Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bellamy (Γαλλία): Η ΕΕ πρέπει να στέκεται δίπλα στην Ελλάδα όταν δέχεται απειλές

Bellamy (Γαλλία): Η ΕΕ πρέπει να στέκεται δίπλα στην Ελλάδα όταν δέχεται απειλές
Η ΕΕ πρέπει να ορίσει επακριβώς την «κόκκινη γραμμή» και τι θα συμβεί εάν η Τουρκία την παραβιάσει
Ο 35χρονος François-Xavier Bellamy ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών της Γαλλίας. Σήμερα, είναι επικεφαλής των ευρωβουλευτών του γαλλικού κόμματος «Les Republicains», το κόμμα που ίδρυσε ο acques Chirac και ηγήθηκε ο Nikola Sarkozy.
Το τελευταίο διήμερο, o Bellamy βρέθηκε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και με αρκετούς υπουργούς, μαζί με τον, επίσης, Γάλλο ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ, Arnaud Danjean, παρουσία του αντιπροέδρου, επίσης, της ΚΟ του ΕΚΛ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης.
«Θέλουμε να καταδείξουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στους 'Ελληνες φίλους μας στις εντάσεις που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα, κυρίως απέναντι στις τουρκικές μεθοδεύσεις [...], ότι το νόημα της Ευρώπης είναι να στέκεσαι δίπλα στους φίλους κατά τη διάρκεια επιθετικών απειλών από άλλα κράτη.
Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα», εξηγεί από την πρώτη κιόλας στιγμή της συνάντησής μας σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας.
«Τα λόγια είναι σπουδαία, οι πράξεις, όμως, είναι πιο σημαντικές», τονίζει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ΕΕ θα ορίσει επακριβώς την «κόκκινη γραμμή» και τι θα συμβεί εάν η Τουρκία την παραβιάσει.
Για τον Bellamy «η κυριαρχία και η ακεραιότητα περιοχών» είναι η «κόκκινη γραμμή». Και το εξηγεί: «Τώρα, ένα τουρκικό πλοίο επέστρεψε στα τουρκικά νερά. Εάν, αύριο, υπάρξει τέτοιου είδους απειλή, τότε, χρειαζόμαστε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Πρέπει να καθορίσουμε τώρα το ποια είναι η κόκκινη γραμμή και τι θα συμβεί εάν αυτή παραβιαστεί. Δεν είναι δυνατός ο διάλογος όταν αναβιώνουν οι απειλές».
Υπογραμμίζει, δε, ότι «η βία δεν μπορεί να πετύχει τα πάντα και ο νόμος είναι πάνω από τη βία. Στο ΕΚ μιλάμε συνεχώς για το κράτος δικαίου -και πρέπει να μιλάμε γιατί είναι σημαντικό. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη συμμετοχή σε διάλογο με μία χώρα που παραβιάζει το κράτος δικαίου».
Όσον αφορά το ποιες θα είναι αυτές οι κυρώσεις, ο Bellamy, ως πρώτο μέτρο κατά της Τουρκίας, αναφέρει αυτό που και ο ίδιος έχει προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
Τη διακοπή της χρηματοδότησης και της οικονομικής ενίσχυσης που της χορηγείται στο πλαίσιο της προενταξιακής βοήθειας.
Ο Bellamy άλλωστε, είναι και μέλος της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, της μόνης Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία προεδρεύει ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης