Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Mη πειστική αναλαμπή χωρίς τζίρο με FTSE 25, στο ΧΑ +1,24% στις 633 μον. – Μετά την πτώση, το Cairo Mezz στο limit up +20%

Mη πειστική αναλαμπή χωρίς τζίρο με FTSE 25, στο ΧΑ +1,24% στις 633 μον.  –  Μετά την πτώση, το Cairo Mezz στο limit up +20%
Ο Γενικός Δείκτης διατήρησε την κρίσιμη ζώνη των 630 μονάδων ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης με εμφανή την αδυναμία να επαναπροσεγγίσει τις 300 μονάδες.



(upd16)Μη πειστική ανοδική αναλαμπή καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 633 μονάδες, με στηρίξεις από  τίτλους του FTSE 25, όπως Viohalco +4,3%, Μυτιληναίος +3,78%, ΔΕΗ +3,39%, Μotor Oil +2,5%, ΟΤΕ +2,42%...ενώ συνεχίστηκαν οι ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.
Ο Γενικός Δείκτης διατήρησε την κρίσιμη ζώνη των 630 μονάδων ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης με εμφανή την αδυναμία να επαναπροσεγγίσει τις 300 μονάδες.
Στις τράπεζες, με οριακή άνοδο έκλεισε η Εθνική +0,71% και αμετάβλητες οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες.

Aπό την άλλη, κλειδωμένο στο limit up +20% έκλεισε το mezzanine ομολόγο της Eurobank( Cairo Mezz ) στα 0,0721 ευρώ με  ανεκτέλεστα γύρω στα 1,8 εκατ. τεμάχια μετά από τις σωρευτικές απώλειες -26% από την ημέρα εισαγωγής του στην εναλλακτική ορά (29/9).
Σημειώνεται, ότι το mezzanine ομόλογο ή τίτλος μεσαίας διαβάθμισης με βάση το ρίσκο, εκδόθηκε με στόχο να καλύψει την τιτλοποίηση των 7,5 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων της Eurobank ή πρόγραμμα Cairo.
Επίσης, ανοδικά ξεχώρισε η MIG με κέρδη +8,4% με υψηλό ημέρας +11,83% και με όγκο που κάλυψε το 30% περίπου του συνολικού όγκου της αγοράς καθώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του αμερικανικού fund CVC, τόσο με την MIG που πουλά τη Vivartia, όσο και με τις δανείστριες τράπεζες....ενώ  σύμφωνα με ανακοίνωση της MIG, δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση επί της Vivartia με την Emma Capital Limited, επιβεβαιώνοντας πλήρως δημοσίευμα του bankingnews.gr από τις 2 Οκτωβρίου 2020.
Έντονες παραμένουν οι ανησυχίες σε κυβέρνηση, υγειονομικές αρχές και επιστήμονες για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού και ιδιαίτερα στην Αττική όπου από ότι φαίνεται τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν αποδίδουν με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή, καθιερωμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους .
Στα τραπεζικά νέα,οι ελληνικές τράπεζες κατέθεσαν την περασμένη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 στον SSM το report για την πορεία των κόκκινων δανείων το οποίο έχει προσωρινό χαρακτήρα γιατί μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα καταθέσουν νέα έκθεση το Μάρτιο του 2021.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα συμπεράσματα δείχνουν πως η κατάσταση σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια της χώρας δεν είναι εύκολη παρά την προσπάθεια των πιστωτικών ιδρυμάτων και η εκτίμηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι δυστυχώς πως υπάρχει αντιστροφή της τάσης πρωτογενούς μείωσης των κόκκινων δανείων με την τελική εκτίμηση το 2021, θα υπάρξει πρωτογενής αύξηση των NPLs.
Στα ελληνοτουρκικά, νέο σκηνικό διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση το φιάσκο της Συνόδου κορυφής όπου η Ελλάδα δεν πήρε αυτό που ήθελε αλλά και την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα.
Η Σύνοδος Κορυφής αντί να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα δηλαδή την επίσημη αναφορά κυρώσεων κατά της Τουρκίας, κατέληξε στο άρθρο 29 που υπονοεί κυρώσεις αλλά στην πράξη οι ευρωπαίοι έτειναν χείρα φιλίας στην Τουρκία προσφέροντας εκσυγχρονισμένη τελωνειακή ένωση και νέα κεφάλαια για το προσφυγικό.
Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος και Τουρκίας θα καταλήξουν στο βασικό σενάριο στον καθορισμό θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ των δύο χωρών και βεβαίως στον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Στην αγορά ομολόγων συνεχίζεται η  χειραγώγηση από την ΕΚΤ μέσω του Προγράμματος Πανδημίας με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,97% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,78% και με το μεταξύ τους spread στις 19 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 140 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,48% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,82%.
Περί τις 12:30 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,52%..
Περί τις 14:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο  +1,18%..
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στα μη τραπεζικά blue chips, όπως Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,34%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,24% στις 633 μονάδες έχοντας υψηλό στις 634,06 μονάδες και χαμηλό 627,33 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκενστα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 37 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 21 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,2 εκατ. ευρώ και όγκου 370 χιλ.τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 238 χιλ. τεμάχια αξίας 3,02 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 100 χιλιάδες τεμάχια αξίας 813 χιλιάδες ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 32 χιλ. τεμάχια αξίας 361 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 633 μονάδες, στην κρίσιμη ζώνη των  625-630 μονάδων και με πρώτη αντίσταση τις 640 και ακολουθούν οι 650 και οι 680 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 610 μονάδες και ακολουθούν οι 600 και οι 580 μονάδες.
Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 294 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 290 μονάδες και ακολουθούν οι 280 και οι 260 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 315-320 μονάδες και ακολουθούν οι 330-340 και οι 350 μονάδες.

Η πρόταση της ΤτE για την bad bank έχει στόχο να βοηθήσει τις τράπεζες αλλά  έχει εκπονηθεί υπό την πλήρη άγνοια των τραπεζών

Η Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε στην κυβέρνηση την πρόταση της για την δημιουργία bad bank ή εταιρία διαχείρισης ενεργητικού AMC.
Το εντυπωσιακό είναι ότι εστάλη στο Μαξίμου, στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, ενώ δεν εστάλη ακόμη στον αρμόδιο υφυπουργό για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργο Ζαββό και βεβαίως στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Είναι εντυπωσιακό πως μια πρόταση που θέλει να βοηθήσει τις τράπεζες, να έχει εκπονηθεί υπό την πλήρη άγνοια των τραπεζών.
Οι κινήσεις αυτές δείχνουν είτε αβεβαιότητα, είτε προσπάθεια συντονισμού μεταξύ κυβέρνησης και ΤτΕ για να μην εκτεθεί η Κεντρική Τράπεζα.
Η ουσία της πρότασης της ΤτΕ που παρουσίασε πρόσφατα το bankingnews είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι τα προβληματικά δάνεια που θα μεταφερθούν στην bad bank θα έχουν ως βάση την λογιστική αξία και σε βάθος ετών οι τράπεζες θα καλύψουν την ζημία με προβλέψεις που θα διενεργήσουν.
Τα βασικά ερωτήματα είναι πως θα προσδιοριστούν οι  προβλέψεις;
Μια τράπεζα μεταφέρει 5 δισεκ. προβληματικά δάνεια και θα απαιτηθούν να διενεργηθούν προβλέψεις π.χ. 1 δισεκ. ευρώ με βάση το μοντέλο Eurobank.
Θα υπάρχει μηχανισμός που θα αποσαφηνίζει εκ των προτέρων το ύψος των προβλέψεων που θα διενεργηθούν;
Από την άλλη, η μεταφορά στην λογιστική αξία θα ξεπεράσει τον σκόπελο ότι θα θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού DGComp;
Η πρόταση της ΤτΕ δεν αποτελεί καινοτομία, αλλά μια ιμιτασιόν πρόταση άλλων χωρών που μεταφέρει το πρόβλημα στο ελληνικό κράτος, διευκολύνοντας βραχυπρόθεσμα τους ιδιώτες μετόχους αλλά μεσοπρόθεσμα ελλοχεύει ο κίνδυνος του dilution – αραίωσης.
Οι τραπεζίτες δεν είναι ενθουσιασμένοι με την πρόταση της ΤτΕ.
Σημειώνεται ότι στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχουν υποβληθεί 6-7 προτάσεις ξένων οίκων για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των προβληματικών δανείων.
Η πρόταση της ΤτΕ είναι η 8η πρόταση.
Η κυβέρνηση μελετάει την επέκταση του Ηρακλή 2 δηλαδή τιτλοποιήσεις με παρεχόμενες εγγυήσεις από το ελληνικό δημόσιο.

Η προδιαγεγραμμένη πορεία της MIG μπορεί να ανατραπεί ;

Πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι η πορεία της MIG - Marfin Investment Group είναι προδιαγεγραμμένη άπαξ και πωλείται η Vivartia στο αμερικανικό fund CVC.
Εν τω μεταξύ, δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση επί της Vivartia με την Emma, σύμφωνα με ανακοίνωση της Marfin Investment Group, επιβεβαιώνοντας πλήρως δημοσίευμα του bankingnews.gr από τις 2 Οκτωβρίου 2020.
Προδιαγεγραμμένη πορεία σημαίνει ότι σε βάθος ορισμένων μηνών θα μπορούσε να πωληθεί και η Attica Group η ακτοπλοϊκή εταιρία και η MIG να υποχρεωθεί να παύσει τις λειτουργίες της ως εταιρία συμμετοχών.
Θα μπορούσε αυτή η προδιαγεγραμμένη πορεία να ανατραπεί;
Υπάρχουν κάποια σχέδια τα οποία όμως χρειάζονται την συγκατάθεση της Πειραιώς.
-Θα μπορούσε η Πειραιώς να αναθέσει την διαχείριση της ΑΝΕΚ στην Attica Group ή εάν επιλύετο το ζήτημα των δανείων να απορροφούσε η Attica Group την ΑΝΕΚ.
-Θα μπορούσε η Πειραιώς να δώσει μέρος των εταιριών που έχει αποκτήσει από δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν στην MIG.
Η Πειραιώς είναι μέτοχος σε ορισμένες εταιρίες, τις μετοχές αυτές απέκτησε από ενεργοποίηση εξασφαλίσεων σε δάνεια που είχαν χορηγηθεί.
Θα μπορούσε ένας αριθμός εταιριών να μεταβιβαστεί στην MIG άρα να συντηρηθεί ο ρόλος της εταιρίας συμμετοχών Marfin Investment Group. Εάν αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί, τότε ίσως μπορέσει να κερδίσει ξανά χρόνο η Marfin Investment Group και να αποτραπεί το δυσμενές σενάριο.
Εάν αυτό το σενάριο δεν εφαρμοστεί τότε η πορεία της MIG θα είναι προδιαγεγραμμένη, θα πουλήσει την Attica Group και θα παύσει η λειτουργία της.
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σε λίγες εβδομάδες όπου θα χαραχθεί η τελική στρατηγική από την Πειραιώς.
Μην λησμονούμε ότι η Πειραιώς έχει τον τελικό λόγο στο μέλλον της MIG και μπορούμε να αναφέρουμε ότι έχει διαγράψει τις μετοχές, θεωρεί ότι έχουν αξία μηδέν…
H σημερινή διοίκηση Παπανικολάου της MIG κάνει ότι μπορεί, αναζητάει βέλτιστες λύσεις... για να αποτρέψει το χειρότερο σενάριο, το οποίο είναι να κλείσει η MIG να διαγραφεί από το χρηματιστήριο και να σβήσει τον όνειρο του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η επικαιρότητα

Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και ενώ η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί το πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος αφού βρέθηκε θετικός στον ιό, από την περασμένη Παρασκευή νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed.
Οι θεράποντες ιατροί του Trump εμφανίζονται αισιόδοξοι για την υγεία του Αμερικάνου προέδρου ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό ακόμα σήμερα Δευτέρα 5/10 να λάβει εξιτήριο
Και ενώ τα μηνύματα για την υγεία του Trump είναι αισιόδοξα, δεν ισχύει το ίδιο και για την υπόλοιπη χώρα, καθώς ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αναφέρουν αύξηση των μολύνσεων.
Προβληματική όμως είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, καθώς πολλές χώρες προσανατολίζονται σε νέα μέτρα και περιορισμούς μια και καταγράφεται συνεχής αύξηση των κρουσμάτων.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως από αύριο Τρίτη 6/10 όλα τα μπαρ στο Παρίσι θα είναι κλειστά ύστερα από την έξαρση κρουσμάτων, στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Μαδρίτη πολλές συνοικίες έχουν τεθεί σε lockdown ενώ στην Ιταλία εξετάζεται πλέον να επιβληθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,037 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπερέβησαν τα 35 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τα 24,5 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, επικρατεί έντονος προβληματισμός  σε κυβέρνηση, υγειονομικές αρχές και επιστήμονες για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού και ιδιαίτερα στην Αττική όπου από ότι φαίνεται τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν αποδίδουν.
Υπό αυτά τα δεδομένα και με το δημόσιο σύστημα υγείας να εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση, κυβέρνηση και ειδικοί βλέπουν πως τα πρόσφατα μέτρα που είχαν ληφθεί στις 21 Σεπτεμβρίου δεν φαίνεται να αποδίδουν.
Και μπορεί να επιμένουν ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα και ότι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να εφαρμοστούν σωστά τα ήδη υπάρχοντα, ωστόσο κατά τη σημερινή, καθιερωμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους αναμένεται να επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα της επιδημίας και όλα τα προτεινόμενα μέτρα.
Εάν κριθεί ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και ότι πρέπει να υπάρχουν νέες παρεμβάσεις, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί η χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, όπως άλλωστε ζητούν πολλοί επιστήμονες.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.842 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 413.

Kέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα 5/10 οι αγορές της Ασίας καθώς οι θετικά επιδρούν τόσο οι θετικές ενδείξεις για την πορεία της υγείας του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump όσο και οι προσδοκίες για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας Κλειστές θα παραμείνουν οι αγορές στην Κίνα έως τις 8 Οκτωβρίου, λόγω της αργίας για τους εορτασμούς της «Χρυσής Εβδομάδας».
Στις υπόλοιπες αγορές ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,23%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,32%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα με άνοδο +1,29% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +2,59%.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Wall Street

Ανοδικά κινούνται σήμερα 5/10 στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω των θετικών ενδείξεων για την ανάρρωση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump από τον κορωνοϊό και εν μέσω προσδοκιών για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας
Ειδικότερα, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi έχουν συνεχή επικοινωνία, στην προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,90%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,75%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,90%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,95% και  ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,70%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,1%, ο S&P στο +1,1% και ο Nasdaq στο +1,4% και το ETF GREC καταγράφει κέρδη +1,87% (20,20 δολ.)

Συνεχίστηκε η επενδυτική αδιαφορία στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Συνεχίστηκε η επενδυτική αδιαφορία στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. 
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0625 ευρώ, με άνοδο +0,71% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 972 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5060 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 3,16 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 781 εκατ. ευρώ. 
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,04 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 668 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 454 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3620 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4695 ευρώ, με άνοδο +5,51% και με κεφαλαιοποίηση 209 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1660 ευρώ, με πτώση -1,19% και όγκο 58 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 77 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,30 ευρώ, με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco, Μυτιληναίος,  ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.....
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Aegean -3,94% και ΕΛΠΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 21,84 ευρώ, με άνοδο +1,25% και κεφαλαιοποίηση στα 8,09 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,70 ευρώ, με άνοδο +2,42% και αποτίμηση 5,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,19 ευρώ, με άνοδο +3,39% και αποτίμηση 1,2 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,32 ευρώ, με άνοδο +0,87% και κεφαλαιοποίηση 538 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,18 ευρώ, με άνοδο +2,12% και αποτίμηση 2,79 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,12 ευρώ, με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 917 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,550 ευρώ, με πτώση -2,25% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,25 ευρώ, με άνοδο +2,5% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,60 ευρώ με άνοδο +3,78% και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,80 ευρώ, με άνοδο +1,51% και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,74 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 718 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,9550 ευρώ, με άνοδο +1,67% και κεφαλαιοποίηση 206 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0284 ευρώ, με άνοδο +8,4% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Bελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,97% και στο 10ετές ιταλικό ομόλογο στο 0,78%

Βελτίωση καταγράφεται και σήμερα 5/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην ιταλική αγορά ομολόγων.
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,97% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,78%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1% με το αμερικανικό 10ετές 0,72% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 19 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,88 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,13% και απόδοση πώλησης 0,11%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,91%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 0,99% και απόδοση πώλησης 0,97%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,66 μονάδες βάσης και 1,21% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 138,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 149,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 150 μονάδες βάσης από 153 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,40% ή 140 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,78% και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης  

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 5 Οκτωβρίου 2020 στο 0,78%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/10/2020 στο -0,53% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,18% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,78% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,54%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης