Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Η Βρετανία προτείνει συμβιβαστική πρόταση για το θέμα των αλιευτικών δικαιωμάτων

Brexit: Η Βρετανία προτείνει συμβιβαστική πρόταση για το θέμα των αλιευτικών δικαιωμάτων
Βρετανική συμβιβαστική πρόταση για το θέμα των αλιευτικών δικαιωμάτων
Συμβιβαστική πρόταση ως προς τα δικαιώματα πρόσβασης των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους έκανε το Λονδίνο προς τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Guardian.
Το θέμα αυτό είναι ένα από τα πιο ακανθώδη στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως το Λονδίνο προσφέρει μία τριετή μεταβατική περίοδο με τους ισχύοντες όρους για τους ευρωπαϊκούς αλιευτικούς στόλους ώστε να έχουν χρόνο να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που επιφέρει το Brexit.
Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στην εφημερίδα ότι αν τα υπόλοιπα εκκρεμή θέματα μπορέσουν να επιλυθούν, τότε το ζήτημα της αλιείας δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία συμφωνία.
Ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες 29/9 από την Ουάσινγκτον ότι τα εμπόδια «δεν είναι ανυπέρβλητα».
Ωστόσο, εκπρόσωποι των Βρετανών ψαράδων κάλεσαν την κυβέρνησή τους να υπερασπιστεί τα δικά τους συμφέροντα και να τηρήσει τη δέσμευσή της για περιορισμό των ποσοτήτων αλιευμάτων που θα δικαιούνται στα βρετανικά ύδατα οι ευρωπαϊκοί στόλοι.
Η βρετανική διαπραγματευτική ομάδα έχει επίσης καταθέσει πρόσθετα έγγραφα αναφορικά με το άλλο σημαντικό εμπόδιο για μια συμφωνία, το θέμα των κρατικών ενισχύσεων μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.
Η ΕΕ θεωρεί το ζήτημα κρίσιμο για τη διασφάλιση ενός ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού από το 2021 και μετά.
Το βράδυ της Τρίτης η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τελικά με άνετη πλειοψηφία το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση Johnson να αναιρέσει μονομερώς διατάξεις της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ που περιλαμβάνονται στο Πρωτόκολλο περί Βόρειας Ιρλανδίας.
Το νομοσχέδιο πέρα παρά τους ενδοιασμούς αρκετών Συντηρητικών βουλευτών μετά από την παραδοχή της κυβέρνησης ότι παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης