Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΜΙ-6 (Βρετανία): Ο Putin νιώθει ως απειλή τους δημοκρατικούς θεσμούς της Δύσης

ΜΙ-6 (Βρετανία): Ο Putin νιώθει ως απειλή τους δημοκρατικούς θεσμούς της Δύσης
Ο αρχηγός της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ-6, θεωρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος βλέπει ως απειλή τους δημοκρατικούς θεσμούς της Δύσης
Ο αρχηγός της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών, γνωστής ως MI-6, Alex Younger, σε συνέντευξη του στην δημοσιογράφο των Financial Times Roula Khalaf, εκτιμά ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολές ως προς το εύρος «της απειλής» εκ μέρους της Ρωσίας, η κυβέρνηση της οποίας προσπαθεί να αξιοποιήσει τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δυτικών χωρών χωρίς όμως ο ίδιος ο Putin να μένει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.
Παράλληλα θεωρεί ότι η ιδεολογική απειλή εκ μέρους της Κίνας θα απασχολεί τις μυστικές υπηρεσίες για πολλά χρόνια.
Ο Younger μιλάει για την εξέλιξη της αντικατασκοπείας τις τελευταίες δεκαετίες και για τις νέες απειλές, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Βρετανία. Στην ερώτηση της Χάλαφ μήπως η ΜΙ-6 έδινε υπέρμετρη προσοχή στην τρομοκρατία, ξεχνώντας τις απειλές εκ μέρους της Ρωσίας και της Κίνας, απάντησε ότι η τρομοκρατία αποτελεί πολύ πιο σοβαρή απειλή, ενώ τις σχέσεις με την Ρωσία τις συγκρίνει με τον «βάτραχο σε βραστό νερό», και πως η Βρετανία και οι σύμμαχοι της σταδιακά ανακαλύπτουν το κακό που πρόκειται να προκαλέσει η Μόσχα.
Κατά την άποψη του η κυβέρνηση του Vladimir Putin βλέπει να υπάρχει απειλή στους δημοκρατικούς θεσμούς της Δύσης και στις συμμαχίες της, επιδιώκοντας να τις καταστρέψει, αλλά ο Putin φαίνεται πως δεν εντυπωσιάζεται από το αποτέλεσμα, θεωρεί ο Younger.
«Οι Ρώσοι δεν δημιούργησαν αυτό που μας χωρίζει, αυτό το κάναμε εμείς.
Εκείνοι έχουν την ικανότητα να επιδεινώνουν άγαρμπα αυτά τα πράγματα και νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να αντισταθούμε», λέει ο Younger.
Ο Younger θεωρεί επίσης ότι τις με τις αυξανόμενες ιδεολογικές προκλήσεις που προέρχονται από την Κίνα, θα ασχολούνται οι υπηρεσίες κατασκοπείας για πολλά χρόνια.
Ο αρχηγός της ΜΙ-6 με λύπη του επισημαίνει ότι η ευρέως διαδεδομένη στην Δύση άποψη ότι η οικονομική πρόοδος θα οδηγήσει στον εκδημοκρατισμό της Κίνας ήταν λαθεμένη.
«Η άποψη ότι αφού ωριμάσουν και πλουτίσουν θα μοιάζουν περισσότερο σε εμάς, προκαλεί γέλια», καταλήγει ο Younger.
Τον Alex Younger, ο οποίος συνταξιοδοτείται την επόμενη εβδομάδα θα διαδεχθεί ο υψηλόβαθμος Βρετανός διπλωμάτης Richard Moore.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης