Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα των ΗΠΑ σε Erdogan μέσω της επίσκεψης Pompeo στην Ελλάδα - Πώς την αποτιμά η Αθήνα - Προαναγγελία αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας

tags :
Μήνυμα των ΗΠΑ σε Erdogan μέσω της επίσκεψης Pompeo στην Ελλάδα - Πώς την αποτιμά η Αθήνα - Προαναγγελία αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας
Τα μηνύματα της επίσκεψης Pompeo στην Ελλάδα - Προαναγγελία για αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας - Προβληματισμός στην Τουρκία
Πάρα πολύ θετικά αποτιμά η ελληνική κυβέρνηση τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, M. Pompeo στη χώρα μας.
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι πρόκειται για ένα ταξίδι - σταθμό στον διπλωματικό μαραθώνιο της χώρας μας για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων αλλά και ενόψει των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής (1-2 Οκτωβρίου).
Το ξεκάθαρο μήνυμα που εστάλη στην Τουρκία είναι ότι οι ΗΠΑ είναι με την πλευρά της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου και πως  η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί μονομερείς ενέργειες και κλιμάκωση της έντασης αλλά προκρίνει τον διάλογο.
Για την Ελλάδα είναι άκρως θετικό το γεγονός ότι ο M. Pompeo επισκέφθηκε μόνο την Ελλάδα και δεν συμπεριέλαβε στην επίσκεψή του μετάβαση στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη και συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση.
Στο επιτελείο του τούρκου προέδρου T. Erdogan, επικρατεί προβληματισμός και σκεπτικισμός καθώς η επίσκεψη Pompeo στην Ελλάδα, δεν εξαντλήθηκε μόνο σε ευχολόγιο αλλά είχε σημαντικό περιεχόμενο για την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Τα τρια μηνύματα της επίσκεψης Pompeo

Πάντως, σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές, η επίσκεψη Pompeo στην Ελλάδα εν μέσω έντονης προκλητικότητας αλλά και μόλις λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στέλνει σαφή μηνύματα.
Ειδικότερα, υπογραμμίζει την αναβαπτισμένη ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση, ενώ αναδεικνύει και μια στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, που έχει αφήσει πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και στέκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις.
Εξάλλου, η παρουσία Pompeo στη Σούδα αναδεικνύει τον αυξημένο ρόλο της στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά διαπιστώνει ταύτιση απόψεων με τις ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε η αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν που περιλαμβάνεται για τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης, που «πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» απηχούν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις στην κρίση με την Τουρκία.

Στις «αποσκευές» Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες η επίσκεψη Pompeo

Με τα θετικά μηνύματα των ΗΠΑ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενδέχεται να έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου C. Michell πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.



Το χρονικό της επίσκεψης Pompeo στα Χανία και οι συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την 115η Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, δηλώνοντας συγκρατηυμένα αισιόδοξος ότι έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας.
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τόνισε ότι στηρίζει τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
O πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το πολεμικό πλοίο USS Hershel Woody Williams θα έχει μόνιμη έδρα τη Σούδα.
Image
O Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Σούδα το πιο στρατηγικό σημείο της ανατολικής Μεσογείου.
«Παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες συνοψίζονται σε 4 λέξεις:
Όχι σε μονομερείς ενέργειες.
 Η ελληνική απάντηση δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε.
«Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ ευαίσθητη και δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας.
Η Άγκυρα προχωρά σε τακτικισμούς που είναι αντίθετοι στις αρχές του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής, εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο κρατών.
Αιχμή της συμφωνίας μας η αναβάθμιση των F16 σε Viper.
Image
Η συνεργασία μας διευρύνεται σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές, όπως η Αλεξανδρούπολη που εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Το διεθνές δίκαιο πρέπει να μένει η σταθερή πυξίδα για όλους μας.
Είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές που προσδοκούμε ότι θα αρχίσουν σύντομα.
Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε "διευρύνεται όμως και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές.
Image
Όπως στην Αλεξανδρούπολη η οποία ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ανατολική και κεντρική Ευρώπη.
Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Το ίδιο και το λιμάνι της Καβάλας».
«Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα.
Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι επίσης που ο φίλος υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου στα Χανιά.
Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την διευρυμένη συνάντηση που είχαν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.
Image
«Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης» πρόσθεσε.

Image
Pompeo: Πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή η Ελλάδα

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σούδα, εκφράζοντας παράλληλα και την στήριξή του στην χώρα μας και την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Pompeo  -ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε το πρωθυπουργικό ζεύγος για τη φιλοξενία του- είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός ΥΠΕΞ έρχεται στην Ελλάδα δυο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση» Ελλάδος-ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας αλλά και ότι είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης και την στρατιωτική ηγεσία.
Ο Pompeo είπε ακόμη ότι συζητήσανε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και «δουλεύουμε για να προωθήσουμε τα πράγματα που συζητήσαμε πριν από ένα χρόνο σχετικά με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έγινε πέρυσι».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή ο μόνιμος ελλιμενισμός του ελικοπτεροφόρου πλοίου "USS Hershel «Woody» Williams" στη βάση, «γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει την στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται».
Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας ο κ. Πομπέο είπε ότι «πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, και στηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για την ευημερία στην περιοχή».
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ «όπως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος», πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Stoltenberg «σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο».
Ο Pompeo αναφέρθηκε στον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή, ενώ συνέστησε σε όλους την εξεύρεση μίας ειρηνικής λύσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα δύο φορές μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Έχουμε πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση, σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας.
Το Herschel Williams θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στο ναύσταθμο της Σούδας.
Είναι μια τέλεια επιλογή και μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί η Ρωσία αποσυντονίζει την περιοχή, όπως έκανε στη Λιβύη», υπογράμμισε ο Pompeo.
Στα ελληνικά ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φιλοξενία του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo.
«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που μου έδειξε την αληθινή έννοια της ελληνικής φιλοξενίας», έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο M. Pompeo.
Στην ίδια ανάρτηση ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατέστησε σαφές πως η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βασίζεται στο ισχυρό θεμέλιο των δεσμών των δύο λαών, μια απόδειξη των κοινών αξιών των χωρών μας και της διαρκούς φιλίας τους.
Ο κ. Pompeo συνοδεύει την ανάρτηση από μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αμερικανός πρέσβης G. Pyatt να γευματίζουν στην αυλή της οικίας του κ. Μητσοτάκη.
Image
Σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Τουρκία, έστειλε η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, στην Ελλάδα και ιδιαίτερα το γεγονός ότι φιλοξενήθηκε  στην οικία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Χανιά, καθώς υπογραμμίζονται οι ιδιαίτερα καλές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Ελλάδα επιμένει ότι η Σύνοδος Κορυφής (1-2/10/2020) πρέπει να αποφασίσει κυρώσεις για την Τουρκία, κάτι όμως που θέλουν να αποφύγουν χώρες της ΕΕ και κυρίως η Γερμανία. Μάλιστα, πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές δεν θεωρούν τυχαία την αναβολή της Συνόδου που είχε προγραμματιστεί για τις 24-25 Σεπτεμβρίου…
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επιμένει στις απειλές και τις προκλήσεις με τον Recep Tayyip Erdogan να υποστηρίζει χθες «Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, αλλά ιδιοκτήτες».

Η επίσκεψη στη Σούδα

Οι σημερινές δηλώσεις κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη - Pompeo στη Σούδα ισχυροποίησαν ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, αλλά και να τονιστεί ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.
Εξάλλου, σημειώνεται ότι η επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία κυκλοφορούν εντόνως πληροφορίες για την πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν εκεί τα οπλικά συστήματα από τη βάση του Ινσιρλίκ που λειτουργεί στα Άδανα από το 1951.
Στην Σούδα Μητσοτάκης και Πομπέο | Capital
Στη Σούδα, άλλωστε, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, να δημιουργήσουν κοντά στην αμερικανική βάση Ναύσταθμο για τη μόνιμη παρουσία εκεί σκαφών του Στόλου που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και εκφράζει τη βούληση της ελληνικής πλευράς να ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας.
Οι Μητσοτάκης και Pompeo μετέβησαν στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Σόδας το πρωί της Τρίτης. Εκεί ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τους διοικητές των δύο βάσεων της αμερικανικής και της ελληνικής.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα στη συνέχεια θα μεταβούν στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14 και μετά θα ξεναγηθούν σε ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται στο ναύσταθμο.
Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Ακολούθως θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Τα τρια μηνύματα της επίσκεψης

Πάντως, σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές, η επίσκεψη Pompeo στην Ελλάδα εν μέσω έντονης προκλητικότητας αλλά και μόλις λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στέλνει σαφή μηνύματα.
Ειδικότερα, υπογραμμίζει την αναβαπτισμένη ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση, ενώ αναδεικνύει και μια στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, που έχει αφήσει πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και στέκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις.
Εξάλλου, η παρουσία Pompeo στη Σούδα αναδεικνύει τον αυξημένο ρόλο της στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά διαπιστώνει ταύτιση απόψεων με τις ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε η αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν που περιλαμβάνεται για τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης, που «πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» απηχούν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις στην κρίση με την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης