Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Michel: Με την Τουρκία ακολουθήσαμε διπλή στρατηγική, θέλουμε διάλογο - der Leyen: Στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο - Επανεξέταση τον Δεκέμβριο

Michel: Με την Τουρκία ακολουθήσαμε διπλή στρατηγική, θέλουμε διάλογο - der Leyen: Στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο - Επανεξέταση τον Δεκέμβριο
Για την ώρα διάλογος και θα επανεξετάσει την πορεία των επαφών με την Τουρκία το αργότερο στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις
(upd5)Στηρίζουν την Ελλάδα λεκτικά αλλά ζητούην διάλογο με την Τουρκία είναι το μήνυμα που έστειλαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel ενώ επισημάνθηκε η πορεία των εξελίξεων και της ελληνοτουρικής διένεξης θα επαναξιολογηθεί τον Δεκέμβριο 2020.
H Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η συμφωνία έδειξε ότι τα έθνη της ΕΕ στέκονται μαζί για την υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Επαναβεβαιώσαμε έντονα την αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο von der Leyen. "Και είναι πολύ σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να οδηγήσει μια σφήνα μεταξύ μας."
Πρόσθεσε: «Οι εντάσεις στη Μεσόγειο ήταν πολύ υψηλές».

Το καρότο

H Von der Leyen είπε ότι η ΕΕ ήταν διατεθειμένη να ενισχύσει τις σχέσεις σε δύο τομείς ιδιαίτερης προτεραιότητας για την Άγκυρα - «εκσυγχρονισμός της τελωνειακής μας ένωσης που θα αυξήσει το εμπόριο», είπε, «και μια ισχυρότερη συνεργασία για τη μετανάστευση βάσει της συμφωνίας του 2016».
Η Τουρκία έχει κεφράσει την δυσαρέσκεια της ότι η ΕΕ δεν εκπλήρωσε όλες τις υποσχέσεις της στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του 2016 στην οποία η Τουρκία συμφώνησε να βοηθήσει στον έλεγχο της ροής των προσφύγων στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel περιέγραψε την προσέγγιση στην Τουρκία ως «διπλή στρατηγική».
«Θέλουμε πάρα πολύ να δώσουμε στον πολιτικό διάλογο την ευκαιρία να κινηθούμε προς μια μεγαλύτερη σταθερότητα», δήλωσε ο Michel.
Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να εντείνει και να συναντηθεί στις Βρυξέλλες στα μισά του δρόμου.
Είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα επανεξετάσουν το ζήτημα το αργότερο στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
«Είναι μεγάλη επιθυμία μας να έχουμε μια ισχυρότερη φωνή στη διεθνή σκηνή και αυτό προϋποθέτει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στενότερα με τα κράτη μέλη», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel, στην συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας συμφωνία για την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΕ προς την Τουρκία και κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας.

Το ήπιο μαστίγιο

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πιθανά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας σε περίπτωση ανάγκης», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel, επιβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ επιδεικνύει μαστίγιο στην Τουρκία, ενώ της δίνει ένα νέο πολιτικό διάλογο.

Μιλώντας για τον επταετή προϋπολογισμό της ευρωζώνης και το νέο ταμείο ανάκαμψης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel είπε ότι «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένα ευαίσθητα θέματα που πρέπει να λύσουμε και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα είναι πολύ σημαντικό  τις επόμενες εβδομάδες, για την επίλυση των τελευταίων δυσκολιών, για την επίλυση των τελευταίων προβλημάτων, διότι θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατόν αυτό που έχουμε αποφασίσει τον Ιούλιο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη δώσει τη συγκατάθεσή του στον προγραμματισμένο επταετή προϋπολογισμό 1,074 τρισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η τύχη του νέου ταμείου ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι επίσης ασαφής, καθώς οι χώρες παραμένουν εγκλωβισμένες σε μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο σύνδεσης της χρηματοδότησης της

Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στον Lukashenko

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel επιβεβαίωσε ότι o επικεφαλής της Λευκορωσίας Lukashenko, δεν περιλαμβάνεται προσωπικά στον κατάλογο των ατόμων που θα τιμωρηθούν σε σχέση με τις δόλιες προεδρικές εκλογές της χώρας.


Ο Michel πρότεινε να υπάρξουν κυρώσεις και στον Lukashenko, αλλά η απόφαση της ΕΕ ότι δεν πρέπει να τιμωρηθεί.

Sebastian Kurz Καγκελάριος Αυστρίας

Η ΕΕ εκφράζει σαφώς την απειλή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, εάν παραβιάσει περαιτέρω το διεθνές δίκαιο.
Επιπλέον, θα επιβληθούν κυρώσεις στη Λευκορωσία », ανέφερε στο Twitter ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης