Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ταφόπλακα στην κτηματαγορά αλλά και στην αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Ταφόπλακα στην κτηματαγορά αλλά και στην αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου
Πυρ ομαδόν από φορείς της αγοράς - Τι αποκαλύπτει η επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ στο Γιώργο Γεραπετρίτη
Blackout έρχεται στην αγορά ακινήτων καθώς ακυρώνονται από την 1η Οκτωβρίου οι αγοραπωλησίες για τους επόμενους τρεις μήνες διότι η υπάρχουσα νομοθεσία απαγορεύει τη μεταβίβαση του ακινήτου με αυθαιρεσίες και από το νέο έτος εφαρμόζεται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου για όσα ακίνητα είναι απολύτως νόμιμα.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων κ. Δημήτρης Καψιμάλης μιλώντας στο ΒΝ και επισημαίνει την αναγκαιότητα να δοθεί παράταση τριών μηνών για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων διότι σήμερα κανένας ιδιοκτήτης δεν γνωρίζει τις αυθαιρεσίες του ακινήτου που έχει στην κατοχή.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η πλειονότητα των πολιτών εγκλωβίστηκαν μέσα στη πανδημία χάνοντας πολύτιμο χρόνο για την τακτοποίηση του θέματος.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων υποστηρίζει ότι στην επαρχία η πλειονότητα των κτισμάτων είναι αυθαίρετα και στην επόμενη μεταβίβαση από πατέρα σε παιδί δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί διότι θα έχει αυθαιρεσίες ενώ το κόστος θα είναι αξεπέραστο σε βαθμό που θα είναι προτιμότερο να το γκρεμίσεις και να το αντικαταστήσει με νεότερο κτίσμα.
Επίσης η πλειονότητα των παραθεριστικών κατοικιών περιλαμβάνουν αυθαιρεσίες άνω του 40% με αποτέλεσμα να εμπίπτουν στην κατηγορία 5.
Αλλά και οι μικρότερες αυθαιρεσίες ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων δεν θα επιτρέπουν την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου που θα είναι αναγκαία για την μεταβίβασή του.
Ο κ. Καψιμάλης αφήνει αιχμές κατά του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη,τονίζοντας ότι κάνει πολιτική με πείσματα και αγνοεί την πραγματική διάσταση του προβλήματος και τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει αργότερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Από την πλευρά του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει σηκώσει ψηλά τη σημαία της τρίμηνης παράτασης των δηλώσεων για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και προσωπικά ο κ. Κωστής Χατζηδάκης αρνείται την παράταση της προθεσμίας που λήγει σήμερα Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ Γιώργος Στασινός με νέα του επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και στον Υπουργό που έχει την αρμοδιότητα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Γιώργο Γεραπετρίτη, ζητά, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους για τις προθεσμίες των νόμων 4495/2017 και 4178/2013 που λήγουν σήμερα, οι οποίες αφορούν τις δηλώσεις αυθαιρέτων.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι στην κατηγορία 5 δεν εντάσσονται αποκλειστικά και μόνο περιπτώσεις μεγάλων υπερβάσεων ή κτιρίων χωρίς οικοδομική άδεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιεξόδου που θα δημιουργηθεί με τη λήξη της προθεσμίας (και η οποία χρειάζεται γενικότερη νομοθετική ρύθμιση) της κατηγορίας 5 του Ν. 4495/2017, είναι τα ακίνητα που, παρά τα σχέδια της άδειας δόμησης, στην πράξη έχουν τοποθετηθεί εξαρχής εντός δημόσιου κοινόχρηστου χώρου (πχ πρασιά, πεζοδρόμιο κλπ) έστω και κατά 10 εκατοστά.
Με τη λήξη της σημερινής προθεσμίας όλα τα ακίνητα αυτά (που πιθανόν δεν είναι γνωστή σε κανέναν η παρατυπία, αν δεν έχει κάνει μηχανικός επί τούτου μέτρηση και αυτοψία) τίθενται αυτόματα εκτός κάθε συναλλαγής από την 1η Οκτωβρίου 2020.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που το ΤΕΕ έχει συγκεντρώσει, δεν έχει ολοκληρωθεί η δήλωση αυθαιρέτων στα ακίνητα του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Συμπληρώνει ότι εκατοντάδες ακίνητα του δημοσίου έχουν χτιστεί χωρίς άδεια δόμησης ή με ειδικές διατάξεις και ενδεχομένως θεωρούνται, πλέον, αυθαίρετα κατηγορίας 5, με ειδικές ευνοϊκές διαδικασίες υπαγωγής.
Ωστόσο, η έλευση της καταληκτικής προθεσμίας, θα οδηγήσει αυτόματα στον αποκλεισμό αυτών των ακινήτων του Δημοσίου, ως μη νομίμως υφιστάμενα, από κάθε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ανακαίνισης, αναβάθμισης κλπ, όπως ενδεικτικά προγράμματα ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης, στατικής επάρκειας - ανθεκτικότητας κλπ.
Τα ανωτέρω ισχύουν πολύ περισσότερο για τα ακίνητα που η Πολιτεία προγραμματίζει να ενταχθούν τόσο στο τρέχον όσο και στο νέο ΕΣΠΑ αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, διακινδυνεύοντας την ουσία μιας πολιτικής που το ίδιο το ΥΠΕΝ προωθεί και δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα σε φορείς του Δημοσίου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης