Τελευταία Νέα
Διεθνή

Enria (SSM): Ευάλωτοι οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών - Να ληφθούν μέτρα

Enria (SSM): Ευάλωτοι οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών - Να ληφθούν μέτρα
Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Andrea Enria, καλεί τις τράπεζες να επικεντρωθούν στην επίτευξη κερδοφορίας ενώ προβλέπει συγκέντρωση στον κλάδο
Oι τράπεζες της ευρωζώνης πρέπει να προετοιμαστούν για μια ταχεία επιδείνωση των στοιχείων των ισολογισμών τους και να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την αποκατάσταση του επιπέδου της κερδοφορίας τους, δήλωσε την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Andrea Enria.
Ενώπιον μιας άνευ προηγουμένου ύφεσης εν μέσω της πανδημίας, οι κυβερνήσεις ανέλαβαν για να σώσουν τους δανειολήπτες μέσω της παροχής εγγυήσεων και με μορατόρια όσον αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις.
Εντούτοις, ορισμένα από αυτά τα «όπλα» θα μπορούσαν σύντομα να εξαντληθούν, γεγονός το οποίο έπληττε άμεσα το επίπεδο κερδοφορίας των τραπεζών.
«Είναι καιρός οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο στους ισολογισμούς τους καθώς θα αρθούν τα μορατόρια πληρωμών σε όλο το σύστημα», δήλωσε η Enria σε διαδικτυακή διάσκεψη.
Ως πρώτο βήμα, οι τράπεζες πρέπει να αναγνωρίσουν σύντομα τα νέα επισφαλή δάνεια, πέραν των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων, προκειμένου να απελευθέρώσουν την δυνατότητά τους να δανείζουν σε βιώσιμες επιχειρήσεις.
Η αναβολή της προσαρμογής δεν θα βοηθήσει τις τράπεζες να αποκατασταθούν ως ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί», πρόσθεσε η Enria.
Το επόμενο βήμα θα είναι η βελτίωση της κερδοφορίας, η οποία ήταν ήδη αδύναμη πριν από την πανδημία, δήλωσε ο Enria, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να καταστούν αναγκαίες συγχωνεύσεις στον κερματισμένο τραπεζικό τομέα.
«Ο υγιής ρυθμός συντεταγμένης αποχώρησης από την αγορά αποτελεί βασικό συστατικό για μια ταχεία και επιτυχημένη ανάκαμψη», είπε.
Ωστόσο, οι τράπεζες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία να αμφισβητήσουν το διεθνές κανονιστικό πλαίσιο, δήλωσε ο Enria, υπερασπιζόμενος το σύνολο κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ το οποίο υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και χρόνια.
Αν και η ΕΚΤ υπαινίχθηκε ότι ενδέχεται να άρει το μορατόριουμ στις καταβολές μερισμάτων μετά τον Δεκέμβριο, η Enria διατωπωσε μια πιο μετριοπαθή πρόβλεψη.
«Θα χρειαστεί μια σαφέστερη εικόνα όσον αφορά την πορεία της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων για να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση της σύστασής μας για αναστολή καταβολής μερισμάτων, η οποία αναμένεται το Δεκέμβριο», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης