Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Η Βαγδάτη θεωρεί «επικίνδυνη» την απειλή μιας αμερικανικής αποχώρησης από το έδαφός της

Ιράκ: Η Βαγδάτη θεωρεί «επικίνδυνη» την απειλή μιας αμερικανικής αποχώρησης από το έδαφός της
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Mike Pompeo έδωσε τελεσίγραφο στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα: είτε οι επιθέσεις σταματούν, είτε η Ουάσινγκτον κλείνει την πρεσβεία της και ανακαλεί τους 3.000 στρατιώτες και διπλωμάτες της
Η Βαγδάτη απάντησε επίσημα σήμερα Τετάρτη 30/9, στην απειλή της Ουάσινγκτον ότι θα κλείσει την πρεσβεία της λόγω της αύξησης των επιθέσεων κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ στο Ιράκ, καταγγέλλοντας μια «επικίνδυνη» απόφαση και προσπαθώντας να καθησυχάσει τις άλλες διπλωματικές αντιπροσωπείες.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo έδωσε τελεσίγραφο στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα: είτε οι επιθέσεις σταματούν είτε η Ουάσινγκτον κλείνει την πρεσβεία της και ανακαλεί τους 3.000 στρατιώτες και τους διπλωμάτες της.
Μια αμερικανική αποχώρηση θα σήμαινε το τέλος του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού, καθώς η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζει να απειλεί, αναφέρουν με ανησυχία διπλωμάτες στη Βαγδάτη.
Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Fuad Hussein δήλωσε ότι φοβάται πως "μια αποχώρηση των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει στην αποχώρηση" και άλλων χωρών που έχουν δεσμευτεί επίσης στην καταπολέμηση του ISIS (Ισλαμικό Κράτος).
Αυτό θα ήταν "επικίνδυνο, γιατί το ΙΚ απειλεί το Ιράκ αλλά και ολόκληρη την περιοχή".
Μια αποχώρηση των ΗΠΑ μπορεί κυρίως να καταφέρει βαρύ πλήγμα στον πρωθυπουργό Mustafa al-Qazimi, παρότι ο ίδιος έγινε δεκτός με μεγάλη επισημότητα στον Λευκό Οίκο μόλις πριν από δύο μήνες.

Μια οικογένεια ξεκληρίστηκε
Αυτός ο πρώην αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών, από τότε που ανήλθε στην εξουσία τον Μάιο, ενεπλάκη σε μια αναμέτρηση με τους φιλοϊρανούς, που αποτελούν την πλειοψηφία του κοινοβουλίου και διαθέτουν αρκετό οπλισμό για να αποτελούν, σύμφωνα με δυτικούς στρατιωτικούς, μεγαλύτερη απειλή από το ΙΚ στο Ιράκ.
Από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2020, περίπου 40 επιθέσεις με πυραύλους είχαν στόχο την πρεσβεία των ΗΠΑ και τις ιρακινές βάσεις που στεγάζουν Αμερικανούς στρατιώτες.
Μετά την επίσκεψη του Mustafa al-Qazimi στην Ουάσιγκτον τον Αύγουστο, ο ρυθμός των επιθέσεων αυξήθηκε.
Σχεδόν 40 επιθέσεις σε διάστημα δύο μηνών είχαν στόχο την πρεσβεία και στρατιωτικές βάσεις αλλά και πολυάριθμες μεταφορές υλικοτεχνικής υποστήριξης Ιρακινών υπεργολάβων που εργάζονται για τον αμερικανικό στρατό και τους συμμάχους του στους κόλπους του συνασπισμού κατά του ΙΚ.
"Η επίθεση σε πρεσβείες είναι επίθεση στην κυβέρνηση, γιατί αυτή είναι υπεύθυνη για την προστασία τους", δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Fuad Hussein.
Γι' αυτές τις επιθέσεις εδώ και αρκετούς μήνες την ευθύνη αναλαμβάνουν άγνωστες μέχρι σήμερα οργανώσεις που δηλώνουν ότι οι ενέργειές τους έχουν στόχο να διώξουν τον "Αμερικανό κατακτητή" από το Ιράκ, ομάδες - "προκάλυψη" φιλοϊρανικών κομμάτων και ενόπλων φατριών που εγκαταστάθηκαν στο ιρακινό πολιτικό τοπίο μετά την πτώση του Saddam Hussein το 2003.
Ένας νέος πύραυλος έπληξε το βράδυ της Δευτέρας μια οικογένεια που ζούσε κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες.
Πέντε παιδιά και δύο γυναίκες σκοτώθηκαν.
Παρότι η τραγωδία συγκλόνισε την ιρακινή κοινή γνώμη, η απειλή που βαρύνει τους Αμερικανούς σε αυτήν τη χώρα δεν συγκρίνεται καν με τις άλλες που αντιμετώπισαν στο εξωτερικό, είπε ο Hussein.

Το φάντασμα της Βεγγάζης
"Κάποιοι στην Ουάσινγκτον επικαλούνται τη Βεγγάζη, αλλά αυτή η ανάλυση είναι λανθασμένη, όπως και η απόφαση" για πιθανή αποχώρηση από το Ιράκ, πρόσθεσε, αναφερόμενος στον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη, σε επίθεση κατά της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, στη Λιβύη, το 2012.
"Ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακαλέσουν την απόφασή τους", η οποία είναι επί του παρόντος "προκαταρκτική", είπε.
Κανένας Αμερικανός αξιωματούχος δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα ότι αποφασίστηκε να κλείσει η πρεσβεία, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Ουάσινγκτον παίζει άλλη μια φορά την κάρτα του Ιράκ μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας.
Υπό πίεση, η Βαγδάτη δεν σταματά να προειδοποιεί για το χειρότερο αυτούς που επιτίθενται στις πρεσβείες, δεσμευόμενη εκ νέου σήμερα στους 25 εκπροσώπους αραβικών και δυτικών κυβερνήσεων -συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών- για μέτρα προστασίας.
Παρότι μερικές φορές ανακοινώνονται συλλήψεις, καμιά λεπτομέρεια δεν έχει γίνει ποτέ γνωστή από τις αρχές σχετικά με τους δράστες των επιθέσεων.
Το χειρότερο, όταν 14 μέλη των Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ, της πιο ριζοσπαστικής φιλοϊρανικής φατρίας του Ιράκ, συνελήφθησαν στα τέλη Ιουνίου, 13 αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες έπειτα από τρεις ημέρες.
Σήμερα ο επικεφαλής της ιρακινής διπλωματίας διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι "άνοιξε διαπραγματευτικούς διαύλους με τις ένοπλες ομάδες" του φιλοϊρανικού σιιτικού στρατοπέδου, όπου διχασμοί αρχίζουν να εμφανίζονται.
Οι πιο μετριοπαθείς έχουν αυξήσει τις ανακοινώσεις μετά το αμερικανικό τελεσίγραφο για να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, ενώ οι αδιάλλακτοι ριζοσπάστες πραγματοποίησαν και πάλι επιθέσεις, η τελευταία, χρονικά, ήταν χθες, Τρίτη.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης