Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Μεγάλη ευκαιρία εξυγίανσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι συγχωνεύσεις

DBRS: Μεγάλη ευκαιρία εξυγίανσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι συγχωνεύσεις
Έκθεση της DBRS για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι συγχωνεύσεις σε εθνικό επίπεδο αποτελούν μία ευκαιρία εξυγίανσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS.
Διασυνοριακά, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για τραπεζικές ενοποιήσεις.
«Με τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 να κρίνεται απίθανο να υποχωρήσουν σύντομα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναζητούν ευκαιρίες για να μετριάσουν τον αντίκτυπο στην κερδοφορία.
Η κερδοφορία ήταν ήδη υπό πίεση από το εξαιρετικά χαμηλό περιβάλλον επιτοκίων, τον υψηλό ανταγωνισμό στην αγορά και το ακόμη υψηλό φορτίο NPLs.
Για πολλές τράπεζες στην Ευρώπη, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους παραμένει χαμηλότερη από το κόστος κεφαλαίου τους.
Το α’ εξάμηνο του 2020, οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έλαβαν σημαντικές προβλέψεις για απώλεια δανείων, για να ενσωματώσουν τις περισσότερες αρνητικές συνέπειες ως αποτέλεσμα της πανδημίας. (…)
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε αυξημένη ανάγκη οι τράπεζες να αυξήσουν τις οικονομίες κλίμακας, να δημιουργήσουν συνεργίες κόστους και ιδρύματα που θα ήταν καλύτερα προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις προσεχώς.
Η ενοποίηση των τραπεζών φαίνεται να βρίσκεται στην κορυφή της
ατζέντα για τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ως ένας τρόπος για τον μετριασμό του αναμενόμενου αρνητικού αντίκτυπου από τον COVID-19 μεσοπρόθεσμα», σημειώνεται.
Ο οίκος θεωρεί ότι υπάρχει αρκετός χώρος για τραπεζική ενοποίηση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εγχώριο επίπεδο.
Ωστόσο, οι διασυνοριακές τραπεζικές συγχωνεύσεις παραμένουν δύσκολες λόγω των υψηλών εμποδίων.
«Από την αρχή της πανδημίας, η ενοποίηση των εγχώριων τραπεζών βρίσκεται στο επίκεντρο.
Στις 3 Αυγούστου 2020, η Intesa δημοσίευσε τα τελικά αποτελέσματα της δημόσιας προσφοράς της για την UBI.
Ομοίως, τον Σεπτέμβριο του 2020, η Caixabank και η Bankia ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για συγχώνευση, με την τελική έγκριση των μετόχων να αναμένεται τον Νοέμβριο 2020.
Εάν προχωρήσει η συγχώνευση Caixabank- Bankia, αναμένουμε ότι η νέα τράπεζα θα κατατάσσεται πρώτη έως προς τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία και μερίδια αγοράς δανείων και καταθέσεων στην Ισπανία. (…)
Ενώ η εγχώρια ενοποίηση ενδέχεται να εξετάζεται περισσότερο από ορισμένες τράπεζες στο τους επόμενους μήνες, θεωρούμε ότι η διασυνοριακή συγχώνευση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια. (…)
Πιστεύουμε ότι σημειώθηκε μικρή πρόοδος στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση για τη διευκόλυνση στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.
Τα βασικά σημεία που εξακολουθούν να λείπουν περιλαμβάνουν τη δημιουργία συστήματος ασφάλισης καταθέσεων (EDIS) και μια ενιαία κεφαλαιαγορά».
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης