Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η αμερικανική δημοκρατία «αιμορραγεί» - Σε παρακμή οι ΗΠΑ, κερδισμένη η Κίνα

FT: Η αμερικανική δημοκρατία «αιμορραγεί» - Σε παρακμή οι ΗΠΑ, κερδισμένη η Κίνα
H πολιτική σκηνή των ΗΠΑ έχει εκφυλιστεί και αποτελεί μία θλιβερή σκιά του παλιού της εαυτού
Την εικόνα της αμερικανικής δημοκρατίας η οποία «αιμορραγεί» σκιαγραφούν οι Finacial Times, με το αμερικανικό brand να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, γεγονός που λειτουργεί προς όφελος της Κίνας.
Όπως τονίζει ο αρθρογράφος Edward Luce, κατά τη διάρκεια του debate εν όψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ο Donald Trump είπε ότι η Κίνα... είχε φάει για μεσημεριανό τον Joe Biden, όταν ήταν αντιπρόεδρος του Obama.
O Trump αναφέρθηκε στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα κατά την προεδρία Obama, παραλείποντας να αναφέρει βέβαια  ότι το χάσμα στο εμπόριο παραμένει και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.
Την ίδια περίοδο, η πολιτική σκηνή των ΗΠΑ έχει εκφυλιστεί και αποτελεί μία θλιβερή σκιά του παλιού της εαυτού.
Το δημοκρατικό brand βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Πλέον η Κίνα «τρώει τις ΗΠΑ για δείπνο», με το βλέμμα στο πρωινό του αύριο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Luce.
Η παρακμή αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, στην οποία λιγότερο από το ένα τρίτο των Γάλλων και των Γερμανών σχηματίζουν θετική γνώμη για την Αμερική.
Στη Βρετανία το ποσοστό του 41% αποτελεί ιστορικό χαμηλό.
Ακόμα χειρότερα είναι τα ποσοστά του Donald Trump.
Μόλις το 16% του κόσμου δηλώνει ότι εμπιστεύεται στον Αμερικανό πρόεδρο, ακόμα χαμηλότερο από το 19% που συγκεντρώνει ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping.
Την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 76%.
Μέρος της ζημιάς στη φήμη των ΗΠΑ, οφείλεται στην πανδημία του κορωνοϊού, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 200 χιλ.
Ο δείκτης θνησιμότητας είναι 200 φορές υψηλότερος έναντι της Κίνας, όπου ξέσπασε η πανδημία και 28 φορές σε σχέση με την Ευρώπη.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού, χαμηλότερο ηλικιακό μέσο όρο και περισσότερο χρόνο για την πρόληψη της πανδημίας.
«Θα ήταν δελεαστικό να επιρρίψουμε το σύνολο της ευθύνης στον Trump.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε να κατατρίσει μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χλεύασε τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης και τη χρήσης μάσκας, ενώ τρομοκράτησε τους επιστήμονες.
Ωστόσο δεν φταίει αυτός για όλα», σημειώνει ο αρθρογράφος.
Και εξηγεί ότι, όπως και η αμερικανική δημοκρατία υπήρξε πρότυπο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έθεσαν κάποτε το παγκόσμιο πρότυπο για την επιδημιολογία.
Το CDC ωστόσο σπατάλησε πολύτιμες εβδομάδες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Ομοίως, οι ευθύνες βαραίνουν την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, το FBI και το υπουργείο Εξωτερικών.
Η ικανότητα διακυβέρνησης της Αμερικής - συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς της να διεξάγει αποτελεσματικές εκλογές - επιδεινώθηκε πολύ πριν αναλάβει το αξίωμα ο Trump, ο οποίος βέβαια έχει επιταχύνει τη διάβρωση. Οι ξένοι βιώνουν αυτό το σοκ με διάφορους τρόπους.
Οι περιορισμένες προσδοκίες των Αμερικανών οφείλονται και στο γεγονός ότι η εναλλακτική στον Trump είναι ο 77χρονος JoeBiden.
Ο Biden είναι θεμελιωδώς ένα αξιοπρεπές άτομο.
Η νίκη του θα γιορταστεί από την πλειονότητα της Ευρώπης και της φιλελεύθερης Αμερικής.
Αλλά απέχει πολύ από τους νεότερους προκατόχους του (Kennedy, Clinton, Obama), οι οποίοι τροφοδότησαν τόσο επιδέξια τα αμερικανικά όνειρα.
Η υποψηφιότητα Bidenαποτελεί μία παραδοχή για μικρότερους ορίζοντες και αποτελεί κυρίως μία προσπάθεια να περιοριστεί η ζημιά, παρά να ενισχυθεί η ελπίδα.
Όπως τονίζει ο αρθρογράφος, αυτή την εβδομάδα ο πλανήτης έγινε μάρτυρας στην κατρακύλα της πολιτικής κουλτούρας της Αμερικής.
«Εάν η χώρα είναι τυχερή, θα ξεφύγει από μια συνταγματική κρίση τον Νοέμβριο.
Οι δημοσκοπήσεις μετά το debate υποδηλώνουν ότι η τακτική του Trump έχει αποτύχει, καθώς το προβάδισμα Biden παραμένει ισχυρό. Αλλά οι επιδεινούμενες προοπτικές του τον καθιστούν ακόμη πιο επικίνδυνο.
Ο Trump αρνήθηκε να δεσμευθεί γα την ομαλή μετάβαση της εξουσίας.
Η Αμερική είναι πιθανό να βυθιστεί στον διχασμό στο άμεσο μέλλον.
Οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα θα ταιριάζει στην Κίνα.
Μια νίκη του Biden μπορεί να είναι προτιμότερη, καθώς θα ήταν πιο προβλέψιμος από τον Trump, ενώ δεν θα έχει τα μέσα για την αποκατάσταση της υπεροχής των ΗΠΑ.
Ο Biden θα μπορούσε να σταματήσει την εσωτερική αιμορραγία της Αμερικής.
Προσδοκία αρκετά φιλόδοξη, η οποία απαιτεί ένα άλμα πίστης», καταλήγει το άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης