Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Traders, Trump και δολάριο εκτοξεύουν το κινεζικό γιουάν, που σημειώνει το καλύτερο τρίμηνο της ιστορίας του

Traders, Trump και δολάριο εκτοξεύουν το κινεζικό γιουάν, που σημειώνει το καλύτερο τρίμηνο της ιστορίας του
Το γιουάν έχει αυξηθεί 3,7% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τους τελευταίους τρεις μήνες
Το κινεζικό γιουάν αναμένεται να σημειώσει το καλύτερο τρίμηνο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, βοηθούμενο από το sell-off στο δολάριο, αλλά και από τα «στοιχήματα» των traders, που θεωρούν πως, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ, τα χειρότερα πέρασαν.
Το γιουάν έχει αυξηθεί 3,7% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τους τελευταίους τρεις μήνες (ένα δολάριο ισοδυναμεί με 6,81 γιουάν), σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο τους τελευταίους τρεις μήνες.
Τα κέρδη ξεπερνούν επίσης εκείνα των αρχών του 2018, όταν η κυβέρνηση Trump άρχισε να επιβάλλει δασμοί στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών.
Η ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου έχει αυξηθεί φέτος, με τον Λευκό Οίκο να ασκεί πίεση στις κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, αυξάνοντας την προοπτική «αποσύνδεσης» της αμερικανικής οικονομίας από την Κίνα.
Ωστόσο, καμία χώρα δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεση να εγκαταλείψει την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, η οποία δεσμεύει κάθε πλευρά να καθυστερήσει την επιβολή πρόσθετων δασμών.
«Ο κύριος αντίκτυπος στο γιουάν προήλθε από την αύξηση των δασμών που είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια» δήλωσε ο Mansoor Mohi-uddin, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of Singapore.
Οι αγορές συναλλάγματος δεν προεξοφλούσαν και άλλους δασμούς πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, πρόσθεσε.
Η Κίνα επωφελήθηκε επίσης από την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για να αντισταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Αυτή η απόφαση ώθησε την απόδοση του κινεζικού δεκαετούς περισσότερες από δύο εκατοστιαίες μονάδες έναντι των αντίστοιχων ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.
«Φαίνεται ότι οι αποδόσεις των κινεζικών ομολόγων θα παραμείνουν υψηλότερες από τα ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών» πρόσθεσε ο κ. Mohi-uddin, επικαλούμενος τη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα.
Column chart of Change in renminbi's dollar value (%) showing China's currency on track for best quarter since financial crisis


Η Κίνα παρουσίασε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 110 δισ. δολαρίων το β’ τρίμηνο του 2020.
Οι εισροές χαρτοφυλακίου, εν τω μεταξύ, έφτασαν τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, καθώς οι ξένοι επενδυτές προτίμησαν μετοχές και ομόλογα εκφρασμένα σε γιουάν.
Οι εισροές θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω μετά την απόφαση του FTSE Russell νωρίτερα αυτό το μήνα να συμπεριλάβει το κινεζικό δημόσιο χρέος στον δείκτη αναφοράς των κρατικών ομολόγων.
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περίπου εισροές 140 δισ. δολαρίων.
Η JP Morgan δηλώνει ότι η ισχύς του γιουάν «βασίστηκε σε μια θεμελιωδώς ισχυρή προοπτική του ισοζυγίου πληρωμών», προσθέτοντας:
«Παρά την απότομη ανατίμηση, η αποτίμηση του γιουάν δεν έχει κορυφωθεί».
Η τράπεζα αναμένει ότι το νόμισμα θα φτάσει να τυγχάνει διαπραγμάτευση στα 6,85 γιουάν ανά το δολάριο μέχρι το τέλος του έτους.
Η Credit Suisse αναμένει ότι θα ενισχυθεί στα 6,7 γιουάν ανά το δολάριο έως το τέλος του 2020.
Τέλος, οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι ένα πιθανό εμπόδιο για το γιουάν.
Η νίκη του δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου Joe Biden τον Νοέμβριο θα ενίσχυε τα κέρδη του γιουάν, ενώ η νίκη του Προέδρου Trump θα έθεσε και πάλι ερωτήματα σχετικά με τη δύναμη της τρέχουσας εμπορικής συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->