Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pompeo σε Ιταλία: Προσοχή... η Κίνα σας εκμεταλλεύεται

Pompeo σε Ιταλία: Προσοχή... η Κίνα σας εκμεταλλεύεται
Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ιταλία ως τον ευρωπαϊκό αδύναμο κρίκο στον αγώνα εξουσίας με την Κίνα, αφού έγινε η πρώτη χώρα G7 που εντάχθηκε στο επενδυτικό σχέδιο Belt and Road του Πεκίνου το περασμένο έτος
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo είχε μια προειδοποίηση για την ιταλική κυβέρνηση την Τετάρτη: Η Κίνα σας εκμεταλλεύεται.
Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ιταλία ως τον ευρωπαϊκό αδύναμο κρίκο στον αγώνα εξουσίας με την Κίνα, αφού έγινε η πρώτη χώρα G7 που εντάχθηκε στο επενδυτικό σχέδιο Belt and Road του Πεκίνου το περασμένο έτος.
Η Ουάσιγκτον θέλει να αποτρέψει την Ιταλία και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους από την αποδοχή κινεζικών επενδύσεων σε υποδομές και τη χρήση εξοπλισμού από την Huawei για την ανάπτυξη των δικτύων 5G.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Luigi di Maio μετά από συνομιλίες στη Ρώμη, ο Mike Pompeo δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την Κίνα, η οποία "προσπαθεί να αξιοποιήσει την οικονομική παρουσία της στην Ιταλία για να εξυπηρετήσει τους δικούς της στρατηγικούς σκοπούς".
Ο Mike Pompeo, ο οποίος βρίσκεται σε μια εβδομαδιαία περιοδεία στην Ευρώπη που επίσης πέρασε από στην Ελλάδα και την Κροατία, προειδοποίησε τη Ρώμη "να εξετάσει τον κίνδυνο για την εθνική της ασφάλεια και το απόρρητο των πολιτών της" ότι επιτρέπει στις κινεζικές εταιρείες να βοηθήσουν στην ανάπτυξη δικτύων 5G.
Σε αντίθεση με "όταν οι αμερικανικές εταιρείες επενδύουν, το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν είναι εδώ για να δημιουργήσει μια ειλικρινή αμοιβαία επωφελής συνεργασία."
Ο Mike Pompeo, αναδεικνύοντας την ιταλική καταγωγή του, είπε ότι οι Ιταλοί "πρέπει να γνωρίζουν ότι θα είμαστε πάντα εκεί καθώς προκύπτουν τέτοια προβλήματα".
Η αντι-κινεζική ρητορική του Mike Pompeo έρχεται προς το τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας στην οποία η κυβέρνηση Trump έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις στην Κίνα.
Ο Πρόεδρος Donald Trump ισχυρίστηκε ότι οι Δημοκρατικοί είναι θετικοί στην Κίνα και το σχέδιο δικτύου του Υπουργείου Εξωτερικών ζητά από τους συμμάχους να κόψουν την κινεζική τεχνολογία από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για τηλεπικοινωνίες, cloud και εφαρμογές.
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης πει σκληρά λόγια για την Κίνα και τον κορωνοϊό.
"Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει να λογοδοτήσει για την πανδημία και για ένα εκατομμύριο θανάτους και την τεράστια απώλεια τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε οικονομικό πλούτο", είχε αναφέρει.
Πάντως, μετά από τις δηλώσεις Pompeo, ο Di Maio είπε ότι η Ιταλία κατανοεί τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την ανάπτυξη τεχνολογιών 5G και έχει επίγνωση της σημασίας του να έχει ένα ασφαλές δίκτυο "ως μέλος του ΝΑΤΟ".
«Η Ιταλία είναι σταθερά προσανατολισμένη στις ΗΠΑ και την ΕΕ, με τις οποίες μοιραζόμαστε αξίες και ενδιαφέροντα», είπε.
Ο Di Maio ζήτησε επίσης κοινούς κανόνες της ΕΕ για την ασφάλεια των 5G και είπε ότι θα προτείνει συζητήσεις επί του θέματος στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης