Οι αμερικανικές εκλογές (3/11) «τρομάζουν» τις αγορές - Τι δείχνει ο δείκτης VIX

Οι αμερικανικές εκλογές (3/11) «τρομάζουν» τις αγορές - Τι δείχνει ο δείκτης VIX
H άρνηση του προέδρου Trump να διαβεβαιώσει για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας, ενισχύει τη νευρικότητα στις αγορές
Όλο και πιο ανήσυχοι εμφανίζονται οι επενδυτές στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου, ανησυχία η οποία αποτυπώνεται στην πορεία του δείκτη μεταβλητότητας VIX, σύμφωνα με τους Financial Times.
H άρνηση του προέδρου Trump να διαβεβαιώσει για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας, σε περίπτωση που ηττηθεί από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Joe Biden, ενισχύει τη νευρικότητα στις αγορές.
Οι αναλυτές λένε ότι η πορεία του δείκτη αντιπροσωπεύει ένα εξαιρετικό επίπεδο νευρικότητας, δεδομένου ότι οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις κατά κανόνα δεν επηρέασαν τις αγορές.
«Είναι όλο και πιο ακριβό να αντισταθμίζουμε τα αποτελέσματα των εκλογών», δήλωσε ο Jordi Visser, διευθύνων σύμβουλος της Weiss Multi-Strategy Advisers.
Τα futures του δείκτη VIX για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο έχουν αυξηθεί στις 31 και 33 μονάδες αντίστοιχα, σε διάστημα 10 ημερών, από τις 30 μονάδες.
Πρόκειται για ένα σημαντικό premium έναντι των 27 μονάδων, επίπεδο στο οποίο διαπραγματεύεται σήμερα ο «δείκτης φόβου», σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ο Rocky Fishman, αναλυτής παραγώγων της Goldman Sachs, σημείωσε ότι οι μελλοντικοί όγκοι του Vix ήταν συγκρατημένοι, υποδηλώνοντας την απροθυμία μεταξύ των τραπεζών να πωλήσουν προστασία έναντι αναταραχών στο χρηματιστήριο, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει αυτό το μοτίβο.
Image
Image
Οι επενδυτές αρχίζουν επίσης να στοιχηματίζουν ότι η αναταραχή που σχετίζεται με τις εκλογές στις αγορές των ΗΠΑ θα μπορούσε να επεκταθεί και στις υπόλοιπες αγορές.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για τους ισοδύναμους δείκτες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία - το δείκτη μέσης μεταβλητότητας Vstoxx και Nikkei Stock - έχουν επίσης αυξηθεί αισθητά τον τελευταίο μήνα.
Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στον Biden, ωστόσο ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα αποτελεί το μεγαλύτερο ρρίσκο για τη σταθερότητας των αγορών.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS