Άμυνα – Διπλωματία

Yeni Safak: Ο ΟΗΕ έκανε πλήρως αποδεκτά τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας - Λιβύης

tags :
Yeni Safak: Ο ΟΗΕ έκανε πλήρως αποδεκτά τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας - Λιβύης
Αποδεκτή έκανε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης,  σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak
Αποδεκτή έκανε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη διευθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων συνόρων, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.
Eιδικότερα, σύμφωνα με το πιστοποιητικό καταχώρισης που εκδόθηκε από τον ΟΗΕ και υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης έτυχε επιβεβαίωσης, κατά το άρθρο 102 του Χάρτη του ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνήσεις της Λιβύης και της Τουρκίας, στις 27 Νοεμβρίου, είχαν υπογράψει «Μνημόνιο συμφωνίας ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας».
η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης του Al Sarraj, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και η Τουρκία υπέγραψαν μια διευρυμένη συμφωνία για στρατιωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας καθώς και ένα μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα.
Επιδιώκοντας να «παράσχει τη βάση για τις σχέσεις και την ανάπτυξη της συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης (GNA), η συμφωνία περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίσης προσφέρει, μεταξύ άλλων, τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.
Έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής στις 27 Νοεμβρίου ο πρόεδρος Erdogan δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή κυβέρνηση GNA.
Αξίζει να επισημανθεί πως τo τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπεγράφη τον Νοέμβριο ήταν μόνο η αρχή αφού, η κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψε άλλη μία συμφωνία στις 13 Αυγούστου με την Τουρκία, η οποία αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα της χώρας στους Tούρκους εργολάβους, με συμβόλαια αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως γράφει η ιστοσελίδα Ahval.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης