διεξήχθη διαδικτυακά λόγω της πανδημίας— υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά μεσοπρόθεσμα.
«Έχουμε μια ιερή ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές να αφήσουμε ισχυρά δημόσια οικονομικά και μέσω προσεκτικής διαχείρισης της οικονομίας μας, αυτή η Συντηρητική κυβέρνηση πάντα θα ισοσκελίζει τους προϋπολογισμούς», δήλωσε.
«Εάν, αντ’ αυτού, υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχει όριο σε αυτά που μπορούμε να δαπανήσουμε, ότι μπορούμε απλά να ξεφύγουμε από τη δύσκολη κατάσταση δανειζόμενοι, ποιο είναι το νόημα;»
Ο Sunak, του οποίου το όνομα έχει ακουστεί στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως του επόμενου πρωθυπουργού μετά τις αποφασιστικές του ενέργειες στην αρχή της κρίσης, απέτισε φόρο τιμής στον Johnson – του οποίου η ηγεσία έχει τεθεί εν αμφιβόλω ακόμα και από μέλη του ίδιου του Συντηρητικού Κόμματος.
«Ναι, είναι δύσκολο, οι προκλήσεις είναι μέρος αυτής της δουλειάς, αλλά στις μεγάλες αποφάσεις, στις μεγάλες στιγμές, ο Boris Johnson έκανε τα πράγματα σωστά και χρειαζόμαστε αυτή την ηγεσία», δήλωσε ο Sunak.
Πρόσθεσε ότι θα είναι δημιουργικός στο να βρει τρόπους για να βοηθήσει την έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να ανακάμψει από την ιστορική της βουτιά.
«Ακόμα κι αν αυτή η στιγμή είναι η δυσκολότερη που έχετε αντιμετωπίσει ποτέ, ακόμα κι αν μοιάζει σαν να μην υπάρχει ελπίδα, σας λέω ότι υπάρχει ελπίδα και ότι η μεγάλη ισχύς του βρετανικού κράτους θα τεθεί στις υπηρεσίες σας», δήλωσε.
Επανέλαβε, ωστόσο, την προειδοποίησή του ότι δεν θα καταφέρει να προστατεύσει όλες τις θέσεις εργασίας.
«Βλέπουμε τώρα την οικονομία της να υφίσταται αλλαγές ως συνέπεια του κορωνοϊού που δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε», δήλωσε.
Ο Sunak ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα το πρόγραμμα επιδότησης για εργαζομένους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασής τους, που λήγει στις 31 Οκτωβρίου, θα αντικατασταθεί από ένα λιγότερο γενναιόδωρο πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης.
Οικονομολόγοι αναμένουν απότομη αύξηση της ανεργίας τους επόμενους μήνες.
«Ανέκαθεν έλεγα ότι δεν μπορώ να προστατεύσω κάθε δουλειά ή κάθε επιχείρηση.
Κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θα μπορούσε», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης