Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ανησυχεί πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μετά το Brexit

Βρετανία: Ανησυχεί πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μετά το Brexit
Την ανησυχία του εκφράζει το Λονδίνο για την έλλειψη χρόνου που θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας
Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε σήμερα την «ανησυχία» του για την έλλειψη χρόνου, ώστε να ξεπεραστούν οι αποκλίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται προκειμένου να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μετά το Brexit έως το τέλος της χρονιάς.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με την λήξη της ένατης εβδομάδας διαπραγματεύσεων, ο Βρετανός διαπραγματευτής David Frost υπογράμμισε συγκεκριμένα το "χάσμα" που χωρίζει τις δύο πλευρές όσον αφορά την πρόσβαση στα βρετανικά χωρικά ύδατα για τους Ευρωπαίους ψαράδες. "Ελλείψει περισσότερου ρεαλισμού και ευελιξίας εκ μέρους της ΕΕ υπάρχει κίνδυνος να καταστεί αδύνατο (το χάσμα αυτό) να γεφυρωθεί", τόνισε.
Όσον αφορά το άλλο μεγάλο σημείο της διαφωνίας, τους κανόνες του δικαίου ανταγωνισμού για την αποφυγή της εμφάνισης ενός αθέμιτου ανταγωνιστή με ευρεία πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, ο Frost έκανε λόγο για "περιορισμένη πρόοδο".
"Αλλά η ΕΕ πρέπει να κινηθεί περισσότερο", πρόσθεσε.
"Ανησυχώ γιατί έχει απομείνει πολύ λίγος χρόνος για την επίλυση αυτών των προβλημάτων πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 Οκτωβρίου", προθεσμία που έχει θέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, δήλωσε ο διαπραγματευτής.
"Από την πλευρά μας, παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι να εργαστούμε σκληρά για να βρούμε λύσεις", πρόσθεσε.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, αλλά συνεχίζει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Ελλείψει συμφωνίας έως αυτήν την ημερομηνία, μια ξαφνική διακοπή των εμπορικών συναλλαγών θα κλονίσει ακόμη περισσότερο τις οικονομίες που έχουν ήδη αποδυναμωθεί λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Οι συζητήσεις διεξάγονται εντός ενός ιδιαίτερα σφιχτού χρονοδιαγράμματος: Ο Boris Johnson όρισε την ημερομηνία της 15ης Οκτωβρίου, ημέρα ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, για μια συμφωνία.
Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει προθεσμία έως τα τέλη Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης