Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: Εφάμιλλη εάν όχι καλύτερη, η διπλωματική θέση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας

Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: Εφάμιλλη εάν όχι καλύτερη, η διπλωματική θέση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας
Ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή
Την εκτίμηση ότι «μπαίνουμε σε ένα διαφορετικό κανάλι διπλωματικής επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, που εγγυάται έναν πολύ αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην περιοχή» εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, στην Ελλάδα.
«Προβαίνοντας σε μια τέτοια ρητορική και επιχειρησιακή, μετά την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και Κρήτη, αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας, εγώ κρατώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σαφής τοποθέτηση υπέρ της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας αλλά και ως διπλωματική επένδυση των ΗΠΑ στην περιοχή.
Βλέπετε και τη σημειολογία των πραγμάτων, ο Pompeo επισκέφθηκε την Κύπρο και την Ελλάδα, δεν πήγε στην Τουρκία», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι».

Τα ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε σε μια αποκλιμάκωση για να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις, οι οποίες, είναι ολοφάνερο, θα έχουν ως σκοπό πρώτα από όλα, να καταπραΰνουν τις εντάσεις.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του τελευταίου διμήνου ήταν η παρατεταμένη ένταση που οδηγούσε σε κλιμάκωση και σε μια πολύ μεγαλύτερη δυσκολία να βρούμε λύση, διότι υπερφορτωνόταν το σύστημα και με νεότερες απειλές.
Σε επίπεδο στρατιωτικό να δούμε πώς δεν θα υπάρχουν οι οποιεσδήποτε οχλήσεις για να μην κινδυνεύσουμε ένα επεισόδιο στη θάλασσα.
Και, να πιάσουμε το νήμα της διπλωματίας από το 2016 για να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ευτυχή κατάληξη».
Πάντως, «δεν είναι εύκολο», αναγνώρισε, «έχουμε όμως αυτή τη στιγμή μια πολύ καλύτερη διπλωματική θέση -την έχουμε οικοδομήσει αυτή τη θέση- κι έχουμε καλύτερη διπλωματική προοπτική, ότι εμείς πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο.
Και, με την άκρη του βλέμματός μας έχουμε στον ορίζοντα το Διεθνές Δικαστήριο, το οποία για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί κανείς να πει ότι είναι μια λύση όχι παραγνωρίσιμη».

Οι κυρώσεις δεν «πεθαίνουν»

Ταυτοχρόνως, «πέρα από τις διπλωματικές συμμαχίες έχουμε ως κεκτημένο ένα ευρύ μενού από πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν επανέλθει στην επιθετική ρητορεία ή πράξεις», διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας για να συνεχίσει: «Το κεκτημένο αυτό οριοθετείται από την πρόταση της Επιτροπής για πολύ συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι και εν δυνάμει αποτελούν μια σοβαρή απειλή κατά της Τουρκίας.
Δεν θα χρειαστεί να πάμε σε άλλου τύπου σχέδια, εφόσον έχουμε αυτό, εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξει η επιστροφή στην προτέρα κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση τώρα είμαστε πολύ καλύτερα εφοδιασμένοι».
Στο ερώτημα αν η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα κληθεί να επικυρώσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο Γ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε πως «η λίστα των κυρώσεων υπάρχει, δεν απαιτείται η έγκριση ολόκληρης της λίστας, από το μενού, όταν έρθει η ώρα των κυρώσεων, θα επιλεγεί η πλέον κατάλληλη κι αναλογική λύση.
Αυτό που είναι απολύτως κρίσιμο, είναι μέσα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσουμε μια διέξοδο στη διπλωματία.
Οι κυρώσεις είναι εκεί, δεν "πεθαίνουν" θα βρίσκονται ως επαπειλή για την περίπτωση επανάκαψης», σημείωσε με έμφαση.
Ενώ κληθείς να σχολιάσει τη φημολογία ότι μετά τη Σύνοδο ο Erdogan θα επανέλθει ενδεχομένως στις προκλήσεις και οι διερευνητικές επαφές είναι πιθανό να μην επανεκκινήσουν καν, απάντησε υπογραμμίζοντας, ότι «αυτού του τύπου το κατενάτσιο δεν το καταλαβαίνω, ο χρόνος που κυλάει, δεν είναι χρόνος που ευνοεί την Τουρκία.
Ο χρόνος που περνάει είναι χρόνος που εδραιώνεται ακόμη περισσότερο η ιδέα της επιβολής του διεθνούς δικαίου.
Για πρώτη φορά η Ελλάδα έρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία, μετά από 60 γύρους, ενόσω είναι τουλάχιστον σε εφάμιλλη, αν όχι σε καλύτερη, διπλωματική θέση», δήλωσε επίσης με έμφαση και πρόσθεσε: «Έχοντας αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι και επιχειρησιακά ισχυρή, όταν χρειάστηκε, αυτού του τύπου η αναβάθμιση της θέσης της είναι πάρα πολύ σημαντική όταν προσέρχεσαι σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων (…)
Για μας το πιο σημαντικό δεν είναι να φαινόμαστε δυνατοί αλλά να είμαστε δυνατοί και να έχουμε αυτοπεποίθηση.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις επέδειξαν απαράμιλλο σθένος, υπολείπονται σε υποδομές κι εξοπλισμό, παρά ταύτα επέδειξαν ένα πολύ υψηλό φρόνημα όταν χρειάστηκε».
Ενώ, αφού εξήγησε πως «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, δεν είναι οι κυρώσεις για τις κυρώσεις, είναι για να καταλάβει το μέρος που σφάλλει, ότι θα πρέπει να έρθει στην οδό του ορθού λόγου», συμπέρανε ότι «χρησιμοποιούμε τις κυρώσεις για να μπορέσουμε να έχουμε μια ωφέλιμη διέξοδο».
Έκανε όμως και ένα γενικό σχόλιο, «περισσότερο παρά ποτέ, αυτή η εποχή έχει αναδείξει μια ωριμότητα του πολιτικού συστήματος αλλά και της κοινωνίας, να μπορούμε να λύνουμε προβλήματα που εκκρεμούν από δεκαετίες».
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS