Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Θετική εξέλιξη για όλους αν η Τουρκία καταλάβει ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα - Έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας

Χατζηδάκης: Θετική εξέλιξη για όλους αν η Τουρκία καταλάβει ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα - Έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας
"Είχαμε από την αρχή πει ότι πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στον διάλογο και στην ειρήνη", αναφέρει  ο Κ. Χατζηδάκης
«Αν η Τουρκία καταλάβει ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, θα είναι μια θετική εξέλιξη για όλους.
Εάν όχι, η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου παραμένει σταθερή», δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, για τις δευρευνυητικές επαφές με τη γείτοντα.
Ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews», με αφορμή τη συγκρατημένη αισιοδοξία του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη Pompeo για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και κληθείς να εκτιμήσει εάν στο τέλος θα υπάρξει κοινός τόπος ή μπορεί να είναι προσχηματική η στάση της γείτονος, αναφέρει πως «για την ώρα έχουμε αφήσει πίσω μας  την ένταση και ακολουθούμε τον δρόμο του διαλόγου.
Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας».
Σύμφωνα με τον υπουργό,  αυτό που πρέπει τώρα να επιδιωχθεί είναι η όποια πρόοδος ενδεχομένως παρατηρηθεί να είναι διατηρήσιμη, αν και «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συμβεί αυτό», καθώς «εξαρτάται βασικά από την Τουρκία».
«Εμείς πάντως, είχαμε από την αρχή πει ότι πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στον διάλογο και στην ειρήνη.
Και να συζητήσουμε με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες, όπως κάναμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο, με τις οποίες καταλήξαμε σε συμφωνία», συμπληρώνει ο κ. Χατζηδάκης.  
Περαιτέρω, σημειώνει ότι η θέση της ΝΔ για τη συμφωνία των Πρεσπών ήταν και είναι ξεκάθαρη, μιλά για τις καταλήξεις στα σχολεία λέγοντας πως αυτό δεν είναι πρόοδος, ενώ τονίζει ότι δεν δόθηκε καμία παράταση στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα.
Όπως εξηγεί, «η τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με το καθεστώς του νόμου 4495/2017, έληξε την Τετάρτη.
Έληξε συγκεκριμένα η δυνατότητα τακτοποίησης για τα αυθαίρετα με σοβαρές αυθαιρεσίες.
Ενώ η τακτοποίηση για τα αυθαίρετα των υπολοίπων κατηγοριών μπορεί να γίνει σύμφωνα με τον νόμο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026, με προσαυξημένα όμως, ποσά τακτοποίησης.
Κάνουμε ωστόσο 3 πράγματα: προσφέρουμε τη δυνατότητα σε όσους δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη δήλωση λόγω της αυξημένης κίνησης στην πλατφόρμα του ΤΕΕ να το πράξουν τις επόμενες ημέρες.
Το σύστημα του ΤΕΕ , μπορεί να εντοπίσει τα ίχνη όσων προσπάθησαν.
Επίσης, δίνουμε ειδική παράταση στις πληγείσες από τις πρόσφατες κακοκαιρίες περιοχές.
Και εξετάσουμε την πρόταση του ΤΕΕ κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην κατηγορία 4».

Ενεργειακά

Για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης αφού σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας σε όλη την Ευρώπη πράγμα που συμβαίνει διότι, μεταξύ άλλων «παντελώς αδικαιολόγητα είμαστε η τελευταία χώρα στην ΕΕ που δεν έχει εφαρμόσει το λεγόμενο target model, δηλαδή το ευρωπαϊκό μοντέλο  απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζει πως «έχουμε κάνει μια συστηματική δουλειά  όλους αυτούς τους μήνες, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εφαρμογή του  ευρωπαϊκού μοντέλου ηλεκτρικής ενέργειας από 1η Νοεμβρίου 2020 και τη συνακόλουθη απελευθέρωση της αγοράς».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «είναι μια διαδικασία που θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε μείωση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
Προσθέτει πως «αυτό δεν σημαίνει  ότι οι παραγωγοί ενέργειας δεν θα έχουν κέρδη.
Θέλουμε όμως, να μην έχουν υπερκέρδη, τα οποία θα πληρώνουν οι απλοί καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και εντέλει η ίδια η εθνική οικονομία».
Ακόμη, ο υπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η αποχώρηση από τον λιγνίτη που είναι προγραμματισμένη για το 2023.
Όπως εξηγεί, ο λιγνίτης δεν είναι μόνο ζημιογόνος, αλλά και εξαιρετικά ρυπογόνος για τη ΔΕΗ.
Σημειώνει ότι θα ήταν απολύτως αρνητική για την ίδια τη ΔΕΗ η μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος, ενώ κάνει αναφορά στις λιγνιτικές περιοχές υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα παρουσιάστηκε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αυτών, το λεγόμενο masterplan, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 5 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα προστεθούν στους πόρους που θα λάβουν οι λιγνιτικές περιοχές από το ΕΣΠΑ.
«Μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό, το οποίο θα κινητοποιήσει επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς: την καθαρή ενέργεια, τη βιομηχανία, τον βιώσιμο τουρισμό, την τεχνολογία, την εκπαίδευση.
Παράλληλα, θα υιοθετηθεί ειδικό πλέγμα κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων.
Δεν προκαλεί λοιπόν καμία έκπληξη ότι, εν μέσω πανδημίας, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον με πάνω από 70 επενδυτικές προτάσεις, οι οποίες έχουν κατατεθεί στην ειδική πλατφόρμα που έχουμε δημιουργήσει.
Μόνο οι 16 από αυτές  τις προστάσεις, τις οποίες έχουμε ξεχωρίσει ως εμβληματικές, θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 8.000 θέσεις εργασίας», αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης