Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Τεράστιο το λάθος της ΕΚΤ με τα αρνητικά επιτόκια επί μακρόν - Τιμωρεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες και διαβρώνει την κερδοφορία τους

Fed: Τεράστιο το λάθος της ΕΚΤ με τα αρνητικά επιτόκια επί μακρόν - Τιμωρεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες και διαβρώνει την κερδοφορία τους
Όπως αναφέρεται, η ΕΚΤ τιμωρεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δείχνει ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέπραξε τεράστιο λάθος, με την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σχετικά, η ΕΚΤ τιμωρεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σύμφωνα με τη Federal Reserve Bank of San Francisco, οι παρατεταμένες περίοδοι αρνητικών επιτοκίων, γενικότερα, ενθαρρύνουν τον εμπορικό τραπεζικό δανεισμό.
Ένα μεγάλο πάνελ ευρωπαϊκών και ιαπωνικών τραπεζών παρέχει στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.
Ωστόσο, η κερδοφορία των τραπεζών και οι διανειοδοτικές διαδικασίες διαβρώνονται όσο περισσότερο συνεχίζονται αυτά τα αρνητικά επιτόκια, κυρίως λόγω της απροθυμίας των τραπεζών να μετακυλίσουν αρνητικά επιτόκια στους καταθέτες λιανικής.
Αυτό φαίνεται να αναιρεί ένα από τα κύρια επιχειρήματα για τη μετακίνηση των επιτοκίων κάτω από το μηδενικό όριο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας της Fed υποδηλώνουν ότι οι τράπεζες μπορούν να μετριάσουν τις απώλειες από έσοδα από τόκους μόνο μέσω της χρέωσης προμηθειών από καταθέσεις και της απόδοσης κεφαλαιουχικών κερδών σε χρεόγραφα για μικρές περιόδους αρνητικών επιτοκίων.
Όσο μεγαλώνει η διάρκεια των αρνητικών επιτοκίων, τα κέρδη από αυτές τις προσαρμογές καθίστανται όλο και πιο ανεπαρκή για να αντισταθμίσουν τις αυξανόμενες απώλειες από έσοδα από τόκους λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων των τραπεζών να μετακυλίσουν τα αρνητικά επιτόκια στους καταθέτες.
Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι απώλειες εσόδων από τόκους επιταχύνονται με την πάροδο του χρόνου και αρχίζουν να υπερβαίνουν τα κέρδη.
Ως αποτέλεσμα, ο αντίκτυπος στη συνολική κερδοφορία πέφτει κάτω από το μηδέν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης