Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικές πιέσεις έως -3% επέδρασαν στο ΧΑ -0,92% στις 625 μον. – Στο επίκεντρο κορωνοϊός, Trump, MIG +12%

tags :
Τραπεζικές πιέσεις έως -3% επέδρασαν στο ΧΑ -0,92% στις 625 μον. – Στο επίκεντρο κορωνοϊός, Trump, MIG +12%
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε στις δημοπρασίες να διατηρήσει  την κρίσιμη ζώνη των 625-630 μονάδων ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά 4 μηνών
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 625 μονάδες, με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες έως -3% ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα στων διεθνών αγορών στον απόηχο της είδησης πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D.Trump, είναι θετικός στον Covid-19 αυξάνοντας τις ανησυχίες καθώς πιστοποιεί αφενός τη ραγδαία εξάπλωση του ιού παγκοσμίως και αφετέρου ότι είναι ικανός να πλήξει τους πάντες.
Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ λίγο πριν την τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καθώς αλλάζουν όλα τα δεδομένα της προεκλογικής του εκστρατείας ενώ δεν αποκλείεται λόγω της ασθένειας οι διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας να «παγώσουν»..
Ωστόσο, οι αρχικές απώλειες έχουν περιοριστεί με τον Dax στην Γερμανία στο -0,75%  και τον Dow Jones στην Wall Street στο -0,75% .
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε στις δημοπρασίες να διατηρήσει την κρίσιμη ζώνη των 625-630 μονάδων ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης διέσπασε τις 300 μονάδες στα χαμηλά 4 μηνών.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε  η Eurobank -3,21% και ακολούθησαν Εθνική -2,68%, Πειραιώς -2,62% και Alpha Bank -1,09%.
Επίσης, πτώση -4,91% κατέγραψε το mezzanine ομολόγο της Eurobank( Cairo Mezz ) στα 0,0601 ευρώ, με χαμηλό ημέρας -5,54% και υψηλό στο +3,64%..
Σημειώνεται ότι το mezzanine ομόλογο ή τίτλος μεσαίας διαβάθμισης με βάση το ρίσκο, εκδόθηκε με στόχο να καλύψει την τιτλοποίηση των 7,5 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων της Eurobank ενώ η μηδενική αξία των mezzanine ομολόγων δείχνει ανεπάρκεια προβλέψεων στις τράπεζες.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Sarantis -3,37%, Motor Oil -2,91%, ΑΔΜΗΕ -2,54%.... ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +3,01% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,58%.
Επίσης, μετά από σωρευτικές απώλειες -29% το τελευταίο τετραήμερο η MIG έκλεισε με  κέρδη +11,97% με τον όγκο συναλλαγών να καλύπτει το 30% του συνολικού όγκου της αγοράς καθώς σε
καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του αμερικανικού fund CVC, τόσο με την MiG που πουλά τη Vivartia, όσο και με τις δανείστριες τράπεζες.
Η πιθανότητα να ανατραπεί το deal του CVC με τη Vivartia είναι σχεδόν μηδενική παρά το γεγονός ότι ο τσεχικός όμιλος Emma επανεμφανίστηκε για διεκδίκηση των δανείων της Vivartia αξίας 190 εκατ. που έχουν βγάλει προς πώληση Εθνική και Eurobank.

Στα ελληνοτουρκικά, στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ 1 και 2 Οκτωβρίου 2020 επήλθε συμφωνία  καθώς κατέληξαν στο να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας... ενώ για την Τουρκία συμφωνήθηκε το κείμενο συμπερασμάτων που στηρίζεται στο τρίτο κατά σειρά προσχέδιο που κατέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για να διευθετηθεί η ελληνοτουρκική διένεξη.
Ωστόσο ενώ στην Λευκορωσία αναφέρονται ρητά οι κυρώσεις στην περίπτωση της Τουρκίας.... γίνεται αναφορά του άρθρου 29 που υπονοεί κυρώσεις...
Το τελικό κείμενο της συμφωνίας «καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου».
Όλα αυτά έρχονται να αποδείξουν πληροφορίες που έχει μεταδώσει το bankingnews ότι όλη αυτή η διένεξη Ελλάδος και Τουρκίας είναι προκατασκευασμένη για να μπορέσουν να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το κυριότερο να μπορεί η ελληνική πλευρά να δικαιολογήσει την μοιρασιά και τον συμβιβασμό που επέρχεται….
Στην αγορά ομολόγων συνεχίζεται η χειραγώγηση από την ΕΚΤ μέσω του Προγράμματος Πανδημίας με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,98% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,79% και με το μεταξύ τους spread στις 19 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 142 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,36% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,29%.
Περί τις 15:00 εντάθηκαν οι τραπεζικές πιέσεις ειδικότερα στην Eurobank -4,68% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -3,18%..
Περί τις 16:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών τίτλων  του FTSE 25, όπως Motor Oil, ΑΔΜΗΕ...και με συνδυασμό με τις απώλειες στις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,36%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,92% στις 625 μονάδες έχοντας υψηλό στις 629,76 μονάδες και χαμηλό 622,90 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 30 εκατ. ευρώ, ο όγκος 26 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,5 εκατ. ευρώ και όγκου 221 χιλ.τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 60 χιλιάδες τεμάχια αξίας 483 χιλιάδες ευρώ, τα ΕΛΠΕ 96 χιλιάδες τεμάχια αξίας 447 χιλ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 66 χιλ. τεμάχια αξίας 611 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 625 μονάδες, στην κρίσιμη ζώνη των  625-630 μονάδων και με πρώτη στήριξη τις 610 μονάδες και ακολουθούν οι 600 και οι 580 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 640 και ακολουθούν οι 650 και οι 680 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 294 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 290 μονάδες και ακολουθούν οι 280 και οι 260 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 315-320 μονάδες και ακολουθούν οι 330-340 και οι 350 μονάδες  

Τα mezzanine ομόλογα των τραπεζών είναι σηματωροί για την πραγματική αξία των τιτλοποιήσεων

Το βασικό θέμα που τίθεται είναι εάν οι ελληνικές τράπεζες διενεργούν επαρκείς προβλέψεις για τα τιτλοποιημένα προβληματικά τους δάνεια.
Τα mezzanine ομόλογα των τραπεζών είναι σηματωροί για την πραγματική αξία των τιτλοποιήσεων, των προβλέψεων και πόσο επαρκείς είναι και ποιοι μπορεί να είναι οι δυνητικοί κίνδυνοι.
Οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν συνολικά 30-32 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια και θα εκδώσουν περίπου 10 δισεκ. κύρια ομόλογα senior bond που φέρουν κρατική εγγύηση.
Θα εκδώσουν 5,5 δισεκ mezzanine ομόλογα ή ομόλογα μεσαίου ρίσκου.
Επίσης θα εκδώσουν και 15 δισεκ. junior ομόλογα τα οποία έχουν μηδενική αξία.
Με τα ομόλογα junior να έχουν μηδενική αξία και τα κύρια ομόλογα – senior bond – να φέρουν κρατική εγγύηση, τα μόνα ομόλογα που δείχνουν εάν υπάρχει κάποια αξία στα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων, εάν οι προβλέψεις είναι επαρκείς είναι τα mezzanine ομόλογα.
Η περίπτωση της Eurobank είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί μας δείχνει πως μια τράπεζα εκδίδοντας ένα mezzanine ομόλογα 1,3 δισεκ. ευρώ περίπου αποφασίσει να παράσχει ένα δώρο στους μετόχους.
Έκδωσε 309 εκατ μετοχές 1 νέα μετοχή από το mezzanine ομόλογο προς 12 μετοχές της Eurobank.
Αυτές οι 309 εκατ μετοχές έχουν αξία 19 εκατ ευρώ περίπου ενώ αντιστοιχούν σε mezzanine ομόλογα 1,3 δισεκ.
Η αποτίμηση των mezzanine ομολόγων είναι μηδέν γιατί η αγορά πιστεύει ότι δεν έχουν διενεργηθεί επαρκείς προβλέψεις.
Εάν αυτό ισχύει τότε
1)Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μεταφερθεί το ρίσκο στο κύριο ομόλογο, δηλαδή το ομόλογο που εγγυάται το ελληνικό δημόσιο.
Στην περίπτωση αυτή θα τεθούν άλλα ζητήματα ακόμη πιο ουσιώδη.
2)Θα αποτελεί ο παράγοντας αυτός πηγή αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης στο τραπεζικό σύστημα
3)Οι μετοχές δεν θα ανακάμψουν καθώς οι επενδυτές γνωρίζοντας ότι οι προβλέψεις δεν είναι επαρκείς θα κληθούν οι τράπεζες να καλύψουν τις μαύρες τρύπες που δημιουργούνται.

Οι εξελίξεις στην MIG

Πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι η πορεία της MIG Marfin Investment Group είναι προδιαγεγραμμένη άπαξ και πωλείται η Vivartia στο αμερικανικό fund CVC.
Προδιαγεγραμμένη πορεία σημαίνει ότι σε βάθος ορισμένων μηνών θα μπορούσε να πωληθεί και η Attica Group η ακτοπλοϊκή εταιρία και η MIG να υποχρεωθεί να παύσει τις λειτουργίες της ως εταιρία συμμετοχών.
Θα μπορούσε αυτή η προδιαγεγραμμένη πορεία να ανατραπεί;
Υπάρχουν κάποια σχέδια τα οποία όμως χρειάζονται την συγκατάθεση της Πειραιώς.
-Θα μπορούσε η Πειραιώς να αναθέσει την διαχείριση της ΑΝΕΚ στην Attica Group ή εάν επιλύετο το ζήτημα των δανείων να απορροφούσε η Attica Group την ΑΝΕΚ.
-Θα μπορούσε η Πειραιώς να δώσει μέρος των εταιριών που έχει αποκτήσει από δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν στην MIG.
Η Πειραιώς είναι μέτοχος σε ορισμένες εταιρίες, τις μετοχές αυτές απέκτησε από ενεργοποίηση εξασφαλίσεων σε δάνεια που είχαν χορηγηθεί.
Θα μπορούσε ένας αριθμός εταιριών να μεταβιβαστεί στην MIG άρα να συντηρηθεί ο ρόλος της εταιρίας συμμετοχών.
Εάν αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί, τότε ίσως μπορέσει να κερδίσει ξανά χρόνο η Marfin Investment Group και να αποτραπεί το δυσμενές σενάριο.
Εάν αυτό το σενάριο δεν εφαρμοστεί τότε η πορεία της MIG θα είναι προδιαγεγραμμένη

Η επικαιρότητα

Την πόρτα του Λευκού Οίκου «χτύπησε» η επιδημία του κορωνοϊού καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump και η σύζυγος του Melania βρέθηκαν θετικοί στον ιό και πλέον έχουν τεθεί σε καραντίνα, εξέλιξη που έρχεται μόλις 32 ημέρες από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Αν και οι θεράποντες γιατροί υποστηρίζουν πως μέχρι στιγμής και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους και δεν εμφανίζουν συμπτώματα, πρόκειται για μια εξέλιξη που πιστοποιεί αφενός τη ραγδαία εξάπλωση του ιού παγκοσμίως και αφετέρου ότι είναι ικανός να πλήξει τους πάντες.
Και μπορεί ο Trump μέχρι πρότινος να υποστήριζε πως οι Αμερικάνοι δεν πρέπει να ανησυχούν για τον covid 19 δεδομένου ότι αυτός πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους και όσους έχουν καρδιακά προβλήματα, ωστόσο οι Αμερικάνοι ειδικοί και επιστήμονες δεν συμμερίζονται αυτή την «αισιοδοξία» του προέδρου, διαμηνύοντας πως οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία για το δημόσιο σύστημα υγείας των ΗΠΑ.
Έξαρση κρουσμάτων όμως διαπιστώνεται και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις να λαμβάνουν ή να προσανατολίζονται σε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ενώ ανεξέλεγκτη είναι η επιδημία και στην Ινδία, η οποία βρίσκεται μια «ανάσα» από τους 100.000 νεκρούς.
Αντιθέτως, η Κίνα φαίνεται να έχει ξεπεράσει την επιδημία, καθώς καθημερινά αναφέρει ελάχιστα κρούσματα, τα οποία μάλιστα είναι εισαγόμενα, ενώ αντίστοιχα καλή είναι η κατάσταση και στην Αυστραλία, η οποία από σήμερα 2/10 αναμένεται να ανοίξει τα σύνορα της με τη Νέα Ζηλανδία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τα 1,023 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 34,4 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 23,9 εκατομμύρια.
Σαρώνει την Αττική η επιδημία του κορωνοϊού καθώς συνεχή είναι τα αρνητικά ρεκόρ όσον αφορά τα κρούσματα και τους διασωλωνημένους.
Η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πως η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων αποτυπώνει και την έκρηξη της επιδημίας.
Πλέον είναι ξεκάθαρο πως τα μέτρα που ελήφθησαν στις 21/9 και τα αποτελέσματα των οποίων ανέμεναν με αγωνία οι επιστήμονες, κάθε άλλο παρά απέδωσαν ή συνέδραμαν στον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Υπό αυτά τα δεδομένα, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως άμεσα θα ανακοινωθούν επιπρόσθετα μέτρα, με το πιθανότερο να είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που εξετάζονται είναι απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (έχει πέσει στο τραπέζι να τεθεί σε ισχύ από τις 20:00 το βράδυ), η απαγόρευση των συναθροίσεων στις πλατείες, το κλείσιμο των καταστημάτων από τις 22:00 το βράδυ καθώς η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων, αν και αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.886 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 396.

Πτωτικές τάσεις τις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, με το χρηματιστήριο του Τόκιο να επιστρέφει στη διαπραγμάτευση, μετά το τεχνικό πρόβλημα της Πέμπτης.
Κλειστές θα παραμείνουν οι αγορές στην Κίνα έως τις 8 Οκτωβρίου, λόγω της αργίας για τους εορτασμούς της «Χρυσής Εβδομάδας».
Αργία σήμερα και στις αγορές της Νότιας Κορέας και του Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν.
Στις υπόλοιπες αγορές ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,67% και  ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,39%.

Ήπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ελεγχόμενες πιέσεις στην Wall Street

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 2/10 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχοντας περιορίσει τις αρχικές απώλειες στον απόηχο της ανακοίνωσης του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Melania.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καθώς αλλάζουν όλα τα δεδομένα της προεκλογικής του εκστρατείας.
Την ίδια ώρα επιμένει η ανησυχία για την πορεία της ανάκαμψης, καθώς επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να σαρώνει τον πλανήτη.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,75%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,45%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,30%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% και  ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,75%, ο S&P στο -0,60% και ο Nasdaq στο -0,80% και το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,2% (19,76 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Eurobank 

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με την Eurobank να κλείνει με την μεγαλύτερη πτώση.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0550 ευρώ, με πτώση -2,68% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 965 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5060 ευρώ, με πτώση -1,09%, με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 781 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,04 ευρώ, με πτώση -2,62% με όγκο 717 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 454 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3620 ευρώ, με πτώση -3,21% με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,45 ευρώ, με πτώση -2,17% και με κεφαλαιοποίηση 201 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1680 ευρώ, αμετάβλητη και όγκο 72 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,20 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 262 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Sarantis, Motor Oil, AΔΜΗΕ,  Τιτάνας.....
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Viohalco +3,01% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,58%.
H Coca Cola έκλεισε στα 21,57 ευρώ, με πτώση -0,64% και κεφαλαιοποίηση στα 7,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,40 ευρώ,με πτώση -0,08% και αποτίμηση 5,83 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,02 ευρώ, με πτώση -0,59% και αποτίμηση 1,16 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,30 ευρώ, με πτώση -2,54% και κεφαλαιοποίηση 534 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,01 ευρώ, με πτώση -1,78% και αποτίμηση 2,73 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,00 ευρώ, με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 907 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,66 ευρώ, με άνοδο +0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,00 ευρώ, με πτώση -2,91% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,25 ευρώ με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,58 ευρώ, με πτώση -1,62% και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,70 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,89 ευρώ, με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0262 ευρώ, με άνοδο +11,97% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,98% και το ιταλικό 10ετές στο 0,79%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην αγορά ομολόγων στην Ιταλία
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,98% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,79%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1% με το αμερικανικό 10ετές 0,65% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 19 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,88 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,13% και απόδοση πώλησης 0,11%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,91%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,97% με απόδοση αγοράς 0,98% και απόδοση πώλησης 0,96%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,66 μονάδες βάσης και 1,21% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 138,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 149,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,42% ή 142 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σημαντική βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,79% και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης  

Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 2 Οκτωβρίου 2020 στο 0,79%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/10/2020 στο -0,55% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,19% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,21% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,79% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,55%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης