Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αλληλοεξαρτώμενες οι οικονομίες Κίνας και ΗΠΑ - Τα 5 γραφήματα που το αποδεικνύουν

tags :
Αλληλοεξαρτώμενες οι οικονομίες Κίνας και ΗΠΑ - Τα 5 γραφήματα που το αποδεικνύουν
ΗΠΑ και Κίνα είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι εδώ και χρόνια
Για το ενδεχόμενο «διαζυγίου» μεταξύ των οικονομιών ΗΠΑ και Κίνας ανησυχούν οι επενδυτές, καθώς σε αυτή την περίπτωση πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην καθημερινότητα τους.
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου έχουν αρχίσει να παίρνουν διαφορετικούς δρόμους.  
Τους τελευταίους μήνες, η Ουάσιγκτον άρχισε να βάζει στο στόχαστρο της αρκετές μεγάλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας καθιστώντας πιο δύσκολο για αυτές να λειτουργήσουν στις ΗΠΑ.
Το Πεκίνο αναμένεται επίσης να βάλει στη «μαύρη λίστα» ξένες εταιρείες.
Από την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έχει επανειλημμένα θέσει το ενδεχόμενο «διαζυγίου» των δύο οικονομιών.
Ωστόσο, πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, καθώς οι δύο οικονομίες είναι αλληλοεξαρτώμενες την τελευταία 10ετία.
Το CNBC παρουσιάζει πέντε γραφήματα που αποδεικνύουν τη μεγάλη εξάρτηση ΗΠΑ και Κίνας.

Εμπόριο 

Ένα μεγάλο μέρος της σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας επικεντρώνεται στο εμπόριο.
Chart of U.S.-China merchandize goods trade from Q1 1999 to Q2 2020
Αυτοί οι δεσμοί δέχθηκαν πλήγμα λόγω των δασμών που έχουν επιβληθεί.
Ωστόσο, το διμερές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών έφτασε στα 636,8 δισ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Bureau of Economic Analysis.
Chart of U.S.-China services trade from Q1 1999 to Q2 2020
Ωστόσο, οι ειδικοί ανέφεραν ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών πιθανότατα θα επιδεινωθεί περαιτέρω φέτος καθώς οι σχέσεις επιδεινώνονται και η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει την οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως.

Αλυσίδες εφοδιασμού

Εκτός από το άμεσο εμπόριο, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν επίσης γίνει «όλο και περισσότερο αλληλεξαρτώμενες μέσω των αυξανόμενων εφοδιαστικών αλυσίδων κατά την τελευταία δεκαετία» αναφέρεται σε σχετική ανάλυση της Fitch.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι ένα σύνθετο δίκτυο εταιρειών που συνεργάζονται για την παροχή πρώτων υλών, ενδιάμεσων ανταλλακτικών ή εμπειρογνωμοσύνης προκειμένου να παράγουν ένα τελικό προϊόν ή υπηρεσία που μπορεί να καταναλωθεί είτε στο εσωτερικό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Chart of sources of value added in goods and services consumed in the U.S.
Οι πιο πρόσφατες διαθέσιμες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ έδειξαν ότι το 2015, οι ξένες εισροές αντιπροσώπευαν το 12,2% -ή περίπου 2,2 τρισ. δολ.- των συνολικών αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώθηκαν στις ΗΠΑ.
Chart of sources of value added in goods and services consumed in China.
Στην Κίνα, οι ξένοι προμηθευτές αποτελούν περίπου το 14,2%, ή 1,4 τρισ. δολ., των συνολικών αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώθηκαν εντός των συνόρων της το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Οι ΗΠΑ ήταν επίσης η μεγαλύτερη χώρα που συνέβαλε σε αυτήν την ξένη εισροή, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Επενδυτικές ροές

Οι ροές επενδύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν μειωθεί καθώς οι διμερείς εντάσεις αυξάνονται.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η συνολική αξία των συναλλαγών άμεσων ξένων επενδύσεων και επιχειρηματικών κεφαλαίων μεταξύ των χωρών μειώθηκε, σύμφωνα με στοιχεία του ομίλου Rhodium.
Chart of U.S.-China FDI and VC investment flows from 2020 to 2020 (Jan-June)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης