Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμφύλιος στην Ισπανία για το lockdown στη Μαδρίτη – Δεν μπορείτε να μας κλείσετε όλους

Εμφύλιος στην Ισπανία για το lockdown στη Μαδρίτη – Δεν μπορείτε να μας κλείσετε όλους
Με προσφυγή στα δικαστήρια απειλεί την ισπανική κυβέρνηση η τοπική αρχή της Μαδρίτης
«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στην Ισπανία με αφορμή την πρόθεση της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Pedro Sanchez να επεκτείνει το lockdown σε όλη τη Μαδρίτη και σε γειτονικές περιοχές προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Στο σενάριο αυτό αντιτίθεται σφόδρα η τοπική κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία μάλιστα απειλεί και με προσφυγή στα δικαστήρια εφόσον υπάρξει σχετική κυβερνητική απόφαση.
«Δεν μπορείτε να επιβάλλετε lockdown παντού» ανέφερε η επικεφαλής της περιφέρειας της Μαδρίτης Isabel Diaz Ayuso, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Ισπανίας, στην οποία αναφερόταν πως η κυβέρνηση θα παρακάμψει τις τοπικές αρχές και θα επιβάλει τις επόμενες ημέρες lockdown σε όλη την πόλη των 3 και άνω εκατομμυρίων κατοίκων καθώς και στις γειτονικές περιοχές της Μαδρίτης.
Μάλιστα το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανέφερε ότι οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές της Μαδρίτης έχουν ένα περιθώριο 48 ωρών να συμμορφωθούν από τη στιγμή που θα εκδοθεί η σχετική απόφαση, αν και δεν ήταν ξεκάθαρο το πότε θα γίνει αυτό.
Ωστόσο, η Isabel Diaz Ayuso απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό, τονίζοντας ότι η επιτροπή που έλαβε την απόφαση αυτή, δεν έχει καμία νομική εξουσιοδότηση να το πράξει, εάν δεν έχει και τη συγκατάθεση της τοπικής κυβέρνησης.
«Δεν μπορείτε να επιβάλλετε lockdown παντού.
Είμαι σίγουρη ότι το σχέδιο της Μαδρίτης είναι το καλύτερο με γρήγορα τεστ, περιοριστικά μέτρα και η ζωή συνεχίζεται» είπε η Isabel Diaz Ayuso, τονίζοντας ότι θα αμφισβητήσει την απόφαση του υπουργείου Υγείας στα δικαστήρια.
«Νομικά, εκτιμούμε με τους δικηγόρους της περιοχής, το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε τη διαδικασία» είπε η Isabel Diaz Ayuso.
Σημειώνεται πως και άλλες περιφέρειες της Ισπανίας, όπως η Καταλονία, η Ανδαλουσία και η Γαλικία, έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στα περιοριστικά μέτρα.
Τα περιοριστικά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, αφορούν όλη τη Μαδρίτη και 9 γειτονικούς δήμους με πληθυσμό τουλάχιστον 100.000 κατοίκων η κάθε μια.
Οι κάτοικοι στους αυτούς 10 δήμους – μαζί με τη Μαδρίτη μετρούν έναν πληθυσμό μεγαλύτερο των 4 εκατομμυρίων – δεν θα μπορούν να μετακινούνται, εκτός αν πρέπει να πάνε στη δουλειά τους, στο σχολείο ή στο γιατρό, στις 23:00 θα κλείνουν εστιατόρια και μπαρ ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος τρίτων σε αυτές τις περιοχές.
Η Μαδρίτη μετρά 735 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, αναλογία που είναι μια από τις υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη και σχεδόν διπλάσια από όλη την υπόλοιπη Ισπανία.
Έως σήμερα έχει επιβληθεί μερικό lockdown σε 45 συνοικίες της Μαδρίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης