Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μόσιαλος: Lockdown μόνο αν καταρρεύσει το σύστημα Υγείας - Δύσκολο το διάστημα Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου

Μόσιαλος: Lockdown μόνο αν καταρρεύσει το σύστημα Υγείας -  Δύσκολο το διάστημα Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου
Δεν θα φτάσουμε στους αριθμούς που λέγονται για κρούσματα και νεκρούς είπε ο κ.Μόσιαλος
Την αντίθεση του στην επιβολή ενός lockdown στην Αττική εκφράζει ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος αφήνει το ενδεχόμενο αυτό ανοιχτό μόνο εάν καταρρεύσει το σύστημα υγείας.
«Επ' ουδενί ξανά lockdown εκτός αν καταρρεύσει το σύστημα υγείας.
Ελπίζω να μην φτάσουμε σε καταστάσεις Ιταλίας με επιλογή ποιος θα μπει στον αναπνευστήρα και ποιος όχι.
Το πρώτο lockdown έπρεπε να γίνει και για να προετοιμαστεί η πολιτεία και για να εκπαιδευτούν οι πολίτες» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Μόσιαλος, ο οποίος χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο το διάστημα από το Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο που αλλάζει ο καιρός.
«Τότε είναι που αρχίζουμε τις περισσότερες δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους.
Απαιτείται μικρός συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους, το ίδιο στα ΜΜΜ, εξαερισμός, μάσκες στους εσωτερικούς χώρους» είπε ο κ.Μόσιαλος αναφέροντας πως «δεν θα φτάσουμε στους αριθμούς που λέγονται» για κρούσματα κορωνοϊού και νεκρούς «και γιατί έχουμε φάρμακα και γιατί έχουν βελτιωθεί τα πρωτόκολλα νοσηλείας».
«Αναμένουμε βελτιώσεις και στον τομέα των φαρμάκων ενώ εάν έχουμε και επιτυχία στα αντισώματα θα μειώσουμε τη θνητότητα» υποστήριξε ο κ.Μόσιαλος, ο οποίος σχετικά με τη θνητότητα είπε ότι «έχει πέσει 20% με 30% στις περισσότερες χώρες της Δύσης».
Αναφερόμενος στα περιστατικά στους νέους, τόνισε ότι «είναι λογικό να έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων σε νεώτερες ηλικίες» καθώς «η διασπορά γινόταν στις μικρότερες ηλικίες που είναι πιο πιθανό γιατί έχουν μεγαλύτερες επαφές οι νέοι».
«Αν περάσουμε τους επόμενους μήνες με διπλασιασμό των κρουσμάτων και εκεί θα είναι διαχειρίσιμο.
Αν υπάρχουν κρούσματα σε νεώτερους και δεν τα μεταφέρουν σε ηλικιωμένους και σε ευπαθείς ομάδες η ανησυχία θα είναι μικρή.
Χρειάζεται εγρήγορση, συνεχή ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων και εδώ χρειάζεται πιο ενδελεχής εκτίμηση του σχετικού ρίσκου και να γίνεται απομόνωση εκτός του οικογενειακού χώρου» υπογράμμισε ο κ.Μόσιαλος.
Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ.Μόσιαλος υποστήριξε ότι «έχουμε στην τελική φάση των δοκιμών των εμβολίων 11 εμβόλια - πέντε από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής και τα υπόλοιπα από ανατολική Ασία και Ρωσία, ενώ άλλα 40 είναι σε φάση 1 και 2 για να διαπιστώσουν αν είναι ασφαλή για την φάση 3 που απαιτούν χιλιάδες εθελοντές και 250 σε προκλινική φάση».
«Πρόκειται για εντυπωσιακά δεδομένα για περίοδο 9 μηνών που μάθαμε για τον κορωνοϊό» σχολίασε ο κ. Μόσιαλος, τονίζοντας ότι «το ερώτημα είναι πότε θα έχουμε τα δεδομένα από τις φάσεις 3» εκτιμώντας ότι «είναι πιθανόν να τα έχουμε το επόμενο δίμηνο».
«Αν αυτά είναι ενθαρρυντικά θα πάμε στις ρυθμιστικές αρχές και εκεί πιστεύω ότι δεν θα διαρκέσει πολλούς μήνες η διαδικασία.
Αυτό που υπάρχει και είναι σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι εταιρείες όταν περνούν σε φάση 3 προχωρούν σε μαζική παραγωγή καθώς οι κυβερνήσεις έχουν προπληρώσει αυτά τα εμβόλια, έχουν διασφαλίσει δόσεις εμβολίων χωρίς να γνωρίζουν αν αυτά δουλεύουν ή όχι» υπογράμμισε ο κ.Μόσιαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης