Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το ΝΑΤΟ θέτει σε εφαρμογή μηχανισμό αποφυγής εμπλοκής για Ελλάδα και Τουρκία - Stoltenberg: Παραμένουμε σε στενή επαφή

tags :
Το ΝΑΤΟ θέτει σε εφαρμογή μηχανισμό αποφυγής εμπλοκής για Ελλάδα και Τουρκία - Stoltenberg: Παραμένουμε σε στενή επαφή
Ραγδαίες συνεχίζουν να είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας στο πλαίσιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου
Ραγδαίες συνεχίζουν να είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας στο πλαίσιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και ενώ είναι σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για τα ελληνοτουρκικά.
Ειδικότερα, μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των στρατιωτικών εκπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποφυγής εμπλοκής την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020).
Ο μηχανισμός σχεδιάστηκε για τη μείωση του κινδύνου πρόκλησης θερμών επεισοδίων και «ατυχημάτων» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αποσυμπίεση πιθανών εντάσεων στη θάλασσα ή στον αέρα.
Οι τεχνικές συνομιλίες, που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, έπειτα επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους σε Ελλάδα και Τουρκία.

Τι ανέφερε ο Stoltenberg
 
«Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι όποιες διαφορές μπορεί να προκύψουν. Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τον μηχανισμό περαιτέρω.
Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους».
Το ΝΑΤΟ, στο παρελθόν, είχε συμβάλει στη στρατιωτική αποφόρτιση μεταξύ των συμμάχων.
Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία ενός παρόμοιου μηχανισμού, ο οποίος αποδείχθηκε αποτελεσματικός για τη μείωση των εντάσεων και στην παροχή διπλωματικής συνδρομής.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης