Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η αποτίμηση της επίσκεψης Pompeo - Συνάντηση με Μητσοτάκη - Τα σχέδια για τη Σούδα - Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Με βάση το Διεθνές Δίκαιο η λύση για τις ΑΟΖ

Η αποτίμηση της επίσκεψης Pompeo - Συνάντηση με Μητσοτάκη - Τα σχέδια για τη Σούδα - Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Με βάση το Διεθνές Δίκαιο η λύση για τις ΑΟΖ
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo
(Συνεχές upd) Την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας στη βάση της Σούδας σηματοδοτεί η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, M. Pompeo, στα Χανιά.
Άλλωστε, συνολικά οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια φάση μεταφοράς της αμυντικής του αρχιτεκτονικής από τη Μέση Ανατολή στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και σε αυτούς τους σχεδιασμούς η βάση της Σούδας έχει έναν πάρα πολύ κομβικό ρόλο.
Στις συναντήσεις που λεγινα χθες 28/9 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον M. Pompeo έγινε συζήτηση για την επέκταση και εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας που έχουν οι δύο χώρες. Αυτή η αμυντική συνεργασία χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980, η ανανέωση της οποίας υπεγφράφη πέρυσι και προέβλεπε την αναβάθμιση του αμερικανικού στρατιωτικού αποτυπώματος στην Ελλάδα σε πέντε βάσεις (Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Σούδα, Άραξος).
Μετά την επικαιροποίηση της θα φανεί και ο τρόπος που θα ενισχυθεί η βάση της Σούδας, η οποία δε θα αφορά μόνο στην ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας.

Στα Χανιά ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Pompeo - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Στα Χανιά, φιλοξενούμενος στο σπίτι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας 28/9 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, M. Pompeo, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη και τις σημαντικές επαφές και συμφωνίες που υπέγραψε στην πόλη της Μακεδονίας.
Image
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη υποδέχθηκαν στις 20:45 το βράδυ 28/9 τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo και τη σύζυγό του S. Pomepo στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά.
Οι κ. Μητσοτάκης και Pompeo συζήτησαν για λίγο στη βεράντα του σπιτιού με θέα το λιμάνι της Σούδας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα έχουν χρήσιμες συνομιλίες με τον άμεσο συνεργάτη του Ρεπουμπλικανού προέδρου D. Trump Τραμπ, ενώ το βράδυ παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του.
Σήμερα 29/9 Τρίτη, το πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι «φορτωμένο», καθώς επίκειται η σημαντική - από κάθε έννοια και παράμετρο - επίσκεψη στη βάση της Σούδας.
Τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συνοδεύει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια, στις 11.20 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Στις 13.15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Pompeo θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού.
Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Στις 17.00, το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Δεύτερος ναύσταθμος στη Σούδα

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγγειλε και την ενίσχυση των υποδομών με έναν νέο ενισχυμένο ναύσταθμο στη Σούδα που αποτελεί πάγιο αίτημα του Πολεμικού Ναυτικού για να μπορούν να ανεφοδιάζονται καύσιμα τα υποβρύχια και πολεμικά πλοία, ενώ έχει κι ένα τακτικό ενδιαφέρον και σκοπό, γιατί ο στόλος πρέπει να είναι κοντά σε ένα πεδίο ενδιαφέροντος.   
«Αυτός είναι ένας ειλημμένος στόχος της κυβέρνησης. Υπάρχει στο σχεδιασμό μας, και γιατί το επιβάλλουν οι συγκυρίες, και γιατί πρέπει η χώρα μας να έχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση και ενίσχυση του ναυστάθμου στη Κρήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.
Επιπλέον, επισήμανε ότι η κύρωση των δύο συμφωνιών απεικονίζει την ολοένα εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδος και Αμερικής, μέσα κυρίως από την αμυντική συμφωνία.
«Οι Αμερικανοί αποδίδουν τεράστια στρατηγική σημασία στη Σούδα, αλλά και η ελληνική πλευρά αποδίδει τεράστια σημασία στην αναβάθμιση και ενίσχυσή της, κάτι που επιβάλλεται και από τη χρονική συγκυρία.
Η χώρα μας θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, και αυτό θα γίνει μέσα από την αναβάθμιση της Σούδας.
Ήδη έχουν προβλεφθεί τα κονδύλια για ένα αναβαθμισμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, με στόχο την σταδιακή αλλά ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτόν το σχεδιασμό μας εντάσσεται και η Σούδα, ώστε να γίνει ένας οργανωμένος και ενισχυμένος ναύσταθμος, για να αποτελέσει, σε μόνιμη βάση πλέον, την υποστήριξη των μονάδων του πολεμικού ναυτικού».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπεραμύνθηκε των δύο συμφωνιών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία της κύρωσής τους, με την έλευση στη χώρα μας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών M. Pompeo.

Η συνάντηση Pompeo - Δένδια

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία απευθύνουν οι ΗΠΑ στη σκιά της έντονης τουρκικής προκλητικότητας που κορυφώθηκε με τη βεβήλωση της ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα (σήμερα 28/9 το απόγευμα θα μεταβεί στα Χανιά, όπου και θα φιλοξενηθεί στην οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη) εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράστηκαν απόψεις αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο και επαναβεβαίωσαν τις πεποιθήσεις τους πως τα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων πρέπει να λύνονται ειρηνικά και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Pompeo.
Κι αυτό τη στιγμή που ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin, υποστήριξε με δηλώσεις του στο Reuters, ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν από το σημείο όπου διεκόπησαν και εκτός από την ΑΟΖ θα περιλαμβάνουν νησιά και εναέριο χώρο.
Λίγες ώρες αργότερα, εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, επιδόθηκε σε νέο κρεσέντο απειλών.
«Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, οι αλλά ιδιοκτήτες» είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη, εάν η Τουρκία δεν συμμετέχει σε οποιαδήποτε προσπάθεια.
Με δεδομένο ότι στη συνέχεια, ο Pompeo δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία, η επίσκεψη του στην Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς στηρίζεται η θέση των ΗΠΑ ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Κατά συνέπεια, ενισχύεται και η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας ενόψει τόσο της Συνόδου Κορυφής (1-2/10/2020) όσο και της έναρξης των διερευνητικών επαφών.
Άλλωστε, το σχόλιο του Pompeo για την άφιξη του στην Ελλάδα αποτελεί από μόνη της ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία.
«Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, ένα ζωτικό συνεργάτη των ΗΠΑ με τον οποίο μοιραζόμαστε μια κοινή στρατηγική.
Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών και ανυπομονώ να έχω μια παραγωγική επίσκεψη» επισημαίνει ο Pompeo και συνοδεύει την ανάρτηση με φωτογραφικό στιγμιότυπο από την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη.

Image

Δένδιας: Επιβεβαιώνονται οι ισχυροί δεσμοί

Με ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η επίσκεψη του ομολόγου του στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς και τη διαρκώς ενισχυόμενη εταιρική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ.
«Υποδέχτηκα τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, στην πρώτη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.
Επιβεβαιώνονται οι ισχυροί δεσμοί και η διαρκώς ενισχυόμενη εταιρική σχέση», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Δένδιας.
Image
Η συνάντηση Δένδια με Pompeo πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και διήρκεσε περίπου 45-50 λεπτά.
«Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη συζητήσαμε τη διαρκή ισχύ της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, των Δυτικών Βαλκανίων και την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει ο Pompeo σε tweet μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.

Image

Pyatt: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα για οικοδόμηση σταθερότητας στη Μεσόγειο


Τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα για την οικοδόμηση της σταθερότητας και της ειρήνης εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Αμερικανού ομολόγου του, Mike Pompeo, στη Θεσσαλονίκη.
«Χαίρομαι που συμμετέχω στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo και το φίλο μου, Νίκο Δένδια, προκειμένου να εξετάσουμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει αυτήν τη χρονιά σε όλους τους τομείς που αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας.
Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη Βόρεια Ελλάδα και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Αμερικάνος πρέσβης στην Ελλάδα.

Το κοινό ανακοινωθέων για τη συνάντηση Δένδια με Pompeo

Τη στήριξη τους στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα εκφράζουν οι ΗΠΑ.
Ειδικότερα, στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Αμερικανό ομόλογο του, Mike Pompeo, επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράστηκαν απόψεις αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο και επαναβεβαίωσαν τις πεποιθήσεις τους πως τα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων πρέπει να λύνονται ειρηνικά και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».
Στο πλαίσιο αυτό «οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδος να συμμετέχει με άλλες χώρες της περιοχής στην επίτευξη συμφωνιών για θαλάσσια όριο μέσω διαλόγου και βάσει διεθνούς δικαίου.
Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα επιπλέον επανέλαβαν την αφοσίωσή τους για βελτίωση της στενής συνεργασίας τους ως μέλη του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας όλα τα αρμόζοντα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».
Η συνάντηση των δύο υπουργών διήρκησε περί τα 45 με 50 λεπτά.
Όσον αφορά τα δυτικά Βαλκάνια οι δύο χώρες «επανάλαβαν τη στήριξή τους στην ενσωμάτωση των χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς και υπερατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους».
Για τον τομέα της Άμυνας «Ελλάδα και ΗΠΑ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την στρατηγική συνεργασία τους με την επέκταση και την εμβάθυνση της U.S.-Greece Mutual Defense Cooperation Agreement που επικαιροποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και συμβάλει στην ασφάλεια και των δύο κρατών. Στις επικείμενες νέες φάσεις τους διαλόγου και οι δύο πλευρές προτίθενται να συζητήσουν πώς θα βοηθήσουν η μία την άλλη στην διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών Ενόπλων Δυνάμεων».
Για τον τομέα του εμπορίου «και οι δύο χώρες επιδιώκουν την ενίσχυση των μεταξύ τους εμπορικών δεσμών και επενδύσεων {...} ΗΠΑ και Ελλάδα καλοσώρισαν την έναρξη νέων επενδύσεων απο αμερικανικές εταιρίες στην Ελλάδα και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενθαρρύνουν την τάση αυτή».

Η ατζέντα των ΗΠΑ

Αρχικά, ο Pompeo συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και σύμφωνα ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, στο επίκεντρο βρίσκονται ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Πάντως, τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και η Σούδα είναι δύο περιοχές με έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον, καθώς η μεν Θεσσαλονίκη μαζί με την Αλεξανδρούπολη βρίσκονται στο επίκεντρο των αμερικανικών σχεδιασμών για τα Βαλκάνια ενώ η Σούδα περιλαμβάνεται στους νέους σχεδιασμούς για την αναβάθμιση όλης της Νατοϊκής αποστολής στην περιοχή.

Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει το «αποτύπωμα» της επίσκεψης του Pompeo στην Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι αποτελεί ισχυρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Άλλωστε, το αποψινό δείπνο στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά χαρακτηρίζεται από πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους καθοριστικής σημασίας ενώ η επίσκεψη Pompeo σημαίνει αναγνώριση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο με την υπογράμμιση  τη στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.
Η άφιξη συμπίπτει αναμφίβολα με την ώρα της επίσημης ανακοίνωσης για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, μετά από ένα μακρύ διάστημα κλιμάκωσης της έντασης από την επιθετική στάση της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
«Η ανανέωση της κοινής δέσμευσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, Πομπέο στην Ελλάδα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του State Department ενόψει της επίσκεψης Pompeo στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης