Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα παγκόσμια κρίση χρέους βλέπει το ΔΝΤ - Ζητά νέους κανόνες αναδιάρθρωσης, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας

Νέα παγκόσμια κρίση χρέους βλέπει το ΔΝΤ - Ζητά νέους κανόνες αναδιάρθρωσης, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας
Νέο πλαίσο για τη διεθνή αρχιτεκτονική του χρέους και μεγαλύτερη διαφάνει στον τρόπο δανεισμού ζητά το Ταμείο
Τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης χρέους επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)  εξαιτίας της πανδημίας και προτείνει νέο πλαίσιο για τη διεθνή αρχιτεκτονική του, την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι του ΔΝΤ προειδοποίησαν ότι θα αυξηθεί ο κίνδυνος μίας νέας κρίσης δημόσιου χρέους εξαιτίας της πανδημίας σε περίπτωση που δεν αλλάξει το πλαίσιο της διεθνούς διάρθρωσής του, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων που απαιτούν μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά το ύψος του κρατικού δανεισμού.

Σε ανακοίνωσή τους  ζήτησαν την παράταση της πρωτοβουλίας αναστολής της πρόνοιας χρέους στο πλαίσιο του G20 για άλλους 12 μήνες, δηλαδή έως το τέλος του 2021, καθώς και μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης για όλους τους επίσημους διμερείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Επίσης  report του ΔΝΤ περιλάμβανε προτάσεις για τη βελτίωση στο πεδίο της διαφάνειας και τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των εθνικών χρεών.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια συστημικού χαρακτήρα κρίση χρέους εξαιτίας της πανδημίας», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, Geoffrey Okamoto, σε διαδικτυακή εκδήλωση του Peterson Institute for International Economics. «Όσο περισσότερο αναβάλλεται η αντιμετώπιση του προβλήματος, τόσο χειρότερο θα γίνει».
Ερευνητές του ΔΝΤ σε report που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου υπογράμμιζαν ότι πριν από την πανδημία, η υφιστάμενη αρχιτεκτονική του νομικού πλαισίου που διέπει τις αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών λειτούργησε αρκετά καλά, ειδικά σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1980, όταν οι αναδιαρθρώσεις χρέους της Λατινικής Αμερικής αναβάλλονταν επί έτη, καθώς ένας μικρός αριθμός κατόχων ομολόγων δημιουργούσε νομικά εμπόδια.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές που έλαβαν χώρα, όπως οι βελτιωμένες ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC's), που επιτρέπουν σε μεγαλύτερες πλειοψηφίες κατόχων ομολόγων να αναδιαμορφώνουν τους όρους, διευκόλυναν την επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης των χρεών, επισήμαναν, επικαλούμενοι τη συμφωνία της Αργεντινής πριν από ένα μήνα με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση του χρόνου λήξης διεθνών ομολόγων αξίας περίπου 65 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.
Ωστόσο, σημαντικό μέρος διεθνών κρατικών ομολόγων που συχνά προέρχεται από χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν διέπεται από τέτοιου είδους ρήτρες και το εθνικό χρέος πλην ομολόγων συνήθως δεν περιλαμβάνει την πρόνοια για την επίτευξη πλειοψηφίας μεταξύ των δανειστών, καθιστώντας ιδιαίτερα δυσχερή την αναδιάρθρωση του χρέους που καθίσταται μη βιώσιμο.
Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην πρωτοβουλία αναστολής της εξυπηρέτησης του χρέους δεν ήταν σημαντική, και έτσι οι χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν κατέστη δυνατό να ανακουφιστούν.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, και ο Okamoto από κοινού ζήτησαν την ευρύτερη υιοθέτηση βελτιωμένων ρητρών συλλογικής δράσης.
Ο Okamoto δήλωσε ότι σημαντικά ποσά χρέους κατέχονται από πιστωτές εκτός του Club των Παρισίων, «και δεν ακολουθούν τις διαδικασίες που αυτό επιβάλλει είτε δεν διέπονται από ένα κοινό πλαίσιο».
Ενώ δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στην Κίνα, ζήτησαν αυξημένη διαφάνεια στις διαδικασίες δανεισμού, ώστε οι πιστωτές να γνωρίζουν το ύψος του χρέους που αναλαμβάνουν οι χώρες και υπό ποιους όρους, κάτι που θα βοηθούσε κατά περίπτωση τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης.
Ζήτησαν επίσης από όλους τους επίσημους διμερείς πιστωτές, το Club των Παρισίων και άλλους, να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση για την αναδιάρθρωση των επίσημων διμερών χρεών, ένα κοινό πλαίσιο όρων που θα απαιτούσε από τους οφειλέτες να διαγράψουν με διαφάνεια τα χρέη και να επιτυγχάνουν παρόμοιους όρους οι οποίοι να διέπουν επίσημο και ιδιωτικό χρέος.
«Μια τέτοια προσέγγιση διασφαλίζει την ανταλλαγή πληροφοριών και τη δίκαιη κατανομή βαρών σε όλους τους πιστωτές. Με αυτόν τον τρόπο, πιθανότατα θα αποφεύγονται οι δαπανηρές καθυστερήσεις », δήλωσε ο Georgieva.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης