Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Ιστορικά χαμηλά για την λίρα, άνοδος στο Borsa Istanbul και ο ρόλος ενός fund

Τουρκία: Ιστορικά χαμηλά για την λίρα, άνοδος στο Borsa Istanbul και ο ρόλος ενός fund
Το ETF του δείκτη MSCI Turkey καταγράφει εισροές για 11 συνεχόμενους μήνες
Το τουρκικό νόμισμα μπορεί να κατέρριπτε συνεχώς ιστορικά χαμηλά τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά οι μετοχές της χώρας κατάφεραν να προσελκύσουν την υποστήριξη από επενδυτές που συρρέουν στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Να σημειωθεί ότι η τουρκική λίρα υποχωρεί στις 7,779 λίρες έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές διέθεσαν 17,1 εκατ. δολάρια στο ETF του δείκτη MSCI Turkey που διαπραγματεύεται στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τον ισχυρότερο μήνα ροών από τον Οκτώβριο του 2019.
Το ETF καταγράφει εισροές για 11 συνεχόμενους μήνες.
Ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 έχει αυξηθεί 5,2%, καταγράφοντας την τέταρτη καλύτερη απόδοση αυτόν τον μήνα μεταξύ 93 σημαντικών δεικτών που παρακολουθούνται από το Bloomberg.
U.S.-traded Turkey stock ETF draws most inflows in 11 months
Η μεγαλύτερη ώθηση για το ETF ήρθε την εβδομάδα που προηγήθηκε της αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο, όταν και κατέγραψε 14,1 εκατομμύρια δολάρια εισροών.
Η κίνηση των επιτοκίων και η ξεχωριστή χαλάρωση των περιορισμών στις ανταλλαγές συναλλάγματος ακολούθησαν την πτώση στη λίρα στην χαμηλότερη τιμή που είχε ποτέ έναντι του δολαρίου, αλλά οι αποφάσεις προκάλεσαν αύξηση των μετοχών της Τουρκίας.
Η άνοδος των ροών εκείνη την εβδομάδα υποδηλώνει ότι ορισμένοι επενδυτές ανέμεναν δράση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς περίμεναν ότι η εξασθενημένη λίρα θα «προκαλέσει την απάντηση» από τις νομισματικές αρχές, σύμφωνα με τον Mathieu Racheter της Julius Baer στη Ζυρίχη.
Η αύξηση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των ορίων στις συναλλαγές σε ξένο νόμισμα των τραπεζών και τη μείωση του δείκτη περιουσιακών στοιχείων, δείχνουν όλα "ένα καλύτερο περιβάλλον για τις τράπεζες, οι οποίες αποτελούν μεγάλο μέρος του δείκτη MSCI Turkey", δήλωσε ο Racheter.
Η εισροή κεφαλαίων στο ETF έρχεται σε αντίθεση με το γενικό πρότυπο που έθεσαν οι επενδυτές το 2020, όπου οι ξένοι πούλησαν 5,6 δισ. δολάρια σε τουρκικές μετοχές τους πρώτους εννέα μήνες.
Οι εκροές είναι ήδη οι περισσότερες από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ το 2005 και το μερίδιο των τουρκικών μετοχών που κατέχονται από μη κατοίκους έχει μειωθεί κάτω από το 50% για πρώτη φορά από το 2004.
"Η τουρκική αγορά είναι πολύ ευαίσθητη και κάθε ξένο hedge fund ή τοπικός παίκτης μπορεί να μετακινήσει σημαντικά την αγορά", δήλωσε η Anastasia Levashova, διαχειριστής κεφαλαίων της Blackfriars Asset Management στο Λονδίνο.
«Οι μετοχές του ETF τείνουν συνήθως να μιμούνται τις κινήσεις, ειδικά στις τραπεζικές μετοχές, οπότε είναι ξεκάθαρη η κίνηση κάποιου που αγοράζει περιουσιακά στοιχεία σε παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές», πρόσθεσε η ίδια.
Ο Levashova εκτίμησε ότι το fund που οδηγούσε τις εισροές στον MSCI Turkey ETF ήταν πιθανότατα "ένα hedge fund που τοποθετείται στις τουρκικές μετοχές μαζί με παράλληλη αντιστάθμιση στο τουρκικό νόμισμα."
Η λίρα έχει υποχωρήσει 5,5% έναντι του δολαρίου αυτόν τον μήνα, καθώς η έξαρση των εντάσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας αύξησε τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Ο δείκτης Borsa Istanbul Banks, εν τω μεταξύ, σημείωσε άνοδο 3,8% αυτόν τον μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης