Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Άτυπη» Σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την Κίνα στις 16 Νοεμβρίου 2020 στο Βερολίνο

tags :
«Άτυπη» Σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την Κίνα στις 16 Νοεμβρίου 2020 στο Βερολίνο
Η “άτυπη σύνοδος” αυτή των Ευρωπαίων ηγετών θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή της Κίνας, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Συμβουλίου
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου 2020. 
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις 16 Νοεμβρίου στο Βερολίνο για μια ειδική σύνοδο με θέμα τις σχέσεις του μπλοκ με την Κίνα.
Η “άτυπη σύνοδος” αυτή των Ευρωπαίων ηγετών θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή της Κίνας, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Συμβουλίου.
Η σύνοδος προστέθηκε στο πρόγραμμα λίγες ώρες μετά το πέρας των συζητήσεων των 27 ηγετών για την Κίνα στη διάρκεια της συνόδου τους που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ εξέφρασε τη “βαθιά ανησυχία της” για “την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, κυρίως στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και την τύχη των μειονοτήτων, μια έμμεση αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων.
Η ΕΕ υπογράμμισε επίσης “την ανάγκη να αποκατασταθεί η ισορροπία στις οικονομικές σχέσεις και να επιτευχθεί η αμοιβαιότητα”.
Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις 14 Σεπτεμβρίου με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyn, καθώς και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, είχαν καλέσει το Πεκίνο να ανοίξει περισσότερο την αγορά του στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αν επιθυμεί να υπάρξει διμερής συμφωνία για τις επενδύσεις πριν το τέλος του έτους.
Τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή η ΕΕ “κάλεσε” την Κίνα “να τιμήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει στο παρελθόν για την άρση των εμποδίων στην αγορά, να κάνει προόδους στη (βιομηχανική) πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητά της και να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τις βιομηχανικές επιδοτήσεις που γίνονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου”.
Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση με τον Xi το 2021.
Παράλληλα οι Βρυξέλλες ζήτησαν από την Κίνα "να αναλάβει πιο φιλόδοξη δράση για το κλίμα, βάσει των στόχων που έχουν τεθεί στη Συμφωνία του Παρισιού, και υπέρ της βιοποικιλότητας, αλλά και να στηρίξει τις πολυμερείς ενέργειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, κυρίως σε ό,τι αφορά τις θεραπείες και τα εμβόλια".
Η ΕΕ "χαιρέτισε ως ένα σημαντικό βήμα (...) τη δήλωση του προέδρου Xi Jinping μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης των ηγετών, σύμφωνα με την οποία η Κίνα έχει στόχο να πετύχει πριν το 2060 την ουδετερότητα του άνθρακα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης