Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Von der Leyen στηρίζει την αντιπρόεδρο Jourova στη διαμάχη με τον Orban

H Von der Leyen στηρίζει την αντιπρόεδρο Jourova στη διαμάχη με τον Orban
Η Πρόεδρος Κομισιόν στηρίζει την Αντιπρόεδρο Vera Jourova έναντι του Viktor Orban
H Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von der Leyen στηρίζει την Αντιπρόεδρο Vera Jourova στη διένεξη με την Ουγγαρία, σύμφωνα με την αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπο της Κομισιόν.
Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι τα προβλήματα του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία είναι γνωστά και παραπέμπει στην αυριανή, πρώτη έκθεση για την κατάσταση του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη της ΕΕ, που θα συζητήσει και θα εγκρίνει το Κολέγιο των Επιτρόπων και θα παρουσιάσει η Αντιπρόεδρος Jourova.
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban, με επίσημη επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν ζητούσε την αποπομπή της Αντιπροέδρου, μετά από σχόλιο της Vera Jourova σε γερμανικό μέσο πως «η δημοκρατία στην Ουγγαρία είναι άρρωστη».
Η δήλωση του Viktor Orban προηγήθηκε της δημοσίευσης έκθεσης για τον σεβασμό του κράτους δικαίου στις 27 χώρες της ΕΕ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη» της προς την αντιπρόεδρό της αρμόδια για το Κράτος Δικαίου Vera Jourova, αφού ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ζήτησε την παραίτησή της, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Ο Viktor Orban γνωστοποίησε στην πρόεδρο της Κομισιόν ότι διακόπτει κάθε σχέση με την ευρωπαία επίτροπο, η οποία χαρακτηρίζει την Ουγγαρία «νοσούσα δημοκρατία».
«Η πρόεδρος της Κομισιόν συνεργάζεται στενά με την Vera Jourova για τα θέματα του κράτους δικαίου».
Η ευρωπαία επίτροπος απολαμβάνει της «πλήρους εμπιστοσύνης» της προέδρου, δήλωσε η εκπρόσωπος Dana Spinant.
«Έχουμε λάβει γνώση της επιστολής του πρωθυπουργού Orban και θα του απαντήσουμε».
Σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η Vera Jourova δήλωνε:
«Στον κ. Orban αρέσει να λέει ότι οικοδομεί μία ανελεύθερη δημοκρατία.
Εγώ θα έλεγα: οικοδομεί μία νοσούσα δημοκρατία».
Ο Viktor Orban εισάγει συστηματικά εδώ και μία δεκαετία μέτρα που σκοπό έχουν την εγκαθίδρυση του κυβερνητικού ελέγχου επί της δικαστικής εξουσίας, των μέσων ενημέρωσης, των πανεπιστημίων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ενώ επιτίθεται, επίσης συστηματικά, κατά της αντιπολίτευσης, των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.
Από τον Σεπτέμβριο 2018, η Ουγγαρία τελεί υπό την διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 7 για κίνδυνο παραβίασης των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ίδια διαδικασία έχει κινηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά της Πολωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης