Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Επιβολή κυρώσεων σε μέλη της κυβέρνησης Lukashenko

Βρετανία: Επιβολή κυρώσεων σε μέλη της κυβέρνησης Lukashenko
Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις σε οκτώ μέλη της κυβέρνησης Lukashenko
Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις κατά του Alexander Lukashenko, του γιου του και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης της Λευκορωσίας, στο πλαίσιο του νέου βρετανικού καθεστώτος επιβολής κυρώσεων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανακοίνωσε η βρετανική πρεσβεία, επικαλούμενη τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Dominic Raab.
Στις νέες κυρώσεις περιλαμβάνονται, απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο για οκτώ πρόσωπα του καθεστώτος της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Lukashenko, του γιου του Viktor, και του Igor Sergeenko, επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης.
Παρόμοιες κυρώσεις επιβλήθηκαν και από τον Καναδά και «αποτελούν μέρος συντονισμένης διεθνούς προσέγγισης σε συνεργασία με τον Καναδά, σε μια προσπάθεια προάσπισης των δημοκρατικών αξιών και της διαρκούς πίεσης στους υπεύθυνους της καταπίεσης».
Το καθεστώς του Lukashenko ευθύνεται, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, «για μια σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης κατά την προεκλογική περίοδο και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, ο Lukashenko όχι μόνο αρνήθηκε οποιοδήποτε διάλογο με την αντιπολίτευση, αλλά επιπλέον, επέλεξε να εντείνει την βίαιη καταστολή».
Το καθεστώς κυρώσεων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε όσους εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διακίνηση κεφαλαίων μέσω βρετανικών τραπεζών και οποιοδήποτε όφελος από τη βρετανική οικονομία.
Ο Lukashenko, είναι ο πρώτος ηγέτης στον οποίο επιβάλλονται τέτοιου είδους κυρώσεις, οι οποίες νομοθετήθηκαν τον Ιούλιο.
«Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα με την επιβολή κυρώσεων κατά του βίαιου και δόλιου καθεστώτος.
Δεν αποδεχόμαστε τα εκλογικά αποτελέσματα νοθείας”, δήλωσε ο Dominic Raab και πρόσθεσε ότι “θα φροντίσουμε ώστε όσοι ευθύνονται για τον εκφοβισμό του λαού της Λευκορωσίας, να λογοδοτήσουν και θα υψώσουμε το ανάστημά μας στο όνομα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν για τον βασανισμό και την κακοποίηση εκατοντάδων διαδηλωτών μετά τις προεδρικές εκλογές νοθείας.
Οι αρχές της Λευκορωσίας δεν έκαναν τίποτα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.
Πολλά πρόσωπα της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί, έχουν εκδιωχθεί βιαίως χωρίς να τους επιτρέπεται να επιτρέψουν στη χώρα τους, τακτική που δηλώνει την περιφρόνηση του Lukashenko για τον διάλογο με την αντιπολίτευση και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, καταλήγει η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης