Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) σε Di Maio (ΥΠΕΞ Ιταλία): Προσοχή στην κινεζική επιρροή

tags :
Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) σε Di Maio (ΥΠΕΞ Ιταλία): Προσοχή στην κινεζική επιρροή
Tις ανησυχίες του για τα σχέδια της Κίνας να ενισχύσει την οικονομική της επιρροή στην Ιταλία εξέφρασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προειδοποιώντας τη Ρώμη να είναι σε εγρήγορση κατά την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών 5G
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo συναντήθηκε σήμερα 30/9 στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό J. Conte και με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Luigi Di Maio.
«Βασιζόμαστε ιδιαίτερα στην επιρροή που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να ασκήσουν επί των Λιβύων συνομιλητών και επί των ξένων παραγόντων, για να αποφευχθεί σαμποτάρισμα της διαδικασίας ειρήνευσης στη Λιβύη», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Conte, του ζήτησε «να προστατέψει το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της Ιταλίας», διότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την παρουσία του στην Ιταλία προς όφελος των στρατηγικών στόχων του, και όχι για να υπογράψει ειλικρινείς εμπορικές συμφωνίες».
«Γνωρίζουμε τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ασφάλεια, για εμάς αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», του απάντησε ο Di Maio.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι «η χώρα του θα εγγυηθεί την ασφάλεια των δικτύων 5G» και ότι «παραμένει σταθερά αγκυροβολημένη στην ΕΕ και στη συμμαχία με τις ΗΠΑ», αλλά και ότι υπάρχουν και οι κοινές αξίες και συμφέροντα με τις χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Η ιταλική κυβέρνηση ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ουσιαστική βοήθεια που απέστειλαν κατά τη δυσκολότερη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, την περασμένη Άνοιξη.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις σχέσεις του Βατικανού με την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον, έγινε και πάλι σαφές ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές και αποστάσεις.
Ο Pompeo πήρε μέρος σε συμπόσιο που οργανώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη, με θέμα την προαγωγή και προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας μέσω της διπλωματίας.
Κατά την παρέμβασή του ζήτησε από τον πάπα «να δείξει θάρρος», σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των θρησκευτικών διώξεων, κυρίως στην Κίνα.
Στο φόρουμ, από μέρους της Αγίας Έδρας, συμμετείχε ο υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με τις ξένες χώρες, R. Galaher.
Ερωτηθείς, στο τέλος της συνάντησης, αν ο Αμερικανός πρόεδρος Trump προσπαθεί να χειραγωγήσει τον πάπα, απάντησε: « ναι, και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα συναντήσει τον Pompeo».
«Με ακούσατε να προφέρω την λέξη Κίνα ή το όνομα κάποιας άλλης χώρας; Ένας από τους κανόνες της διπλωματίας του Βατικανού, είναι να μην προφέρουμε ονόματα και να μην προχωρούμε σε επιπλήξεις», πρόσθεσε ο υψηλόβαθμος κληρικός του Βατικανού.
Αύριο, ο Pompeo πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας, P. Parolin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης