Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα Pew: Οι πολίτες εμπιστεύονται τους επιστήμονες περισσότερο από κυβερνήσεις και ΜΜΕ

Έρευνα Pew: Οι πολίτες εμπιστεύονται τους επιστήμονες περισσότερο από κυβερνήσεις και ΜΜΕ
Μεγαλύτερη η αποδοχή για τους επιστήμονες παγκοσμίως
Διεθνής έρευνα του Κέντρου Ερευνών Pew -σε 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- δείχνει ότι οι επιστήμονες και η επιστημονική έρευνα χαίρουν σχετικά υψηλής αποδοχής παγκοσμίως συγκριτικά με άλλες ομάδες και θεσμούς της κοινωνίας.
Ειδικότερα, το 36% των πολιτών κατά μέσο όρο δηλώνει ότι έχει «πολλή εμπιστοσύνη» στους επιστήμονες, ποσοστό εμπιστοσύνης ανάλογο με αυτό προς τους στρατιωτικούς.
Πολύ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά εμπιστοσύνης στους επικεφαλής των επιχειρήσεων, στις κυβερνήσεις και στα μέσα ενημέρωσης.
Η μεγάλη πλειονότητα, σε ποσοστό 82%, πιστεύει ότι οι κρατικές επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα φέρνουν οφέλη στην κοινωνία.
Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του κοινού εκφράζει αμφιβολίες και ανησυχίες σχετικά με τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, την εισαγωγή του αυτοματισμού στην εργασία και τις επιστημονικές επεμβάσεις στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.
Το 47% των πολιτών στην Ευρώπη θεωρεί καλές για την κοινωνία τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση της εργασίας, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 42%.
Σε άλλους τομείς, όπως η εξερεύνηση του διαστήματος, κυριαρχούν οι θετικές γνώμες για τους επιστήμονες.
Όσον αφορά τη στάση των πολιτών απέναντι στα εμβόλια, η πλειονότητα στις περισσότερες χώρες θεωρεί τα παιδικά εμβόλια σχετικά ασφαλή και αποτελεσματικά, όμως σημαντικές μειονότητες εκφράζουν αμφιβολίες.
Πρόκειται για άλλη μία ένδειξη σχετικά με την ανησυχητική διείσδυση των αντιεμβολιαστικών απόψεων σε μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού.
Η σαφής εμπιστοσύνη του κοινού στους επιστήμονες είναι συχνά μεγαλύτερη στο αριστερό τμήμα του πολιτικού φάσματος από ό,τι στο δεξιό, κάτι πολύ ορατό σε χώρες όπως οι ΗΠΑ (62% έναντι 20%) και ο Καναδάς (74% έναντι 35%), σύμφωνα με το Pew.
Η ψαλίδα εμπιστοσύνης προς τους επιστήμονες μεταξύ αριστεράς και δεξιάς (με βάση τον αυτοπροσδιορισμό των ερωτώμενων) είναι μικρότερη στην Ευρώπη: 27% στη Βρετανία, 17% στη Γερμανία, 15% στη Σουηδία και 10% στην Ισπανία.
Από την έρευνα προκύπτει ότι υπάρχει ανάλογη σχέση ανάμεσα στις απόψεις για την κλιματική αλλαγή και στην πολιτική ιδεολογία, με τους «αριστερούς» να τη θεωρούν σοβαρό πρόβλημα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι «δεξιοί».
Αυτό ισχύει εξίσου στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και στις χώρες της Ευρώπης.
Μεγαλύτερος σκεπτικισμός υπάρχει απέναντι στους ειδικούς, όσον αφορά την επίλυση σημαντικών προβλημάτων.
Ενώ οι επιστήμονες είναι ανάμεσα στις ομάδες που απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, οι δύο στους τρεις πολίτες διεθνώς (66%) λένε πως είναι καλύτερο να βασιζόμαστε σε ανθρώπους με πρακτική εμπειρία για την επίλυση πιεστικών κοινωνικών προβλημάτων.
Μόνο το 28% πιστεύει ότι είναι καλύτερο να βασίζεται η κοινωνία στους θεωρούμενους ως ειδικούς σε κάθε πρόβλημα (ακόμη και αν δεν έχουν πολλή πρακτική εμπειρία).
Στην προτίμηση της πρακτικής εμπειρίας έναντι της εξειδίκευσης υπάρχει ευρεία συμφωνία σε όλο το ιδεολογικό φάσμα.
Για την κάλυψη επιστημονικών θεμάτων από τα ΜΜΕ, η πλειονότητα των πολιτών διεθνώς (68%) θεωρεί ότι τα μέσα ενημέρωσης κάνουν καλή δουλειά, όμως εκτιμά ότι το κοινό δεν διαθέτει συχνά επαρκείς επιστημονικές γνώσεις για να κατανοήσει τις επιστημονικές ειδήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης