Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Στο τραπέζι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας αλλά οι Ευρωπαίοι διαφωνούν

DW: Στο τραπέζι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας αλλά οι Ευρωπαίοι διαφωνούν
Θα ζητήσουν από την Τουρκία να επιλύσει όλα τα ζητήματα με Ελλάδα, Κύπρο μέσω εποικοδημητικού διαλόγου
Αν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel υποστηρίζει απευθυνόμενος προς την Τουρκία ότι όλες οι επιλογές, άρα και οι κυρώσεις, είναι στο τραπέζι της ΕΕ προκειμένου για την προάσπιση των νόμιμων συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών-μελών της, οι Ευρωπαίοι δεν φέρονται διατεθειμένοι να επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις στην Άγκυρα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα Πέμπτη 1 Οκτωβρίου τις διήμερες εργασίες της.
Αυτό είναι τουλάχιστον προκύπτει από δημοσίευμα της Deutsche Welle με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταστήσουν σαφές απόψε στην Τουρκία ότι η αναθέρμανση των σχέσεων της με την ΕΕ προϋποθέτει την επίλυση όλων των ζητημάτων με την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου.
Ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συναινέσουν στο αίτημα της Λευκωσίας για επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας για τη συνέχιση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Η συζήτηση για την Τουρκία θα είναι εφ΄όλης της ύλης, δηλαδή θα εξεταστεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα τουρκικά πλοία εξακολουθούν να βρίσκονται εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το αίτημα της Τουρκίας για αναθέρμανση των σχέσεων με την ΕΕ.
Το στίγμα της αποψινής συζήτησης το έδωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή που έστειλε στους ηγέτες με τα θέματα της συνόδου.
Όπως τονίζει στόχος μας είναι ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία και διασφάλιση του πλήρους σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποιεί την Άγκυρα ότι όλες οι επιλογές για την προάσπιση των νόμιμων συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών-μελών της είναι επί τάπητος δηλαδή και οι κυρώσεις» υποστηρίζει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στην παρούσα φάση και ενόψει της έναρξης διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αρκετά κράτη-μέλη, αρνούνται να συναινέσουν στο αίτημα της Κύπρου για ενίσχυση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ».
«Η Λευκωσία από την πλευρά της υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο είχε ληφθεί από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ πολιτική απόφαση για ενίσχυση των κυρώσεων και συνεπώς πρέπει τώρα να υλοποιηθεί.
Η διαμόρφωση της τελικής ευρωπαϊκής θέσης θα γίνει στη διάρκεια της αποψινής συζήτησης.
Πριν από την έναρξη της συνόδου (15:00 ώρα Βρυξελλών), ο κ. Μισέλ θα έχει κατ΄ ιδίαν συναντήσεις  με Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης