Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την επίτευξη συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα στήριξης ζήτησε επειγόντως ο Trump

Την επίτευξη συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα στήριξης ζήτησε επειγόντως ο Trump
Επιτάχυνση των διαδικασιών για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Να «συνεργαστούν» και να ολοκληρώσουν μία συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης στις ΗΠΑ, λόγω Covid -19 ζήτησε από τοπ νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, ακριβώς ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.
Το έναυσμα για επιτάχυνση των διαδικασιών έδωσε ο ίδιος ο Trump επιδιώκοντας να ωθήσει τις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησής του και των Δημοκρατικών, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο  Αμερικανός υπουργός Οικονομικών  Steven Mnuchin και η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, ηγούνται των επίπονων διαπραγματεύσεων και βρίσκονται σε έντονες συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες.
Η Pelosi εκτίμησε  ότι η προσβολή του προέδρου των ΗΠΑ από τον Covid -19, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για συμβιβασμό.
«Η μεγάλη μας χώρα θέλει και χρειάζεται ένα νέο πακέτο στήριξης, Να εργαστούμε από κοινού και να το κάνουμε πραγματικότητα», έγραψε στο Twitter από το νοσοκομείο ο Αμερικανός πρόεδρος.
Image
Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται μεγάλη κρατική ενίσχυση για να στηρίξει τα νοικοκυριά τις επιχειρήσεις και τις Πολιτείες καθώς η θετική επίδραση του πρώτου πακέτου ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξέπνευσε στην αρχή της πανδημίας.
Τον Μάιο 2020, η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς ενέκρινε ένα νομοσχέδιο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη και την Πέμπτη έδωσε το πράσινο φως για ένα σχέδιο  2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και τα δύο απορρίφθηκαν ως υπερβολικά τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους του Κοινοβουλίου.
Ορισμένοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου του Larry Kudlow,, υποστήριξαν ότι η ανάκαμψη των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλό δρόμο και δεν χρειάζεται περισσότερη ομοσπονδιακή βοήθεια.
Ωστόσο, άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump, ιδιαίτερα ο Mnuchin, ισχυρίστηκαν ότι χρειαζόταν πρόσθετη βοήθεια για την οικονομία των ΗΠΑ για την ενίσχυση της ανάκαμψης, η οποία πλήττεται από μια σαφή επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων εργασίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, παρατηρούν οι Financial Times.
Ο ίδιος ο Trump αμφιταλαντευόταν μεταξύ ενός νέου προγράμματος και της πολεμικής που έχει εναντίον του η Pelosi αλλά τελικά προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους να αποδεχθούν ένα μεγαλύτερο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.
Η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης Trump, που υποβλήθηκε στην Pelosi, περιλαμβάνει πρόσθετη ενίσχυση ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής τη χαρακτήρισε ανεπαρκή σε διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για παροχές άνεργων, φορολογικών ελαφρύνσεων για φτωχές οικογένειες, ομοσπονδιακές διοικήσεις και ελέγχους για τον εντοπισμό Covid -19.
Eάν επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες μέρες, πιθανότατα θα ενθαρρυνόταν από αξιωματούχους της Fed συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η ανάκαμψη θα είναι πιο αδύναμη αν δεν υπάρξει νέο κίνητρο.
Το θέμα συζήτησε ο Powell σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε τόσο με τον Mnuchin, όσο και με τη Pelosi.
Οι επιχειρήσεις που πιέζουν για μια συμφωνία θα καλωσόριζαν έναν συμβιβασμό,
Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια στο να εγκριθεί από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, δεδομένων των ενστάσεων για ένα πακέτο στήριξης..
Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν και διοικητικές προκλήσεις.
Η Ολομέλεια της Γερουσίας έχει πλέον αναβάλει οποιεσδήποτε διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών, έως τις 19 Οκτωβρίου, αφού αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης