Τα μηνύματα της επίσκεψης Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) - Η αποτίμηση από το Μαξίμου - Κοινές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο - Η επίσκεψη στη Σούδα

Τα μηνύματα της επίσκεψης Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) - Η αποτίμηση από το Μαξίμου - Κοινές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο - Η επίσκεψη στη Σούδα
Η ελληνική πλευρά διαπιστώνει ταύτιση απόψεων με ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο
(upd2) Σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Τουρκία, στέλνει η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, στην Ελλάδα και ιδιαίτερα το γεγονός ότι φιλοξενείται στην οικία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Χανιά, καθώς υπογραμμίζονται οι ιδιαίτερα καλές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Ελλάδα επιμένει ότι η Σύνοδος Κορυφής (1-2/10/2020) πρέπει να αποφασίσει κυρώσεις για την Τουρκία, κάτι όμως που θέλουν να αποφύγουν χώρες της ΕΕ και κυρίως η Γερμανία. Μάλιστα, πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές δεν θεωρούν τυχαία την αναβολή της Συνόδου που είχε προγραμματιστεί για τις 24-25 Σεπτεμβρίου…
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επιμένει στις απειλές και τις προκλήσεις με τον Recep Tayyip Erdogan να υποστηρίζει χθες «Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, αλλά ιδιοκτήτες».

Η επίσκεψη στη Σούδα

Οι σημερινές δηλώσεις κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη - Pompeo στη Σούδα αναμένεται να ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, αλλά και να τονιστεί ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.
Εξάλλου, σημειώνεται ότι η επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία κυκλοφορούν εντόνως πληροφορίες για την πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν εκεί τα οπλικά συστήματα από τη βάση του Ινσιρλίκ που λειτουργεί στα Άδανα από το 1951.
Στην Σούδα Μητσοτάκης και Πομπέο | Capital
Στη Σούδα, άλλωστε, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, να δημιουργήσουν κοντά στην αμερικανική βάση Ναύσταθμο για τη μόνιμη παρουσία εκεί σκαφών του Στόλου που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και εκφράζει τη βούληση της ελληνικής πλευράς να ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας.
Οι Μητσοτάκης και Pompeo μετέβησαν στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Σόδας το πρωί της Τρίτης. Εκεί ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τους διοικητές των δύο βάσεων της αμερικανικής και της ελληνικής.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα στη συνέχεια θα μεταβούν στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14 και μετά θα ξεναγηθούν σε ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται στο ναύσταθμο.
Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Ακολούθως θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Τα 3 μηνύματα της επίσκεψης

Πάντως, σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές, η επίσκεψη Pompeo στην Ελλάδα εν μέσω έντονης προκλητικότητας αλλά και μόλις λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στέλνει σαφή μηνύματα.
Ειδικότερα, υπογραμμίζει την αναβαπτισμένη ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση, ενώ αναδεικνύει και μια στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, που έχει αφήσει πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και στέκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις.
Εξάλλου, η παρουσία Pompeo στη Σούδα αναδεικνύει τον αυξημένο ρόλο της στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά διαπιστώνει ταύτιση απόψεων με τις ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε η αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν που περιλαμβάνεται για τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης, που «πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» απηχούν απόλυτα τις ελληνικές θε΄σεις στην κρίση με την Τουρκία.

Νέοι τακτικισμοί από τον Erdogan

Την τακτική «μαστίγιο και καρότο» συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Από τη μία εμφανίζεται ανοιχτός σε διάλογο με Ελλάδα και ΕΕ κι από την άλλη φροντίζει να υπενθυμίζει ότι αυτός ο διάλογος θα διεξαχθεί με τους δικούς του όρους.
«Πρώτα από όλα, η Τουρκία είναι μία χώρα της Μεσογείου. Εμείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας δεν ήμασταν επισκέπτες, αλλά ιδιοκτήτες (…) Η βάση του προβλήματος για την τωρινή αντιπαράθεση της Τουρκίας με την Ελλάδα, το λέω ξεκάθαρα και με σαφήνεια, είναι οι άδικες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης από το 2003 στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών» είπε ο Erdogan.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS