Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εξετάζει το Υπουργείο Ενέργειας

tags :
Κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εξετάζει το Υπουργείο Ενέργειας
Το αίτημα του ΥΠΕΝ στην Κομισιόν για έκτακτη επιχορήγηση του ΕΛΑΠΕ, μαζί με την πρόταση για το νέο σχήμα διαγωνισμών ΑΠΕ
Η αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, το οποίο στο τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα φθάνει τα 224 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μια σειρά από σενάρια τα οποία προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των εμπλεκομένων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εξετάζονται από τους επιτελείς του υπουργείου με δεδομένη τη ρητή δημόσια δέσμευση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (ειδικό τέλος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για την κάλυψη του κόστους της ενέργειας από ΑΠΕ) και δεν θα επιβαρυνθούν οι απλοί καταναλωτές και η βιομηχανία.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των σεναρίων που βρίσκονται στο τραπέζι, προκρίνεται αυτό της κάλυψης του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο σχεδιάστηκε για να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκαλεί στις οικονομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πανδημία του COVID-19.

Ανατροπή των δεδομένων λόγω πανδημίας

Πρόκειται για μια λύση στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα δημοσίως η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία ωστόσο ήταν εξαιρετικά επιφυλακτική για το κατά πόσο η λύση αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν.
Ωστόσο η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς ενισχύεται από το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ προκλήθηκε κυρίως λόγω της ανατροπής των δεδομένων στην αγορά ηλεκτρισμού εξαιτίας της πανδημίας.
Η κατακόρυφη μείωση της ζήτησης ειδικά κατά την περίοδο του lockdown, η οποία μάλιστα δεν έχει επανέλθει ακόμη στα προ κορωνοϊού επίπεδα, οδήγησε σε μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος ανοίγοντας την ψαλίδα μεταξύ των εγγυημένων τιμών των ΑΠΕ και της υπόλοιπης παραγωγής ρεύματος. Και αυτό σε μια περίοδο με αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών. Ταυτόχρονα μειώθηκαν δραστικά και οι τιμές των ρύπων, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ.

Ισοσκελισμένο ΕΛΑΠΕ «έδειχναν» οι προβολές

Όσο δε για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ κατά περίπου 4 ευρώ/MWh που έγινε το Σεπτέμβριο του 2019 και στην οποία πολλοί αποδίδουν το υψηλό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, είχε αποφασιστεί χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την επέλαση της πανδημίας. Μάλιστα οι προβολές που είχαν γίνει πριν την οριστικοποίηση εκείνης της απόφασης έδειχναν ότι ο ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2020 θα ήταν ισοσκελισμένος.
Με βάση αυτά τα δεδομένα το ΥΠΕΝ φαίνεται ότι στο σχέδιο που θα κοινοποιήσει στην Κομισιόν ζητώντας έγκριση του νέου σχήματος ανταγωνιστικών διαδικασιών για τις ΑΠΕ θα συμπεριλάβει και το αίτημα για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η περίπτωση της Γερμανίας

Άλλωστε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, σχεδιάζει να αντιμετωπίσει αντίστοιχο ζήτημα και η Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Ιουλίου η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση της εισφοράς EEG (το αντίστοιχο ελληνικό ΕΤΜΕΑΡ) χρησιμοποιώντας κονδύλια του προϋπολογισμού.
Στη Γερμανία το έλλειμμα του λογαριασμού EEG υπολογίζεται σε 2 δις. ευρώ έναντι πλεονάσματος 3,5 δις. ευρώ τον Ιούλιο του 2019, λόγω των χαμηλότερων τιμών χονδρικής και της υψηλότερης παραγωγής ΑΠΕ.
Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε αύξηση του τέλους υπέρ του λογαριασμού EEG, θα περιορίσει την εισφορά στα 65 ευρώ/MWh για το 2021 και στα 60 ευρώ/MWh για το 2022, διαθέτοντας 11 δις ευρώ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η κίνηση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης θα πρέπει να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες γεγονός που αυτονόητα καθιστά πιο ισχυρό ένα αντίστοιχο ελληνικό αίτημα.

Ωφελημένη η προμήθεια σύμφωνα με τους παραγωγούς ΑΠΕ

Πάντως μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει το ΥΠΕΝ είναι και η ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών, δηλαδή στην προμήθεια ρεύματος. Ένα σενάριο που εγείρει μεγάλες αντιδράσεις μεταξύ των προμηθευτών ρεύματος, ενώ εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει κυρίως τη ΔΕΗ η οποία έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ρεύματος.
Το σενάριο αυτό προκαλεί αντιδράσεις και στη βιομηχανία η οποία επιδιώκει το ΕΤΜΕΑΡ να παραμείνει ως μια διακριτή χρέωση στους λογαριασμούς ρεύματος η οποία ισοσκελίζεται μέσω της αντιστάθμισης ρύπων.
Αντίθετα η ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων αντιμετωπίζεται ως η πλέον κατάλληλη και μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα από τους παραγωγούς ΑΠΕ, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η μείωση του κόστους θερμικής παραγωγής ρεύματος το προηγούμενο διάστημα (λόγω της μείωσης τιμής του φυσικού αερίου), έχει αποδώσει σημαντικά οικονομικά οφέλη στους προμηθευτές ρεύματος γεγονός που όπως λένε αποδεικνύεται από τα κέρδη της ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του έτους.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης