Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Trump: Πως το μέγα μειονέκτημα της προεκλογικής εκστρατείας, μετατρέπεται σε πλεονέκτημα, με υψηλό ρίσκο αποτυχίας

Trump: Πως το μέγα μειονέκτημα της προεκλογικής εκστρατείας, μετατρέπεται σε πλεονέκτημα, με υψηλό ρίσκο αποτυχίας
Ασθένεια και ανατροπή, ή τρικ για την ανατροπή είναι η ασθένεια του D. Trump
Αν όχι πλήρη ανατροπή των δεδομένων την παρούσα χρονική περίοδο, μόλις 32 ημέρες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, η εξέλιξη της ασθένειας του προέδρου προκαλεί σεισμό, και εγείρει ερωτηματικά προφανή και αφανή: είναι όντως ένα συγκυριακό σύμπτωμα η ασθένειά του δεδομένης της εξάπλωσης της νόσου ή μήπως ένα ευφυέσταστο όσο και ριψοκινδυνο επικοινωνιακό τέχνασμα για να γυρίσει ο αέρας των εκλογών υπέρ του;
Η ασθένεια του προέδρου έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, με την αναλύτρια εθνικής ασφάλειας του CΝΝ Samantha Vinograd να κάνει λόγο για «ενδεχομένως την πιο επικίνδυνη στιγμή που αντιμετώπισε ποτές κυβέρνηση των ΗΠΑ.»
Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που ένας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπος με έναν ιό που απειλεί την υγεία του και που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 210.000 Αμερικάνων.
Το θετικό τεστ στον κορωνοϊό του Trump συνοδεύεται από ήπια συμπτώματα, ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανήκει στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν από τις σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τα σενάρια
Σενάριο Νο 1 (- ισχύον): Κόλλησε, νοσεί και ενώ αναρρώνει,
α. οι εκλογές γίνονται και ψηφίζει, έστω, και με επιστολική ψήφο (αν περνά ήπια την ασθένεια)!
β. επειδή έχει εναντιωθεί στην επιστολική ψήφο, οι εκλογές αναβάλλονται μέχρι να γίνει καλά και για ένα «βολικό» χρονικό διάστημα, μέχρι να βγει  εμβόλιο.
Για παράδειγμα η φαρμακευτική εταιρία Moderna, προ ημερών ανακοίνωσε πως στις 25 Νοεμβρίου το νωρίτερο, θα μπορούσε να υποβάλλει το εμβόλιο της για να λάβει άδεια από Εθνικό Ίδρυμα Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων.
Σενάριο Νο 2 (- ακραία συνωμοσιολογικό): Δεν κόλλησε, δεν νοσεί, αλλά τον «εξυπηρετεί να έχει κολλήσει», γιατί οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν μέχρι τουλάχιστον να βγει το εμβόλιο, να καρπωθεί τα... εύσημα γυρίζοντας το προεκλογικό παιχνίδι υπέρ του και αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια δεύτερη θητεία.
Ο πρόεδρος Trump έχει επανηλεμιμένως τεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων για τους χειρισμούς του στο θέμα της πανδημίας, καθώς οι ΗΠΑ, μια χώρα με μόλις το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού καταγράφει πάνω από το 20% των συνολικών θανάτων COVID-19 - ένα αποτέλεσμα βαρύ, δεδομένου του προηγμένου (αν και ακριβού) συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Σενάριο Νο 3 (- άσχημο): Κόλλησε, νοσεί και στην αποφευκτέα περίπτωση που δεν μπορεί να λάβει μέρος, γιατί η εξέλιξη της υγείας του δεν θα το επιτρέπει, οι Ρεπουμπλικάνοι κατεβάζουν τον M. Pence ή τον Α. Cuomo στις εκλογές, (ο πιο δημοφιλής πολιτικός εν τω μέσω της πανδημίας) και αυξάνουν τις πιθανότητες να κερδίσουν τον J. Biden.
Ενώ ανάμενε τα αποτελέσματα του τεστ ο πρόεδρος Trump μπήκε σε καραντίνα, οι προεκλογικές του συγκεντρώσεις αναβάλλονται ενώ στον αέρα είναι η διεξαγωγή του δεύτερου debate με τον Δημοκρατικό αντίπαλο του Joe Biden, ενώ παραμένει άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να μείνει σε καραντίνα, μια και αυτό εξαρτάται από την πορεία της κατάστασης της υγείας του.
Ειρωνεία της τύχης αποτελεί το γεγονός ότι o Trump ειρωνεύοταν τον Biden επειδή φορούσε μάσκες και δεν πραγματοποιούσε μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις, όπως ο ίδιος, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα, καλούσε τους Αμερικάνους να μην ανησυχούν για τον Covid 19 αφού ο ιός δεν επηρεάζει σχεδόν κανένα, πέρα από τους ηλικιωμένους και εκείνους που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα.

Trump στις 22 Ιανουαρίου: «Τα έχουμε όλα υπό απόλυτο έλεγχο. Θα είμαστε μια χαρά».
Δίπλα στα ευχετήρια τηλεγραφήματα των ηγετών του κόσμου για ταχεία ανάρρωση, εκφράστηκε η πρώτη αρνητική άποψη εξ'αρχής, του Hu Xijin, διευθυντή σύνταξης της κινεζικής εφημερίδας Global Times, ο οποίος έγραψε: «Ο πρόεδρος Trump και η πρώτη κυρία πλήρωσαν το τίμημα του ρίσκου της υποβάθμισης της COVID-19.
Η είδηση δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης με την πανδημία στις ΗΠΑ και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα του Trump και των ΗΠΑ και μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την επανεκλογή του»!
Λίγο αργότερα, σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, στέκεται επικριτικά απέναντί του, γράφοντας, πως απέτυχε να προστατεύσει τόσο τη χώρα όσο και τον εαυτό του, επισημαίνει σε σχετικό άρθρο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Oι συνέπειες της αδράνειας και της απάθειας του Donald Trump για αυτόν και τους περίπου 7,3 εκατομμύρια Αμερικανούς που μολύνθηκαν ήταν τρομερές.
Περίπου 200.000 ζωές χάθηκαν.
Ένα κράτος που υποτίθεται πως είχε ένα εξελιγμένο σύστημα υγείας δεν μπορεί να ελέγξει τίποτε.
Ο κοινωνικός και πολιτικός διχασμός είναι σε έξαρση.
Το φάντασμα του ρατσισμού ξαναγεννιέται.
Και ο άνθρωπος που ευθύνεται για τις συγκρούσεις βλέπει τώρα το πολιτικό του μέλλον, την προσωπική του ευημερία και την εξουσία που έχει να απειλείται από έναν ιό που φοράει στέμμα.
Η ειρωνεία της τύχης… Στις 2 Οκτωβρίου 2020, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο, κολλά Covid-19.
Υπενθυμίζει δε, πως στις 22 Ιανουαρίου είχε πει, οτι «Τα έχουμε όλα υπό απόλυτο έλεγχο.
Θα είμαστε μια χαρά».
Ενώ στις 21 Ιουνίου, καταφέρθηκε κατά των πολλών τεστ: «Όσο περισσότερα τεστ κάνετε τόσο πιο πολλά κρούσματα θα βρίσκετε.
Είπα λοιπόν στο υγειονομικό προσωπικό να μην κάνουν τόσες δοκιμές!»
Ως εκ τούτου είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τις επόμενες μέρες πως, προς ποια κατεύθυνση (αρνητικά ή θετικά) και κατά πόσο θα αλλάξει η εικόνα του προέδρου.
Για την ιστορία, υπενθυμίζεται πως εάν ο πρόεδρος Trump αρρωστήσει βαριά και δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα προεδρικά του καθήκοντα, τότε βάσει των όσων προβλέπονται, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence.
Εάν και ο Pence δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα προεδρικά του καθήκοντα - ήδη μάλιστα κυκλοφορούν πληροφορίες που αναφέρουν πως η Hope Hicks η σύμβουλος του προέδρου ήταν ιδιαίτερα δραστήρια και συναντούσε τους πάντες στον Λευκό Οίκο ενώ Trump και Pence είχαν συναντηθεί μόλις την περασμένη Δευτέρα - τότε η επόμενη στην ιεραρχία για να ασκήσει την προεδρία των ΗΠΑ είναι η επικεφαλής του Κογκρέσου, η προερχόμενη από τους Δημοκρατικούς και σφοδρή επικριτής του Trump, Nancy Pelosi.
Βέβαια το μεγάλο ερώτημα σε αυτήν την εξέλιξη είναι κατά πόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορεί να λειτουργήσει με την Pelosi να ασκεί την προεδρία των ΗΠΑ.
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργά σήμερα 2/10 το μεσημέρι, ο Mike Pence είναι αρνητικός στον ιό βάσει των τεστ, στα οποία υποβλήθηκε.
 
Αλεξία Κοσίνα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης