Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Κινείται νομικά κατά Ηνωμένου Βασιλείου για τον αμφιλεγόμενο νόμο του Brexit

ΕΕ: Κινείται νομικά κατά Ηνωμένου Βασιλείου για τον αμφιλεγόμενο νόμο του Brexit
Ευρ. Επιτροπή: Kινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της βρετανικής κυβέρνησης, εξαιτίας του νομοσχεδίου το οποίο αναιρεί ρυθμίσεις της συμφωνίας Brexit
Κίνηση - ματ από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ανακοίνωσε πως θα κινηθεί νομικά εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου - με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζει τη συμφωνία Brexit που υπογράφηκε νωρίτερα φέτος (2020).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά νομική διαδικασία που θα μπορούσε να καταλήξει ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen αναφέρθηκε στις νέες κινήσεις της ΕΕ σήμερα το πρωί (1/10/2020).
Ειδικότερα, είπε απευθυνόμενη στα ΜΜΕ: "Σήμερα το πρωί η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
"Αυτό είναι το πρώτο βήμα εναντίον της παράβασης" ανέφερε η ίδια. 
Οι Βρυξέλλες έθεσαν προθεσμία στη Βρετανία  ώστε να αφαιρέσει τα αμφιλεγόμενα μέρη από το νομοσχέδιο για τις εσωτερικές αγορές - το οποίο οι επικριτές ισχυρίζονται πως αντικαθιστούν τη συμφωνία περί Brexit.
Αλλά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αρνηθεί να κάνει πίσω.
Η διαμάχη οδήγησε σε μεγάλη αναταραχή των σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ - με τις δύο πλευρές να μην υποχωρούν στις θέσεις τους.
Τον περασμένο μήνα (Σεπτέμβριος 2020), η κα Von Der Leyen κατηγόρησε το Ην. Βασίλειο ότι παραβίασε την κληρονομιά της Margaret Thatcher.
Η επικεφαλής της ΕΕ ορκίστηκε ότι "δεν θα υποχωρήσει ποτέ" από τη συμφωνία Brexit που επιτεύχθηκε πέρυσι και προειδοποίησε ότι ο πρωθυπουργός (Johnson) που παραιτείται από αυτό θα βλάψει τις μελλοντικές σχέσεις.
«Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε ισχυρής συνεργασίας.»
Επιδιώκοντας να αλλάξει μονομερώς τους όρους της συμφωνίας που υπεγράφη πέρυσι με τις Βρυξέλλες, η Von der Leyen είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ήδη αποτύχει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις ώστε να ενεργήσει με «καλή πίστη».
Ο πρώην γερμανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πλέον ένα μήνα για να απαντήσει στην επίσημη προειδοποιητική επιστολή της επιτροπής, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη μιας επίσημης διαδικασίας κατά της παράβασης.
«Είχαμε προσκαλέσει τους Βρετανούς φίλους μας να καταργήσουν τα προβληματικά μέρη του σχεδίου νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου», είπε.
«Αυτό το νομοσχέδιο, εκ φύσεως, παραβιάζει την υποχρέωση καλής πίστης, που ορίζεται στη συμφωνία αποχώρησης. Επιπλέον, εάν εγκριθεί ως έχει, θα είναι σε πλήρη αντίθεση με το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Πρόσθεσε: «Οι προβληματικές διατάξεις δεν έχουν αφαιρεθεί.. "
Το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά θα δώσει στους υπουργούς νομικές εξουσίες να παρακάμψουν δύο στοιχεία του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο συμφώνησε ο Johnson τον περασμένο Οκτώβριο (2019) για να αποφευχθεί η επιστροφή σε σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης