Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κυκλώνει την Αττική ο κορωνοϊός - Μάσκες παντού το επόμενο μέτρο - Σύσκεψη στο Μαξίμου με φόντο την έξαρση - Πάνω από τη μονάδα ο επιδημιολογικός δείκτης

Κυκλώνει την Αττική ο κορωνοϊός - Μάσκες παντού το επόμενο μέτρο - Σύσκεψη στο Μαξίμου με φόντο την έξαρση - Πάνω από τη μονάδα ο επιδημιολογικός δείκτης
Κρίσιμα 24ωρα για τον κορωνοϊό στην Αττική - Προβληματισμός στους επιστήμονες για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες - Φοβούνται εστίες υπερμετάδοσης
(Συνεχές upd) Στο... κόκκινο παραμένει η Αττική σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς ο σχεδόν διπλάσιος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφηκε μέσα σε ένα 24ωρο στο λεκανοπέδιο - 240 νέα κρούσματα έναντι 127 επιβεβαιώνει την ανησυχία των και υγειονομικών αρχών για τη λήψη περαιτέρω μέτρων εφόσον χρειαστεί.
Το τελευταίο 24ωρο επίσης έχουν καταγραφεί 73 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό σε νοσοκομεία όλης της χώρας, με την πλειονότητα να εισάγεται στα νοσοκομεία της Αττικής, ιδίως στα νοσοκομεία Λαϊκό και Παμμακάριστος.
Αλλά και η συνολική εικόνα για τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα γεννά προβληματισμό.
Οκτώ ημέρες μετά τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν για την Αττική, τα κρούσματα έχουν αυξητική τάση αντί να μειώνονται και ήδη έχει ηχήσει το καμπανάκι για νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν υπό το πρίσμα της Επιτροπής και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην σημερινή 30/9 σύσκεψη όπου θα επανεκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ακόμη παραμένει ως ύστατη λύση το lockdown για την Αττική, ωστόσο οι επόμενες ημέρες και ο αριθμός των κρουσμάτων που θα καταγραφεί θα δείξουν αν έφτασε η στιγμή για την μεγάλη απόφαση, η οποία ωστόσο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών.
Το μέτρο της μάσκας ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι αυτό που θα ανακοινωθεί και ίσως υπάρξουν και παρεμβάσεις για το θέμα των πλατειών καθώς εκεί εντοπίζεται συνωστισμός από νέους κάθε βράδυ, μετά και το κλείσιμο των καταστημάτων διασκέδασης.
Μετά τους ανησυχητικούς σημερινούς αριθμούς κρουσμάτων κορωνοϊού και διασωληνωμένων, μία ακόμη «καμπάνα» για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας «χτύπησε» η 16η έκθεση προόδου του Εθνικού Παρατηρητηρίου κορωνοϊού, η οποία αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου.
Όπως σημειώνεται, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων.
Ο δείκτης Rt για την επικράτεια αυξήθηκε σε 1, ενώ στην Αττική, για το υπό εξέταση διάστημα, υπολογίζεται άνω της μονάδας.
Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται δε, στην Αττική, η οποία εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου.

Στοχευμένες δράσεις για τις κόκκινες περιοχές της Αττικής

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 2.600 ελέγχους τις τελευταίες 5 ημέρες σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου.
Πρόσβαση στην εξέταση είχαν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως και η εξέταση ήταν δωρεάν.
Έχουν εντοπιστεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον κορωνοιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί.
Η δράση αυτή θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού SARS-CoV-2.
Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία εκεί παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου.


Χαρδαλιάς: Αντιμέτωπος με δεύτερο κύμα κορωνοϊού ο πλανήτης - Νέα έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων

Την υποχρεωτική διενέργεια τεστ σε όλους τους εργάτες γης στην περιοχή του Ευρώτα που αφορά περίπου σε 1.300 άτομα και την αποχή από την εργασία τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσμα προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή 29/9 ενημέρωση.του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Όπως είπε, στον δήμο Ευρώτα, στα πρώτα 805 δείγματα που έχουν εξεταστεί σε αλλοδαπούς και όχι μόνο εργάτες γης, εντοπίστηκαν 39 θετικά κρούσματα.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εργάτες στον Ευρώτα τόσο σε εξωψτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και ελέγχους στις μετακινήσεις του με στόχο τον περιορισμό μετάδοσης των κρουσμάτων, ενώ για τους κατοίκους ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν έλεγχοι για κορωνοϊό σε όσους συνεργάζονται ή έχουν έρθει σε επαφή με εργάτες γης.
Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι από τις 12-27 Σεπτεμβρίου έχουν γίνει 110 και μέχρι την Κυριακή είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους 10 σχολεία και τμηματα σε 123 σχολεια, εκ των οποίων τα 93 βρίσκονται στην Αττική.  
Ειδικά για την Αττική, και κυρίως για τον Δήμο Αθηναίων, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, επανέλαβε τα μέρτα που ανακοινώθηκαν χθες σε συνεργασία με τον Δήμο και περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
-Ο Δήμος των Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
-Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).
-Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.
-Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
-Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.

Κορωνοϊός: Νέο υψηλό 416 νέα κρούσματα - 79 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 29/9 416 νέα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 416, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 18.123 (ημερήσια μεταβολή +2,3%), εκ των οποίων 56,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας
έχουν καταγραφεί συνολικά 388 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών πουνοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 79 (75,9% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Image

Image
Από το σύνολο των 18.123 κρουσμάτων, 2898 (16%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 7.479 (41,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που  έχουν συνολικά ελεγχθεί 1296795 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουνελεγχθεί 10719 δείγματα.
Image

Από τις 15 Οκτωβρίου ο εμβολιασμός για τη γρίπη

«Από τις 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την γρίπη.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν γίνει κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια.
Το 2019, ύστερα από σχετική καμπάνια, έγιναν περισσότερα από 3 εκατομμύρια.
Και φέτος έχουν παραγγελθεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.
Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού θα γίνουν στις 14:00 το μεσημέρι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ για να αντέξει στις όποιες πιέσεις από την «διπλή απειλή», του κορονοϊού και της γρίπης.
Μέσα στον Οκτώβριο το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποκτήσει ακόμη 67 κλίνες ΜΕΘ από δωρεές, ενώ από το Δεκέμβριο θα αρχίσουν να προστίθενται 174 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» είπε ο κ.Πέτσας..
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην «Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με τη οποία - σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές - μπορεί να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές.
Υπογραμμίζεται ότι οι ασθενείς που θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλείων».
«Ξέρουμε ότι η μάχη είναι δύσκολη.
Μπορούμε, όμως, να την κερδίσουμε.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται για κάθε στιγμή και κάθε περιοχή.
Είναι, όμως αυτονόητο πως κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν τηρείται από όλους.
Και αυτό είναι τώρα το στοίχημα» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Τι ισχύει από 21/9

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης