Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Πρόγραμμα σε συνεργασία με ΕΔΑ Αττικής για φυσικό αέριο σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος

tags :
ΥΠΕΝ: Πρόγραμμα σε συνεργασία με ΕΔΑ Αττικής για φυσικό αέριο σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος
Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό περί τα 4 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη δικτύων σε στοχευμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου και την επιχορήγηση των εσωτερικών εγκαταστάσεων
Πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά του Λεκανοπεδίου, σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την ΕΔΑ Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκπόνησης, ενώ ο προϋπολογισμός του προβλέπεται να κινείται στα 4 εκατ. ευρώ. Προγραμματίζεται να «τρέξει» την επόμενη άνοιξη, με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, καλύπτοντας έτσι τις ενεργειακές τους ανάγκες με μικρότερο κόστος.

«Απάντηση» στο υψηλό κόστος της εγκατάστασης

Εκτός από τη μικρότερη τιμή, το φυσικό αέριο έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι δεν προπληρώνεται για να καταναλωθεί (όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης ή τα πέλετ). Κατά συνέπεια, δεν προκαλεί καμία επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό, για την αγορά καυσίμου με την έναρξη της χειμερινής περιόδου.
Επίσης, σε αντίθεση με τα τζάκια και τις σόμπες, ένας λέβητας φυσικού αερίου δεν ρυπαίνει με την εκπομπή καπνού και μικροσωματιδίων. Επομένως, δεν επιβαρύνει την κατοικία, αλλά και δεν συμβάλει στη δημιουργία αιθαλομίχλης.
Το μοναδικό εμπόδιο ωστόσο για την αξιοποίηση των παραπάνω πλεονεκτημάτων αποτελεί το γεγονός ότι είναι υψηλό το αρχικό κόστος απόκτησης της εσωτερικής εγκατάστασης. Έτσι, μέσω του προγράμματος θα προβλέπεται η επιδότηση των εγκαταστάσεων, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο ως «αντίδοτο» στην ενεργειακή φτώχεια. Παράλληλα, θα επιδοτούνται κατά 100% τα τέλη σύνδεσης, όπως ισχύει και για όλους τους πελάτες της ΕΔΑ Αττικής.

Νωρίτερα το πρόγραμμα επιδότησης της ΕΔΑ Αττικής

Νωρίτερα από την παραπάνω δράση, και πιο συγκεκριμένα γύρω στον Φεβρουάριο, αναμένεται να «τρέξει» το πρόγραμμα που υλοποιεί σε ετήσια βάση η ΕΔΑ Αττικής, για την επιδότηση της αντικατάστασης των εσωτερικών συστημάτων θέρμανσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται να έχει και πάλι προϋπολογισμό περί τα 3 εκατ. ευρώ.
Όπως και τα προηγούμενα έτη, δεν θα περιλαμβάνει περιουσιακά κριτήρια. Κάτι που σημαίνει πως θα ολοκληρωθεί με την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.
Την ίδια στιγμή, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιταχυνθεί τα έργα της ΕΔΑ Αττικής για την ενίσχυση της διείσδυσης στο Λεκανοπέδιο. Έτσι, η εταιρεία εκτιμά ότι θα καταφέρει να υλοποιήσει σχεδόν πλήρως τους στόχους που έχει θέσει για φέτος στο Πρόγραμμα Ανάπτυξής της, παρά τα εμπόδια που προκάλεσε η πανδημία και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024, φέτος αναμένεται να προστεθούν στην Αττική 150 χιλιόμετρα δικτύου και να αναβαθμισθούν άλλα 15 χιλιόμετρα. Επίσης, προγραμματίζεται να υλοποιηθούν 20.500 νέες συνδέσεις.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης