Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business 20: Eπείγουν οι μεταρρυθμίσεις, στην «χειρότερη κρίση του αιώνα»

Business 20: Eπείγουν οι μεταρρυθμίσεις, στην «χειρότερη κρίση του αιώνα»
Προτάσεις της B20 για τρεις βασικούς τομείς: ενδυνάμωση ανθρώπινου παράγοντα, προστασία του πλανήτη και διαμόρφωση νέων συνόρων
Για την χειρότερη κρίση του αιώνα κάνουν λόγο κορυφαίοι ηγέτες στις επιχειρήσεις αναφέροντας επίσης ότι «οι κίνδυνοι παραμονής παραμένουν αυξημένοι», εκτός εάν θεσπιστούν επείγουσες μεταρρυθμίσεις.
«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη κατάστασή του αιώνα», προειδοποίησε ο Yousef Al-Benyan στις 5 Οκτωβρίου 2020, πρόεδρος του Business Twenty (B20), μια ομάδα αποτελούμενη από υψηλού επιπέδου CEOs από όλο τον κόσμο.
«Η δύσκολη κατάσταση αποτελεί ευκαιρία για να οικοδομήσουμε καλύτερα, με πραγματή ευθύνη που απαιτείται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επιχειρηματικούς ηγέτες», πρόσθεσε ο ίδιος σύμφωνα με το CNBC.
Το B20 είναι μια ομάδα δέσμευσης που επιδιώκει να εκπροσωπήσει τη φωνή της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας σε όλα τα κράτη μέλη και τους οικονομικούς τομείς στην Ομάδα των 20.
Καθώς η οικονομική ανάκαμψη εξελίσσεται τα επόμενα δύο χρόνια (2021-2022), οι αρνητικοί κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι.
Η ομάδα προτρέπει τους ηγέτες της G-20 να αναλάβουν «τολμηρή και ευρείας βάσης» πολιτική για να θέσουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία σε μια ισχυρότερη, πιο σταθερή πορεία ανάπτυξης.
Η B20 ανέφερε επίσης ότι οι εμπορικές εντάσεις, η αβεβαιότητα της πολιτικής, οι γεωπολιτικές πιέσεις και η οικοδόμηση χρηματοοικονομικών τρωτών σημείων ήταν βασικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές, καθώς οι κοινωνίες και οι οικονομίες περιηγούνται στον επιζήμιο αντίκτυπο του κορωνοϊού.
Η αναμενόμενη σύνοδος κορυφής των G20
Η Σαουδική Αραβία θα είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που θα φιλοξενήσει την σύνοδο κορυφής της G-20.
Η εκδήλωση συγκεντρώνει τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου για την αντιμετώπιση χρηματοοικονομικών και κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων.
Εμπορική κρίση λόγω Covid19
Η B20 προειδοποιεί για μια εμπορική κρίση που επιδεινώνεται από την πανδημία του Covid-19
Τη Δευτέρα (5/10/2020), η ηγεσία της Β20 έκανε 25 συστάσεις πολιτικής για την ομάδα G-20.
Κάθε σύσταση εμπίπτει σε τρεις βασικούς τομείς: ενδυνάμωση των ανθρώπων, προστασία του πλανήτη και διαμόρφωση νέων συνόρων.
1. Ενίσχυση του ανθρώπινου παράγοντα
Στον τομέα της ενδυνάμωσης των ανθρώπων, το B20 έκανε 10 συστάσεις με στόχο την επιτάχυνση των προσπαθειών για την ενδυνάμωση των γυναικών και της νεολαίας και τη δημιουργία εργατικού δυναμικού ανθεκτικού σε τεχνολογικούς, υγειονομικούς και οικονομικούς κινδύνους.
Ζήτησε επίσης αύξηση της χρηματοδότησης για βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική διαφοροποίηση, συμπεριλαμβανομένων τομέων που δημιουργούν θέσεις εργασίας όπως ο βιώσιμος τουρισμός.
Η ομάδα προέτρεψε επίσης για ουσιαστική πρόοδο στην εμπορική συνεργασία.
Συγκεκριμένα, το B20 κάλεσε το G-20 να ενισχύσει το πολυμερές εμπορικό και επενδυτικό σύστημα υποστηρίζοντας τις ανοιχτές αγορές και «επιβάλλοντας και ενισχύοντας τους κανόνες για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού» μέσω οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ( ΠΟΕ).
«Η επιχειρηματική κοινότητα υποστηρίζει σθεναρά ένα ισχυρό πολυμερές σύστημα διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του ΠΟΕ», δήλωσε η ομάδα.
«Αλλά ωστόσο το σύστημα αντιμετωπίζει μια κρίση που έχει επιδεινωθεί από την πανδημία COVID-19», πρόσθεσε.
Η σύσταση έρχεται καθώς οι εμπορικές και τεχνολογικές εντάσεις συνεχίζουν να προκαλούν συγκρούσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Ενώ η ανησυχία εντέινεται από τις προσπάθειες της κυβέρνησης Trump να χρησιμοποιήσει κυρώσεις ως εργαλείο μόχλευσης εξωτερικής πολιτικής για την αντιμετώπιση ζητημάτων αμοιβαιότητας στις βασικές εμπορικές σχέσεις της.
2. Διασφάλιση του πλανήτη
Το B20 έκανε τρεις συστάσεις για «ενίσχυση της ανάπτυξης εντός των ορίων του πλανήτη». Συγκεκριμένα, συνέστησε τους ηγέτες της G-20 να δεσμευτούν για την ουδετερότητα του άνθρακα στο δεύτερο μισό του αιώνα, κατά προτίμηση έως το 2050, και να επιταχύνουν την εφαρμογή των πολιτικών προς αυτόν τον στόχο.
«Ο πλανήτης μας δέχεται μεγαλύτερη πίεση από οποιοδήποτε σημείο της ανθρώπινης ιστορίας», δήλωσε η ομάδα.
3. Διαμόρφωση νέων συνόρων
Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης νέων συνόρων, το B20 έκανε άλλες 12 συστάσεις, εστιάζοντας στην ενίσχυση του περιβάλλοντος για την τεχνολογία fintech και την αξιοποίηση των τεχνολογιών για τη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με τη διαφθορά και την απάτη.
Συνιστά επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές όπως η επόμενη γενιά ασύρματων τεχνολογικών συστημάτων γνωστών ως 5G, τεχνητή νοημοσύνη και το Διαδίκτυο .
Συγκεκριμένα, συνιστά μια «ολοκληρωμένη, ισορροπημένη και υψηλού επιπέδου συμφωνία ΠΟΕ» για την προώθηση της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη
Οι συστάσεις πολιτικής θα παρουσιαστούν επίσημα στο G-20 κατά τη διάρκεια της εικονικής διάσκεψης κορυφής B20 στις 26-27 Οκτωβρίου 2020, με το φετινό θέμα να είναι «Μετασχηματισμός για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης