Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία και Ευρώπη - Merkel: Περίπλοκες οι σχέσεις με την Άγκυρα - Αποκλιμάκωση επιθυμεί η ΕΕ

tags :
Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία και Ευρώπη - Merkel: Περίπλοκες οι σχέσεις με την Άγκυρα - Αποκλιμάκωση επιθυμεί η ΕΕ
Ο Erdogan έχει θέσει ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, τη μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία
(upd10) Αν και η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας έχει αποφασιστεί και το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας, η Σύνοδος Κορυφής (1-2/10/2020) παραμένει κρίσιμη, καθώς θα φανούν οι προθέσεις των Ευρωπαίων απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος λίγα λεπτά πριν τη συνεδρίαση, χαρακτήρισε την ΕΕ «αναποτελεσματικό θεσμικό όργανο».
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την ΕΕ επισημαίνοντας ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή και τονίζοντας ότι «έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, χαρακτήρισε περίπλοκες τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron δήλωσε ότι η αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο είναι αδιαπραγμάτευτη.
Για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε πριν την έναρξη των εργασιών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την πρόεδρο της Κομισιόν.


Θρίλερ για τις κυρώσεις

Το θρίλερ όσον αφορά τις κυρώσεις στην Τουρκία συνεχίζεται, με τις Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο να πιέζουν για ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, σε αντίθεση με Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα που διστάζουν να ανοίξουν μέτωπο με την Άγκυρα.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters, η Σύνοδος Κορυφής πιθανότατα θα περιοριστεί σε απειλές προς την Τουρκία για την επιβολή κυρώσεων στο... μέλλον, ενώ χαρακτηριστικό του ρευστού κλίματος είναι ότι -επί του παρόντος- στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν υπάρχει αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο...
Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, πυροδότησε το κλίμα λίγα μόλις λεπτά πριν τη Σύνοδο Κορυφής, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία «δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση παρά να εφαρμόσει τις δικές της πολιτικές, αυτοβούλως, για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ αποκάλεσε την ΕΕ «αναποτελεσματικό θεσμικό όργανο».

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή

 
Αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή, ενώ κάλεσε την Τουρκία να αποδείξει ότι επιθυμεί να ακολουθήσει τον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου.
«Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
Κι αυτό όχι μόνο διότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και διότι θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας «δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας: ο ένας είναι του διαλόγου και της διπλωματίας και ο άλλος της κλιμακούμενης έντασης.
Η Ελλάδα θέλει τον πρώτο δρόμο, αλλά εναπόκειται στην Τουρκία να αποδείξει ότι θέλει κι αυτή το ίδιο, αλλά πρέπει να το κάνει με συνέπεια και σοβαρότητα».
 
Μητσοτάκης σε Michel: Στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει συνεργασία ή επιπτώσεις


Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μία Σύνοδο που προκάλεσαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Charles Michel, συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή.
Προσθέτοντας, όμως, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή.
Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.
Εν συνεχεία, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Image
«Πολύ καλή συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και συγκεκριμένα, την ανάγκη για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο» επισημαίνει η πρόεδρος της Κομισιόν, σε ανάρτηση της στο twitter.

Michel: Θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο - Υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι

Στον διχασμό της ΕΕ όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Η ΕΕ θέλει να δείξει «αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο» δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι».
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Merkel: Περίπλοκες οι σχέσεις με την Τουρκία - Στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο
 
Την έμμεση στήριξη της στην Τουρκία προσέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να έχει μια πραγματικά επικοιδομητική σχέση με την Τουρκία.
Η ίδια επεσήμανε ότι οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία παραμένουν περίπλοκες, ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ.
«Δεσμευόμαστε να βρούμε μια ειρηνική λύση για τις εντάσεις.
Θα επισημάνω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι πολύ πολύπλοκή και ακόμα με όλες τις δυσκολίες, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος είναι η μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Macron: Αδιαπραγμάτευτη η αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο

Η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι αδιαπραγμάτευτη, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
«Οταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε.

Von der Leyen: Θέλουμε αποκλιμάκωση με την Τουρκία - Έχουμε εργαλεία στη διάθεσή μας

Την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von den Leyen, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.
Σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επσιημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η ΕΕ έχει διάθεσή της μια εργαλειοθήκη».
 «Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας.
Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο.
Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση.
Αυτό είναι που θέλουμε.
Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ.
Θέλουμε αποκλιμάκωση.
Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Michel: Θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο - Υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι

Στο διχασμό της ΕΕ όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Η ΕΕ θέλει να δείξει «αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο» δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι».
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Erdogan πυροδότησε το κλίμα πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, λίγα λεπτά πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν για ένα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.
«To τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι η απάντησή μας στην προσπάθεια να μας εξαφανίσουν από τη Μεσόγειο» υποστήριξε ο Erdogan σε ομιλία του στην τουρκική Βουλή και τόνισε ότι η τουρκική πλευρά θέλει διάλογο για να αποφευχθεί η σύγκρουση στη Μεσόγειο.
«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένας από τους σημαντικότερους αγώνες μας.
Δεν θέλουμε σύγκρουση, αλλά ούτε να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας» σημείωσε.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Sabah, ο Erdogan χαρακτήρισε «κακομαθημένες» από την Ε.Ε. την Ελλάδα και την Κύπρος τα αιτήματα των οποίων είναι ανεδαφικά.
Tέλος, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία «δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση παρά να εφαρμόσει τις δικές της πολιτικές, αυτοβούλως, για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τα δύο στρατόπεδα

Από τη μία πλευρά, λοιπόν, η Τουρκία περιμένει να δει εάν οι Ευρωπαίοι θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για τη μη επιβολή κυρώσεων και από την άλλη πλευρά η Ελλάδα πιέζει για ένα μηχανισμό αυτόματης επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, σε ενδεχόμενη κλιμάκωση των προκλήσεων και παραβατική συμπεριφορά.
Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην τουρκική οικονομία θεωρείται απίθανο, κι αυτό το γνωρίζουν καλά στην ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή μάλιστα που το Oruc Reis αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Άλλωστε, η χθεσινή δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, για τη συμβολή της Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού, δεν πέρασε απαρατήρητη. Ειδικότερα, η Merkel υποστήριξε πως η Τουρκία επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων.
Ταυτόχρονα, η Γερμανίδα καγκελάριος άσκησε σκληρή κριτική στην Ελλάδα για τη Μόρια. «Τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από τη Λέσβο, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.
Η μόνη περίπτωση για την οποία ενδέχεται να αποφασιστούν κυρώσεις για την Τουρκία αφορούν την Κύπρο. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση, τα μέτρα θα είναι... ανώδυνα, καθώς θα αφορούν κυρίως σε πρόσωπα που συμμετέχουν σε ερευνητικές εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απειλές προς την Τουρκία για επιβολή κυρώσεων στο... μέλλον

Έντονες πιέσεις για την άρση του βέτο στις αποφάσεις για τη Λευκορωσία ασκούνται στην Κύπρο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής (1-2/10/2020).
Η Κύπρος υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να πρώτα να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι «υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε πολιτικό επίπεδο... ώστε να ξεμπλοκάρει η επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία».
Όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα, «αποδυναμωμένη στην εξωτερική πολιτική από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η ΕΕ διχάζεται προς διαφορετικές κατευθύνσεις λόγω της σκληρής στάσης της Γαλλίας για την Τουρκία και τις πιέσεις της Γερμανίας για διάλογο».
Διπλωμάτες της ΕΕ αναφέρουν ότι μια λύση θα μπορούσε να ήταν μια υπόσχεση προς την Κύπρο για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία στο μέλλον.
«Η ιδέα είναι να απειλήσουμε την Τουρκία με αντίποινα εάν συνεχίσει με γεωτρήσεις και άλλες προκλήσεις σε κυπριακά και ελληνικά ύδατα», δήλωσε ένας δεύτερος ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
«Αυτό έχει σκοπό να προσφέρει εγγυήσεις στην Κύπρο και να πείσει τη Λευκωσία να άρει το βέτο της για τις κυρώσεις της Λευκορωσίας» συμπλήρωσε.

Οι διερευνητικές επαφές

Εφόσον, ο Erdogan βεβαιωθεί ότι η ΕΕ δεν θα αποφασίσει κυρώσεις, αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.
Όπως αποκαλύπτει το CNN Turk, οι επαφές θα γίνουν σε τρία στάδια, καθώς Ελλάδα και Τουρκία θα συνομιλούν κλιμακωτά μέχρι να φτάσουν σε ανώτατο επίπεδο. Μετά τον «οδικό χάρτη», o Έλληνας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Mevlut Cavusoglu, συναντηθούν στην Μπρατισλάβα στις 8 Οκτωβρίου.
Το επόμενο βήμα θα είναι η απευθείας επαφή Erdogan - Μητσοτάκη.
Πάντως, φαίνεται ήδη η διάσταση απόψεων Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς από την πλευρά η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως το μόνο θέμα που είναι πως διαπραγμάτευση είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, η Άγκυρα επιμένει στην αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου, ενώ έχει διαμηνύσει πως η συζήτηση θα περιλαμβάνει και νησιά, εναέριο χώρο.
Στα περί αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου αναφέρθηκε σήμερα και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar.
«Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μία ομάδα από ανεπίλυτων διαφόρων και πρόσθεσε ότι αυτές πηγάζουν από τους μονόπλευρες διεκδικήσεις της Ελλάδας και του ελληνοκυπριακού τομέα που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
H Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες που προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νησιών, όπως στο νησί Καστελόριζο που ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από την Τουρκία απέστειλε στρατιώτες εκεί» δήλωσε ο Akar.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστεί η Τουρκία μόνο στις ακτές της Μεσογείου με τον ισχυρισμός της Ελλάδας πως το Καστελόριζο, που έχει έκταση μόνο 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Αυτό είναι κάτι που δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε δίκαιο» δήλωσε o Akar.
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, τάχθηκε υπέρ μια ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια με τη συμμετοχή της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η Κύπρος δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή ως μέλος της Ε.Ε.
«Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση της ευρωπαϊκής ασφαλείας δεν είναι δυνατή χωρίς την Τουρκία ή την Αγγλία.
Ωστόσο στην ΕΕ υπάρχει έλλειψη στρατηγικού οράματος.
Η συσχέτιση κάθε πτυχής των σχέσεων μας με το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, επιτρέπει σε ορισμένα μέλη να καταλαμβάνουν την ατζέντα μας.
Μεταξύ αυτών υπάρχουν κάποια που δεν θα έπρεπε να τους έχει επιτραπεί να εισέλθουν στην ΕΕ.
Με αυτή μου την φράση εννοώ τον ελληνοκυπριακό τομέα» δήλωσε.

Πελώνη σε Akar: Καμία ελληνική κυβέρνηση δε θα συζητήσει αποστρατικοποίηση νησιών

«Καμία ελληνική κυβέρνηση, ούτε η σημερινή, δεν πρόκειται να συζητήσει για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου» διεμήνυσε η αναπληρώτρια κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Hulusi Akar.
Η κ. Πελωνη τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν και είναι πάντα στο πλευρό της Κύπρου, η οποία μπορεί να κάνει τις επιλογές της όπως καθώς χώρα της ΕΕ.
Υπογράμμισε ότι υπάρχει συγκεκριμένο κατάλογος κυρώσεων «πάνω στο τραπέζι», και ότι αυτή που έχει πρόβλημα σε σχέση με την Σύνοδο Κορυφής και τις αποφάσεις της δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Τουρκία.
Διευκρίνισε επίσης ότι «το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου που αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα για λόγους εμπιστευτικότητας και θα συζητηθεί απόψε από τους ηγέτες στο δείπνο».

Η επιστολή Μητσοτάκη σε Αναστασιάδη: Δεν θα αποδεχθούμε νομιμοποίηση τετελεσμένων στην Κύπρο

«Δεν θα αποδεχθούμε νομιμοποίηση τετελεσμένων στην Κύπρο» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή του στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη με την ευκαιρία της επετείου για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η πλήρης συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι αυτονόητη» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης, εν μέσω κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων, ειδικά στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης