Τελευταία Νέα
Διεθνή

Focus: Με ποιο τρόπο ο «πασάς» Erdogan θα συνεχίσει να εκβιάζει την «αδύναμη» ΕΕ

Focus: Με ποιο τρόπο ο «πασάς» Erdogan θα συνεχίσει να εκβιάζει την «αδύναμη» ΕΕ
Έντονη κριτική από το Focus στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ και τη στάση της απέναντι στην Τουρκία
Με δηκτικό τρόπο σχολιάζει το περιοδικό Focus τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.
«Έχοντας καταβάλει μεγάλη προσπάθεια οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τη μια συμφώνησαν το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες να απειλήσουν την Τουρκία με κυρώσεις κουνώντας το δάχτυλο κι από την άλλη της έτειναν το χέρι με το δέλεαρ περισσότερης συνεργασίας.
Όμως μια τέτοια διφορούμενη χειρονομία δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να δελεάσει τον Erdogan.
Η στάση του  ο οποίος θυμίζει πασά, προκαλεί στην ΕΕ έντονο εκνευρισμό», επισημαίνει το Focus Online.
«Ο Erdogan κρατά το κλειδί του ευρωπαϊκού προβλήματος διαχείρισης του προσφυγικού και μπορεί να συνεχίσει να εκβιάζει την ΕΕ ότι θα ανοίξει της πύλες προς την ΕΕ σε εκατομμύρια πρόσφυγες.
Ταυτόχρονα προκαλεί στο έπακρο Ελλάδα και Κύπρο.
Η Σύνοδος έπρεπε να απαντήσει στις ανησυχίες τους χωρίς να κλείσει εντελώς την πόρτα στην Τουρκία.
Στη γλώσσα της διπλωματίας αυτό καλείται λύση 'διπλής κατεύθυνσης'», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το περιοδικό ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική της ΕΕ σημειώνοντας:
«Η αδυναμία της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική είναι χρόνια και συστημική.
Δεν οφείλεται μόνο στις εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων όπως η Γαλλία και οικονομικών δυνάμεων με εμπορικά συμφέροντα στην Τουρκία όπως η Γερμανία αλλά και στα ιστορικά τραύματα χωρών όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, που πάνε πίσω στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Οφείλεται επίσης στην αρχή της ομοφωνίας, η οποία επέτρεψε στην Κύπρο να καθυστερήσει τόσο πολύ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια απόφαση για κυρώσεις έναντι αξιωματούχων της Λευκορωσίας, έως ότου τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να μην αποκλείσουν τουλάχιστον μια σκληρότερη στάση έναντι της Τουρκίας».
Το Focus εκτιμά ότι, ενώ η ΕΕ προσπαθούσε για άλλη μια φορά να υπερβεί «ανυπέρβλητες δυσκολίες», ένας άλλος διεθνής συνασπισμός, «το ΝΑΤΟ, το οποίο πρόσφατα επικρίθηκε ως ξεπερασμένο μοντέλο, κατάφερε να αμβλύνει τις πιθανότητες στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.»

Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης